Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Nytt jobb lönar sig för kvinnor

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.
Niklas Hallstedt Publicerad
Production Perig/Colourbox.com
Kvinnor tjänar bokstavligt talat mer än män på att byta jobb. Production Perig/Colourbox.com

Svensk ekonomi går uppenbarligen för högtryck. För tjänstemän i privat sektor är arbetsmarknaden kanske bättre än den varit sedan finanskrisen.

Många får inte bara nytt jobb. De får också högre lön än de hade på sitt tidigare jobb. Nu visar en ny studie från TRR Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän till nytt jobb, att detta är betydligt vanligare för kvinnor än för män. För hela Sverige var andelen kvinnor som fick högre lön 21 procent högre än för männen under årets första kvartal. Störst var skillnaden i Skåne där nära 77 procent fler kvinnor än män fick högre lön på sitt nya jobb än de haft tidigare.

Det här ser TRR som ett möjligt tecken på en förändring.

– Det är första gången vi studerar skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller andelen som får en högre lön i sitt nya jobb. Det är intressanta siffror och ger en signal om att löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut. Det är för tidigt att påstå att det är så. Men det är ett steg åt rätt håll, säger Lennart Hedström, vd för TRR, i en presskommentar.

TRR:s statistik visar även att 50-plussare börjar få allt enklare att hitta ny sysselsättning. Under årets första kvartal fick 40 procent av de uppsagda tjänstemännen i åldern 50-59 år nytt jobb, vilket är en uppgång med 14 procent jämfört med första kvartalet i fjol.

Fakta

År 2016 tjänade kvinnor i snitt 88 procent så mycket som männen. Även med hänsyn till faktorer som att kvinnor och män jobbar i olika yrken och sektorer, har olika utbildningsnivå, olika arbetstid och olika yrken, så kvarstår en skillnad på 4,5 procent. Allra störst är skillnaden för tjänstemän i privat sektor, 7,2 procent. Källa Medlingsinstitutet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.