Insekter är goda, klimatsmarta och nyttiga. I alla fall om man får tro Nils Österström, vd och en av grundarna till Tebrito som odlar mjölmaskar i Orsa. Hittills har svensk tolkning av EU:s lagstiftning gjort att han inte har fått sälja sina maskar som mat. Men nu har EU-domstolen sagt att det är fritt fram att mumsa mask – åtminstone ett tag.
EU har en ny livsmedelslag som säger att insekter är ”ny mat” som först måste godkännas av EU-kommissionen. Men i väntan på det gäller övergångsbestämmelser och i den gamla lagen är insekter inte ”ny mat” – enligt EU-domstolen.
– Just nu är det grönt ljus för försäljning och det är fantastiskt roligt. Allt tyder på att EU-kommissionen också kommer fram till att insekter får säljas till konsumenter enligt den nya lagstiftningen, säger Nils Österström.
Redan innan EU-domstolens beslut hade bland annat Finland tolkat den gamla lagstiftningen som att insekter fick säljas som mat. Och finländarna verkar gilla dem.
– Finland är ett av de mest insektsvänliga länderna i Europa. 25 procent av befolkningen svarar att de kan tänka sig att äta insekter i någon form.
Hittills har Tebrito sålt sina maskar som bland annat fiskfoder. Men nu kan de alltså bli mat.
– Vi kommer inte att tillverka maten själva utan sälja till andra livsmedelsföretag som gör slutprodukten. Man kan göra nästan vilken mat som helst av dem. De kan till exempel användas som protein i proteindrycker, till buljong, äggfri majonnäs, bröd, pasta och glass. Vegetarianer hör till dem som är mest positiva till att äta insekter. Veganer är mer tveksamma eftersom de inte äter animaliska produkter.
Är det gott att äta insekter?
– Det är supergott. Smaken beror helt på hur man tillagar dem. En kokt, neutral mjölmask har lite nötig popcornsmak och påminner lite om kyckling. En väldigt angenäm, mjuk smak. I Finland har jag ätit bilarver som dessert, det var supergott.
Är mjölmaskar lättodlade?
– Det är ganska lätt att producera stora volymer, jämfört med köttproduktion. Mjölmaskar tycker om att vara tillsammans och söker sig till varandra för att hålla värmen. Vår ambition är att producera 1 500 ton per anläggning och år.
När är acceptansen för att äta insekter lika stor som för att äta kött och fågel?
– Det kommer nog att dröja 15-20 år. Men jag är övertygad om att acceptansen kommer, särskilt som en av ingredienserna i en måltid. Vi kan se att ju yngre en person är, desto större är acceptansen.
Blir det nya arbetstillfällen i Orsa?
– Redan i dag har vi sex heltidsanställda i Orsa och på sikt behöver vi bli fler. Jag har stor förhoppning om att expandera.
Insekter är redan mat i Finland
För en tid sedan fick EU ny lagstiftning som reglerar livsmedelsförsäljning. Enligt den nya lagstiftningen är insekter ”ny mat” och måste därför godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas som mat. Det godkännandet har ännu inte kommit.
Under en period gäller övergångsbestämmelser mellan den gamla och den nya lagstiftningen. Den 1 oktober kom EU-domstolen fram till att insekter inte är ny mat enligt den gamla lagstiftningen. Därför är det fritt fram att sälja insekter som mat i alla EU-länder under övergångsperioden.
Innan EU-domstolen fattade sitt beslut hade olika medlemsländer tolkat den gamla lagstiftningen olika. Därför har insekter redan innan EU-domstolens beslut sålts som mat i exempelvis Danmark, Finland och Nederländerna.