Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Byta jobb är bra för lönen

Det kan vara svårt att veta om man ska byta jobb eller inte. I bästa fall leder jobbytet till högre lön och roligare arbetsuppgifter. I sämsta fall till en osäkrare anställning.
David Österberg Publicerad 9 januari 2023, kl 12:54
Man ler och tar annan man i hand.
Att byta jobb kan vara ett bra sätt att få upp lönen. Foto: Shutterstock

Varje år byter ungefär en halv miljon människor jobb. Dessutom stannar vi allt kortare tid på varje arbetsplats.

År 1998 var den genomsnittliga anställningstiden 12 år, enligt en utredning från Näringsdepartementet. 2004 stannade vi i snitt 11 år på en arbetsplats, 2010 i 7 år och nu har anställningstiden sjunkit till omkring 5 år.

Att byta jobb har flera fördelar, enligt Christine Nord som är karriärcoach.

– Ett jobbyte kan till exempel leda till personlig utveckling, att man håller sig ajour med vad som händer i ens bransch och till högre lön, säger hon.

Bra för lönen att byta jobb

Statistiken visar tydligt att det är bra för lönen att byta jobb. I en rapport från Riksbanken framkommer att jobbytare hade tre procentenheter högre löneutveckling än personer som inte bytt jobb. Siffran är ännu högre för unga personer och för personer med hög utbildning.

Christine Nord står lutad mot en husvägg.
Christine Nord, karriärcoach.

Hur ofta ska man byta jobb?

Så hur ofta ska man byta jobb? På den frågan finns inget enkelt svar, enligt Christine Nord.

– Man pratar ofta om att man ska stanna mellan tre och fem år på en arbetsplats innan det är dags att byta. Men som karriärcoach tycker jag inte att man ska byta eller stanna på en arbetsplats bara för att det ska se bra ut på cv:t. Jobbet är en så stor del av ditt liv att det är viktigt att du trivs med det.

Kan det se konstigt ut när man söker jobb om man har bytt jobb väldigt många gånger?

– Jag tror att den uppfattningen var vanligare förr. I dag är det vanligare med exempelvis projektanställningar och frilansuppdrag. Om den som söker jobbet kan förklara varför hon eller han har bytt jobb ofta tycker inte jag att det behöver vara en nackdel. Det borde ses som positivt när någon vågar byta om jobbet inte känns rätt.

Finns det risker med att stanna för länge på en arbetsplats?

– En risk är att man inte utvecklas lika mycket som man kanske hade gjort annars. Å andra sidan kan man ha haft olika roller inom en och samma arbetsplats och utvecklats på det viset. Dessutom tar en del yrken lång tid att lära sig och då är det naturligt att stanna länge.

Risk att man får tråkigt på jobbet

Den som funderar på att säga upp sig bör först ha en dialog med sin chef, tycker Christine Nord.

– Berätta att du inte trivs och vilka förändringar du skulle vilja se. Du kanske vill ha mer ansvar eller behöver kompetensutveckling. Det kan finnas roller på företaget som du inte känner till eller har tänkt på. Men det finns inget självändamål i att stanna länge på en arbetsplats. Jag peppar ofta mina klienter till att våga testa något annat. Annars finns risken att man får tråkigt på jobbet eller stannar i utvecklingen.

Vilka nackdelar finns med att byta jobb?

– Det kan kännas otryggt i tider av ekonomisk osäkerhet. Innan man säger upp sig för en provanställning ska man förstås ta med det i beräkningen och fundera på hur efterfrågad man är på arbetsmarknaden.

– Men man ska också tänka på att det kan vara en falsk trygghet att stanna kvar på ett jobb. Om det blir neddragningar på ens arbetsplats spelar det kanske ingen roll att man har en fast anställning. Då kan det vara bättre att röra på sig och utveckla sin kompetens.

Byta jobb? Tänk på det här!

 • Berätta för din chef att du inte trivs innan du säger upp dig. Kanske finns det andra roller på företaget som skulle passa dig?
 • Våga! Annars är risken stor för att du får tråkigt på jobbet. Ett jobbyte kan också ge högre lön.
 • När du byter jobb blir du oftast provanställd. Under provanställningen har både du och arbetsgivaren rätt att avbryta anställningen utan att uppge något skäl. Det går dock att förhandla sig till en tillsvidareanställning – särskilt om du säger upp dig från en sådan.
 • Att du har arbetat länge på en arbetsplats ger inte alltid en tryggare anställning. När du byter arbetsgivare har du chansen att utvecklas och lära nytt – och ökar på så sätt ökar du chansen till nya anställningar.
 • Om du har bytt arbetsgivare många gånger bör du vara beredd att motivera varför under en intervju.
Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify