Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Byta jobb är bra för lönen

Det kan vara svårt att veta om man ska byta jobb eller inte. I bästa fall leder jobbytet till högre lön och roligare arbetsuppgifter. I sämsta fall till en osäkrare anställning.
David Österberg Publicerad 9 januari 2023, kl 12:54
Man ler och tar annan man i hand.
Att byta jobb kan vara ett bra sätt att få upp lönen. Foto: Shutterstock

Varje år byter ungefär en halv miljon människor jobb. Dessutom stannar vi allt kortare tid på varje arbetsplats.

År 1998 var den genomsnittliga anställningstiden 12 år, enligt en utredning från Näringsdepartementet. 2004 stannade vi i snitt 11 år på en arbetsplats, 2010 i 7 år och nu har anställningstiden sjunkit till omkring 5 år.

Att byta jobb har flera fördelar, enligt Christine Nord som är karriärcoach.

– Ett jobbyte kan till exempel leda till personlig utveckling, att man håller sig ajour med vad som händer i ens bransch och till högre lön, säger hon.

Bra för lönen att byta jobb

Statistiken visar tydligt att det är bra för lönen att byta jobb. I en rapport från Riksbanken framkommer att jobbytare hade tre procentenheter högre löneutveckling än personer som inte bytt jobb. Siffran är ännu högre för unga personer och för personer med hög utbildning.

Christine Nord står lutad mot en husvägg.
Christine Nord, karriärcoach.

Hur ofta ska man byta jobb?

Så hur ofta ska man byta jobb? På den frågan finns inget enkelt svar, enligt Christine Nord.

– Man pratar ofta om att man ska stanna mellan tre och fem år på en arbetsplats innan det är dags att byta. Men som karriärcoach tycker jag inte att man ska byta eller stanna på en arbetsplats bara för att det ska se bra ut på cv:t. Jobbet är en så stor del av ditt liv att det är viktigt att du trivs med det.

Kan det se konstigt ut när man söker jobb om man har bytt jobb väldigt många gånger?

– Jag tror att den uppfattningen var vanligare förr. I dag är det vanligare med exempelvis projektanställningar och frilansuppdrag. Om den som söker jobbet kan förklara varför hon eller han har bytt jobb ofta tycker inte jag att det behöver vara en nackdel. Det borde ses som positivt när någon vågar byta om jobbet inte känns rätt.

Finns det risker med att stanna för länge på en arbetsplats?

– En risk är att man inte utvecklas lika mycket som man kanske hade gjort annars. Å andra sidan kan man ha haft olika roller inom en och samma arbetsplats och utvecklats på det viset. Dessutom tar en del yrken lång tid att lära sig och då är det naturligt att stanna länge.

Risk att man får tråkigt på jobbet

Den som funderar på att säga upp sig bör först ha en dialog med sin chef, tycker Christine Nord.

– Berätta att du inte trivs och vilka förändringar du skulle vilja se. Du kanske vill ha mer ansvar eller behöver kompetensutveckling. Det kan finnas roller på företaget som du inte känner till eller har tänkt på. Men det finns inget självändamål i att stanna länge på en arbetsplats. Jag peppar ofta mina klienter till att våga testa något annat. Annars finns risken att man får tråkigt på jobbet eller stannar i utvecklingen.

Vilka nackdelar finns med att byta jobb?

– Det kan kännas otryggt i tider av ekonomisk osäkerhet. Innan man säger upp sig för en provanställning ska man förstås ta med det i beräkningen och fundera på hur efterfrågad man är på arbetsmarknaden.

– Men man ska också tänka på att det kan vara en falsk trygghet att stanna kvar på ett jobb. Om det blir neddragningar på ens arbetsplats spelar det kanske ingen roll att man har en fast anställning. Då kan det vara bättre att röra på sig och utveckla sin kompetens.

Byta jobb? Tänk på det här!

  • Berätta för din chef att du inte trivs innan du säger upp dig. Kanske finns det andra roller på företaget som skulle passa dig?
  • Våga! Annars är risken stor för att du får tråkigt på jobbet. Ett jobbyte kan också ge högre lön.
  • När du byter jobb blir du oftast provanställd. Under provanställningen har både du och arbetsgivaren rätt att avbryta anställningen utan att uppge något skäl. Det går dock att förhandla sig till en tillsvidareanställning – särskilt om du säger upp dig från en sådan.
  • Att du har arbetat länge på en arbetsplats ger inte alltid en tryggare anställning. När du byter arbetsgivare har du chansen att utvecklas och lära nytt – och ökar på så sätt ökar du chansen till nya anställningar.
  • Om du har bytt arbetsgivare många gånger bör du vara beredd att motivera varför under en intervju.
Karriär

Jobbsökarbuddy peppar dig i mål

Känns arbetssökandet motigt? Skaffa en jobbsökarkompis. Det gjorde Helena Tolf och Elisabeth de Brito efter en workshop för arbetssökande.
Publicerad 11 januari 2023, kl 16:00
Jobbsökarkompisarna Elisabeth de Brito och Helena Tolf framför en dator.
Elisabeth de Brito och Helena Tolf stöttar varandra i jobbsökandet. Foto: Fredrik Hjerling

På Linkedin hade Helena Tolf, som arbetat som Head of Category på en apotekskedja, sett ett inlägg om hur bra det var att skaffa en jobbsökarkompis, eller jobbsökarbuddy som det också kallas. Kort därefter lärde hon känna Elisabeth de Brito med ett förflutet som marknadsansvarig på ett stort byggbolag. Då kom hon att tänka på inlägget.

– Jag kände direkt att nu har jag hittat min jobbsökarkompis, säger Helena Tolf.

Elisabeth de Brito kände likadant och innan de skildes åt bytte de kontaktuppgifter.

Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

De bestämde att träffas ett par dagar i veckan på TRR:s kontor som båda har tillgång till.

– Vi börjar varje vecka med att sammanfatta vad som hänt och berätta vad vi har på gång. Sen jobbar vi med att leta annonser och uppdrag, skriva ansökningar och slipa på våra cv:n. Efter det lunchar vi ihop. Mellan träffarna hörs vi på telefon eller messar varandra.

Vara social viktigt när man är mellan jobb

Helena Tolf betonar hur viktig den sociala biten är när man befinner sig mellan jobb, att bara komma hemifrån, ha rutiner och träffa andra.

– Att vara mellan jobb är som att ha jobbsökarmotorn på 24/7. Känslomässigt är det en liten berg-och-dalbana och det förstår bara den som själv befinner sig där. Därför är det så bra med en jobbsökarkompis. Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

Helena Tolf och Elisabeth de Brito söker olika slags tjänster men tror att man kan vara jobbsökarkompisar även om man söker samma tjänst.

– Man måste se det från den positiva sidan. Att hjälpas åt och glädjas med varandra. Du får ju ett stort nätverk, för man vet aldrig var man hamnar i framtiden, resonerar Helena tolf.

Men vad händer den dagen någon av er hittar ett arbete?

– Jag kommer vara jätteglad om Elisabeth hittar ett arbete men samtidigt blir det tomt att förlora sitt bollplank.

Elisabeth de Brito håller med.

– Ja det kommer att vara dubbla känslor. Men vi kommer självklart att hålla kontakten.

Två kvinnor som skrattar och dricker kaffe ihop.
Paula Torberntsson och Sara Håff matchade ihop jobbsökarkompisar via sin podd "Hjälp jag är mellan jobb". Foto: Privat

Podd om jobbsökarbuddy

Paula Torberntssons och Sara Håff, personalansvarig respektive hälsocoach, har tidigare varit jobbsökarbuddies. De blev båda arbetslösa, en på grund av omorganisation den andra på grund av Coronapandemin.

Bristen på information om hur det är att vara mellan jobb gav Paula Torberntsson idén att starta podden ”Hjälp jag är mellan jobb”. I podden delar hon bland annat med sig av sin egen resa som arbetssökande.

– Jag bjöd in Sara till avsnitt 6 som handlade om fördelarna med en jobbsökarbuddy. I det avsnittet bad vi också poddens arbetssökande lyssnare att mejla in sina uppgifter så att även de fick en jobbsökarbuddy. Matchningen gjorde vi genom att de fick svara på ett antal värdebaserade frågor.

Paula Torberntsson berättar att de fick runt 40 anmälda deltagare som lärde känna varandra via zoom-möten.

I dag har både Paula och Sara hittat nya arbeten och podden produceras inte längre, men de välkomnar nya arbetssökande att höra av sig.

– Den som är intresserad och vill ta över stafettpinnen med podd och matchningar får gärna kontakta mig via Linkedin, säger Paula Torberntsson.

Katarina Markiewicz

Så skaffar du en jobbsökarkompis

Paula Torberntssons tips:

1. Efterlys på Linkedin. Skriv helt enkelt ”Jag är mellan jobb och söker en sparringpartner”.

2. Kolla på Facebook, där olika yrkeskategorier annonserar ut lediga jobb i så kallade grupper, och efterlys där.