Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Så får du en bra start på nygamla jobbet

I dag är det inte ovanligt att anställda som tidigare lämnat ett företag väljer att komma tillbaka efter några år. Men det finns saker som du bör tänka på för att nystarten ska gå så smidigt som möjligt.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Är du nygammal på jobbet? Gör så här för en smidig start! Colourbox

När det råder brist på arbetskraft ökar rörligheten på arbetsmarknaden. I vissa branscher närmast slåss arbetsgivarna om kompetent arbetskraft. Då blir det också vanligare att anställda som tidigare försvunnit till ett annat företag rekryteras på nytt.

Men är det bara att ta vid där man lämnade tidigare? Sannolikt inte. Det gamla företaget är inte samma företag som du en gång lämnade och du själv är inte samma person som en gång lsade upp dig. 

Harvard Business Review har listat ett antal saker som du bör ha i åtanke om du hamnar i detta läge:

  • Visa att du har förändrats. Förhoppningsvis kommer du tillbaks i en högre position än tidigare. Då är det bra att lyfta fram att du fått utvecklingsmöjligheter och nya erfarenheter i möten med både nya och gamla kollegor. Kollegornas förväntningar på dig och dina förmågor bygger på hur du var tidigare. Nu måste du visa att du har utvecklats och mognat. Var gärna en aning mer formell och reserverad, i alla fall till en början. 
     
  • Lär om. Dina egna förväntningar på jobbet bygger också på gamla erfarenheter. Tänk på att mycket antagligen har förändrats – anställda har kommit och gått, nya chefer har kommit till - och se till att lära dig hur det fungerar i dag. Diskutera hur organisationen har förändrats med chefer och kollegor. På så vis lär du dig samtidigt som det ger dig möjlighet att demonstrera din kapacitet och kunskaper.
     
  • Var positiv. Var förberedd på att folk du träffar kommer att fråga varför du en gång slutade på företaget. Ge dem ett ärligt svar – men var inte negativ. Du tjänar ingenting på att berätta att du vantrivdes på jobbet.
     
  • Kom med nya perspektiv. Det förväntar sig dina nygamla kollegor. Men se till att dela dina nyfunna kunskaper på ett skickligt sätt utan att kritisera eller vara nedlåtande när det gäller hur verksamheten bedrivs.
     
  • Bygg upp nya nätverk. Se till att inte falla in i gamla vanor och bara umgås med kollegor som du känner sedan tidigare. Tänk i stället: Om jag vore helt ny här, hur skulle jag göra då?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.