Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Kontorets oskrivna regler - 5 viktiga tips

Det finns vissa oskrivna regler kring vad som är lämpligt och mindre lämpligt när man jobbar tillsammans på ett kontor. Men uppenbarligen känner inte alla till dem. Så här är de allra viktigaste.
Johanna Rovira Publicerad 23 oktober 2023, kl 06:15
Tecknad bild på en man med toaborste, odiskade kaffekoppar och en full diskmaskin.
Vett och etikett på kontoret - vad är det egentligen? Här är 5 viktiga tips för dig som jobbar tillsammans med andra på kontor. Illustration: Jens Magnusson.

1. Gör rent toan efter besök

Det står en borste med långt skaft bakom toaletten och det är meningen att den ska användas så fort du lämnat spår efter dig i toalettskålen. Nästa person ska självklart inte behöva mötas av din skit. Kolla alltid hur det ser ut i toan, i synnerhet om du har bajsat, borsta rent och spola.

Om sittringen lämnas uppe eller nere är inte lika viktigt som att den lämnas ren och fri från kroppsvätskor. Pinkar du snett får du helt enkelt torka upp.

2. Kommentera inte andras matlådor

Självklart kan du säga att något ser gott ut, men att pika en kollega som alltid bara har vitt ris i lådan eller fnysa åt arbetskamraten som tagit med sig pölsa är inte okej. Fisk kan vara en vattendelare – vissa blir vansinnigt provocerade över medarbetare som värmer fiskrätter i mikron – men så länge det inte rör sig om surströmming, får de luktsensitiva tiga still.

3. Diska din kaffekopp

De smutsiga kopparna kan tolkas som en intrikat protest från någon marginaliserad grupp anställda, men det finns bättre och tydligare sätt att kanalisera sitt missnöje (bilda fackklubb!).

Har kontoret diskmaskin finns det absolut inga ursäkter att inte använda den. Sedan finns det alltid diskmaskinsfascister som härsknar om inte koppen ställs in på ett visst sätt, men de får väl möblera om i maskinen bäst de vill.

Vem som ska sätta i gång maskinen samt plocka ur den kan också bli föremål för tjafs, men en bra grundregel är att alla hjälps åt, oavsett kön, ålder och befattning.

Härskartekniker är absolut tabu

4. Mötesetikett - ett kapitel för sig

Det finns ett helt gäng etikettsbrott som flertalet av oss gör oss skyldiga till när det gäller möten, fastän vi borde veta bättre – komma försent, smygkolla mobilen, slå dövörat till när det blir långrandigt, är några exempel.

Rena härskartekniker är dock absolut tabu. Att himla med ögonen, sucka högt eller muttra förlöjligande kommentarer när en kollega tar till orda är oacceptabelt. Likaså att avbryta och osynliggöra genom att abrupt byta ämne. Har du svårt för någon arbetskamrat får du öva dig i att förställa dig och helt enkelt hålla tyst.

5. Visa hänsyn

Vi är alla olika och går i gång på olika saker. Respektera att vissa anser det outhärdligt att behöva titta på bilder på barnbarn, medan andra finner det odrägligt när någon smäller upp en teveskärm i matsalen för att titta på fotboll under lunchen.

Att pilla bort död hud från liktornen kan ge vissa kväljningar medan andra får liknande reaktioner av starka kroppsodörer eller parfymmissbruk. Här är försiktighetsprincipen tillämplig: Råder det minsta tvekan om att det du utsätter kollegorna för gör dem obekväma – låt bli.

Att försynt be om samtycke innan man halar upp hundbilder eller börjar mala på om tjänstebilar är inte fel. Inte heller att vid lämpligt tillfälle ha ett avspänt snack om vad man helst vill slippa utstå på jobbet.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach