Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen kan tänka sig kvotering

Om det inte blir fart på arbetet med jämställda styrelser kan Unionen tänka sig kvotering. Det framgår av den plattform för jämställdhet som förbundet diskuterade under kongressens första dag.
David Österberg Publicerad
Tore Meek/NTB/Scanpix, Henrik Holmberg/TT
Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper är 24 procent, en ökning med en procentenhet jämfört med förra året. Tore Meek/NTB/Scanpix, Henrik Holmberg/TT

För tre år sedan föreslog den dåvarande regeringen en lag om könskvotering i bolagsstyrelser. Lagen skulle gälla från 2017.

Enligt förslaget skulle minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen bestå av kvinnor senast 2019 – om inte skulle bolagen få betala en avgift på mellan 250 000 och 5 miljoner kronor. Förslaget stoppades dock av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

I dag, måndag, släpptes den årliga Albrightrapporten. Enligt den är andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper nu 24 procent, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med förra året.

Just nu pågår Unionens kongress i Malmö. Under förmiddagen diskuterades förslaget till politisk plattform för jämställdhet och mångfald för de kommande åren. Det är Unionens första politiska plattform för de frågorna.

En del av plattformen handlar om ledningsgrupper och styrelser. Enligt den kan Unionen nu tänka sig att arbeta för kvotering för att nå jämställda styrelser: ”Om ägare och valberedningar inte inom en snar framtid tar ansvar för mer jämställda styrelser bör regler om kvotering inte uteslutas.”.

Unionen har tidigare varit negativ till kvotering. När lagförslaget var på remissrunda 2016 skrev Unionen att det inte är statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”.

Till Kollega sa Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, att han inte trodde att Unionen skulle ändra ståndpunkt i framtiden.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Läs mer: Unionen säger nej till kvotering

Enligt den politiska plattformen finns det flera saker som kan öka jämställdheten och mångfalden i ledningsgrupper. I förslaget står att den enskilt viktigaste framgångsfaktorn är engagemang och vilja i företagens och organisationernas högsta ledningar.

Det står också att lagkravet på mångfaldspolicy ska gälla alla företags och organisationers styrelser, samt att valberedningar måste ta ansvar för större mångfald.

Plattformen antogs av  kongressen under tisdagsmorgonen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.