Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Storbolagschef tvingas sluta efter sexköp

En toppchef sparkades nyligen efter att ha blivit ertappad som sexköpare.
Bolaget han jobbade för har tidigare fått pris av Unionen för sitt jämställdhetsarbete.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 januari 2014, kl 13:06

Det var personalen på ett hotell i Stockholm som larmade polisen om en kvinna som de misstänkte sålde sex. Enligt Aftonbladet stormade polisen senare ett hotellrum i vilket de ertappade kvinnan tillsammans med en man i sängen, båda nakna. I förhör erkände de direkt. Kvinnan berättade att mannen, som visade sig vara toppchef på ett svenskt storbolag, hade betalt 2 000 kronor för oralsex, onani och massage.

Den ertappade chefen dömdes till 50 dagsböter, 37 500 kronor, för köp av sexuell tjänst. Dessutom blev han av med jobbet.

- Rent generellt kan jag säga att vi har en nolltolerans mot den här typen av brott. Det innebär att människor som begår den här typen av brott och andra brott av allvarlig karaktär  inte kan vara kvar på företaget eftersom det strider mot våra värderingar, säger bolagets presschef till Kollega.

Till saken hör att företaget där den sexdömde chefen arbetade tidigare har fått Unionens pris Guldnappen, ett pris som delas ut till föräldravänliga och jämställda arbetsplatser.

 

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström