Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Flexibilitet och tillit gav jämställdhetspris

På årets mest föräldravänliga företag är frihet under ansvar ledorden. Emerson Process Management är företaget som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2020.
David Österberg, Niklas Hallstedt Publicerad 15 oktober 2020, kl 13:30
Jeanette Dahlström
Sverre Smemo är vd för Emerson Process Management, som prisas för sitt jämställdhetspris av Unionen med Guldnappen. Jeanette Dahlström

Med Guldnappen vill Unionen visa att det går att göra arbetslivet mer föräldravänligt. Priset har delats ut sedan 2003, den gången till IKEA. I fjol gick utmärkelsen till IT-företaget Sogeti, för att ha lyckats skapa en föräldravänlig kultur i en mansdominerad bransch.

Läs mer: Guldregn över föräldravänliga företag

När nu Emerson tar hem priset är det för att företaget valt flexibilitet och tillit: ”Det ger i sin tur medarbetarna möjlighet att hitta en balans mellan arbete och föräldraroll. Och vi vet ju att det är i goda spiraler, där människor ges förutsättningar, som motivation och engagemang föds”, står det i motiveringen.

– Vi är väldigt glada att Emersons arbete uppmärksammas. Våra medarbetare får frihet under ansvar, vilket gör att föräldrar kan gå på utvecklingssamtal eller skjutsa barn vid behov, säger vd:n Sverre Smemo i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delades ut under Dagens industris konferens Business 50/50 – där frågan om hur näringslivet ska bli mer jämställt diskuterades. Prisutdelare var Marina Åman, andra vice ordförande i Unionen.

– Det finns alldeles för många arbetsgivare som har fina policies, men man måste gå från ord till handling. Vi vill lyfta fram de företag som har gjort det. Den viktigaste kvittensen på att ett företag har gjort rätt är att det är de anställda själva som nominerar sina arbetsgivare till priset, sa hon.

Sverre Smemo sa att utmärkelsen innebär ett erkännande av att företaget är på rätt väg.

– Vi är ett mansdominerat företag som arbetar för att nå full jämställdhet. Den här utmärkelsen betyder väldigt mycket, sa han.

Lättare att få ihop livspusslet

Att möjligheten att arbeta hemma påverkar både arbete och privatliv, visar även en ny undersökning från Unionen. Undersökningen har synat hur tjänstemännen upplever situationen under coronapandemin. Det visar sig att bland dem som har barn under tolv år och som huvudsakligen arbetat hemma uppgav 57 procent att balansen mellan jobb och fritid har blivit bättre.

Läs mer: Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

Framför allt handlade det om att minskad restid gör det lättare att få ihop livspusslet, bland annat tack vare minskad stress vid lämning och hämtning.

Samtidigt ser många risker för hälsan på sikt. Framför allt gäller det de hemarbetande kvinnorna, som upplever att det blir svårare att dra gränsen mellan arbetsliv och privatliv.

Tidigare vinnare

2019 – Sogeti & Ikano Bostad AB

2018 – Essity Hygiene and Health AB
 
2017 – Volvo Cars
 
2016 – Lärarförbundet och Lärarnas a-kassa
 

2015 – Ingen utdelning
 
2014 – Ramböll
 
2013 – Polarbröd AB
 

2012 – Boliden Group, corporate IT
 
2011 – Ingen utdelning
 
2010 – Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)
 
2009 – CSC
 
2008 – Ingen utdelning
 
2007 – Servera
 
2006 – The Nielsen Company
 
2005 – Picab
 

2004 – Kronans Droghandel
 
2003 – IKEA

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström