Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Då ökar risken för skilsmässa

När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.
David Österberg Publicerad
Izabelle Nordfjell / TT
Det finns en risk att arbetsgivare ifrågasätter pappaor som tar ut mer föräldraledighet än normen, enligt Ann-Zofie Duvander, professor i demografi. Izabelle Nordfjell / TT

Forskare i Sverige, Norge och Island har undersökt hur pappors uttag av föräldraledighet påverkar risken för separation i heterosexuella par. Forskarna tittade på par där pappan inte var föräldraledig alls, par där pappan använde sina reserverade månader och par där pappan tog ut mer än de reserverade månaderna.

Högst risk för separation fanns i familjer där pappan inte tog ut någon föräldraledighet alls.  

– Vi tror att det kan bero på att dessa familjer kanske redan från början är mindre sammanhållna vilket lett till att papporna inte har investerat i tid med sina barn, säger Ann-Zofie Duvander, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Studien visar också att separationsrisken är högre om papporna tar ut mer än sin reserverade del av föräldraledigheten, även om risken inte är lika hög som i par där pappor inte är föräldralediga alls.

– Vi tror att en förklaring till det kan vara att det kan vara slitigt att inte göra som de flesta andra gör. Normen är att papporna tar ut sina reserverade månader. Tar de ut mer ledighet kan det leda till mer diskussioner inom paret om hur ledigheten och om andra uppgifter ska delas. Det finns också en risk att arbetsgivare ifrågasätter de pappor som tar ut mer föräldraledighet än normen, säger Ann-Zofie Duvander.

Tidigare studier har visat att det är bra för kvinnors inkomstutveckling att vara i ett jämställt förhållande. Kan det vara en förklaring till den ökade separationsrisken?
– Det finns två skolor inom samhällsvetenskapen. Enligt den ena minskar separationsrisken när vi är beroende av varandra. Om den ena specialiserar sig på hemarbete och den andra på ekonomiskt arbete blir de beroende av varandra och separationsrisken minskar. Enligt den andra skolan minskar separationsrisken om jämställdheten ökar. Men vi är inte där ännu. Kvinnor arbetar i nästan lika hög utsträckning som männen, men tar fortfarande störst ansvar för hem och barn. Den ojämna fördelningen kan leda till fler separationer. Först när arbetsfördelningen blir jämn kommer separationsrisken att minska.

– Hittills vet vi inte vilken av skolorna som har mest rätt eller om en förklaring kan gälla för alla familjer. Det är inte heller helt lätt att se orsakssambanden och vad som påverkar vad, säger Ann-Zofie Duvander.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.