Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Hundratals miljoner i felaktig a-kassa

Sveriges a-kassor gör felaktiga utbetalningar för mellan 261 och 553 miljoner kronor. I huvudsak rör det sig om arbetslösa som fått pengar de inte skulle ha haft – men också om arbetslösa som fått för lite pengar. Det visar en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
David Österberg Publicerad
Kvinna sitter vid dator och söker jobb på Arbetsförmedlingen.
Vanligaste sättet att missköta arbetssökandet på är att söka för få lämpliga arbeten. Foto: Jessica Gow/TT

IAF har beräknat kostnaden för felaktiga utbetalningar från arbetslöshetsförsäkringen 2017. Myndigheten har inte kunnat fastställa en exakt siffra, men anser att summan i det troligaste scenariot är mellan 261 och 553 miljoner kronor.

Orsakerna är flera. En är att Arbetsförmedlingen brister i sina kontroller. Enligt IAF är det förhållandevis vanligt att Arbetsförmedlingen inte meddelar a-kassorna att en arbetssökande missköter sitt arbetssökande. Vanligaste sättet att missköta arbetssökandet på är att söka för få lämpliga arbeten.

– De felaktiga utbetalningarna som uppstår på grund av Arbetsförmedlingens hantering handlar i huvudsak om en underlåtenhet att skicka underrättelser i situationer där man borde. Det tycker vi från IAF:s sida är oacceptabelt, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten vid IAF, enligt ett pressmeddelande.

Enligt IAF behöver Arbetsförmedlingen stärka kontrollen av arbetssökandes aktivitetsrapporter, exempelvis genom att göra stickprovskontroller hos arbetsgivare.

Även a-kassorna gör fel. Men enligt rapporten rör det sig om förhållandevis små fel och om mindre belopp. Av de felaktigt utbetalda beloppen är ungefär en tredjedel för lite utbetald ersättning. IAF anser också att samtliga avslagsärenden hos a-kassorna varit korrekta.

– Granskningen av arbetslöshetskassornas arbete visar på få fel, de brister som vi har sett rör små belopp och samtliga avslagsärenden har varit korrekta, säger Jessica Idbrant.

Andra orsaker till felaktiga utbetalningar är att företagare och studenter fått a-kassa trots att de inte haft rätt till det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.