Annons
Annons
 • Lista över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Foto: Jessica Gow/TT och Maja Suslin/TT

Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – för unga

Publicerad 15 september 2021, kl 08:01

Över 5 000 unga studenter och akademiker har deltagit i en undersökning om vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Ikea toppar listan – med Spotify hack i häl.

Det är rekryerings- och bemanningsföretaget Academic Work som, tillsammans med Kantar Sifo, mätt temperaturen på arbetsgivare hos så kallade young professionals (unga studenter och akademiker i början av karriären). Undersökningen kallas för YPAI, young professional attraction index, och har publicerats i flera år.

”Anmärkningsvärt att Google får backa”

Flertalet av företagen i topp är svenskägda eller har huvudkontor i Sverige. Google har tidigare år toppat listan, men är nu nedpetad till en tredjeplats. I stället är det Ikea och Spotify som har första- och andraplatsen.

– Det är anmärkningsvärt att Google får backa för svenska bolag, men denna local loyalty är en trend som vi ser även i andra länder. Det kan också vara så att de globala jättarna har fått en liten negativ törn, de har helt enkelt blivit för stora. Dessutom finns det förstås en stolthet i att det finns svenska bolag som har blivit så framgångsrika. Där vill man gärna arbeta, säger Markus Åberg, strategisk rådgivare på Academic Work, i ett pressmeddelande.

Topplistan 2021:

1. IKEA

2. Spotify

3. Google

4. Microsoft

5. Apple

6. Essity

7. Tesla

8. ICA Gruppen

9. Volvo Cars

10. Avanza

 

Läs mer:

Google toppar techbolagens lönelista

Kort utbildning – hög lön: Här är jobben

Oscar Broström
[email protected]
 • Läs även...

  Google kan sänka lönen för hemmajobbare

  Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.

 • Läs även...

  Kvinnor kan IT

  Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.