Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Träna hemma: Övningar för hemmajobbaren

Vill du träna trots att du jobbar hemifrån? Träningsutvecklaren Magnus Strömberg på Friskis & Svettis tipsar om enkla övningar som funkar för hemmaträning. Ett varv eller tre – du bestämmer själv.
Petra Rendik Publicerad 5 mars 2021, kl 11:44
Blir det mycket stillasittande när du jobbar hemifrån? Illustration: Mattias Käll

STYRKA

1. HETA STOLEN/EXPLOSIVA KNÄBÖJ

Ta gärna hjälp av en pall eller stol. Knäböj så du nuddar med rumpan med så bibehållen rak rygg som möjligt. Sträck ut knä och höft explosivt, lätta gärna lite från golvet.

2. UTFALL BAK PLUS KICK

Ta ett steg bakåt och gå ner kontrollerat så det bakre knäet nästan rör golvet. Tryck ifrån på väg upp med det främre benet och sparka med det bakre. Känn efter att knä och höft är stabila på det högre benet. Gör fem utfall per ben och byt.

BÅL

3. KÖTTBULLEN ELLER STICK CRUNCH

Här tränar du inte bara magen utan också rörligheten. Lägg dig på rygg, håll en pinne eller bok i händerna. Sträck ut armarna över huvudet och rulla ihop överkropp och höft/ben. Sträva efter samtidigt föra det valfria redskapet under fötterna. Sträck ut kroppen igen och rulla ihop.

4. ARMHÄVNING MED ROTATION

Håll en rak linje genom hela kroppen, undvik att puta med rumpa eller svanka med rygg. Välj att ställa dig på knä eller på tårna, som i en vanlig armhävning. Placera händerna i höjd med axlarna. Pressa dig upp, lyft ena armen i luften och rotera på kroppen. Vänd tillbaka, sänk dig mot golvet och upp igen. Gör samma sak med andra sidan.

KONDITION

5. PLANKJOGG

Ställ dig en klassisk planka, med raka armar eller på armbågarna. Sug in magen, försök att inte svanka. Börja jogga med benen.

6. LIGGANDE ROTATION

Fäll ut armarna åt sidan, lyft benen i 90 grader och kläm en bok mellan knäna. Sug in magen, rotera benen och fötterna sida till sida.

Läs mer: Jobba hemifrån – tips för att undvika ont

BRA ATT TÄNKA PÅ

  • Värm upp genom att köra det första varvet lite långsammare.
  • Gör varje övning i 45 sekunder och vila 15 sekunder innan du gör nästa övning.
  • Ett varv kan räcka för att kicka igång, men vill du ha träningskänsla kör två, tre varv. Vila 30 sekunder mellan varven.
  • Är du ovan vid övningarna så fokusera på tekniken. När du är van kan du utmana dig genom att öka på tempot och hinna repetera varje övning fler gånger.
  • Övningarna ska inte göra ont. Förutom möjligtvis träningsvärk dagen efter.
  • TIPS: Göra övningar utomhus när du tar en lunchpromenad eller en joggingtur

NEDVARVNING

  • Lägg dig på rygg, lyft upp ena benet mot bröstet med hjälp av handen. Rotera det böjda benet över andra sidan och ligg kvar under tio andetag. Byt därefter sida.
  • Dra upp ena knät mot bröstet, andas och ligg kvar i fem andetag. Upprepa två, tre gånger på varje sida.
  • Sätt ena foten mot det andra lårets insida, böj fram överkroppen, greppa tag med ena handen om den utsträckta foten och sträck ut. Ligg kvar under fem andetag, byt sida. Upprepa några gånger
Hälsa

Förmånscykel via jobbet - så funkar det

Det är billigt, klimatsmart och hälsofrämjande. Allt fler arbetsgivare inser vitsen med att erbjuda medarbetarna förmånscykel.
Publicerad 8 september 2023, kl 06:00
JEanette Söderberg på sin cykel som hon leasar från sin arbetsgivare. Utomhus, försommar.
Allt fler arbetsgivare erbjuder sina medarbetare förmånscykel. Jeanette Söderberg är helnöjd med sin. Foto: Fredrik Hjerling.

Systemleverantören Aaro började i mars erbjuda förmånscyklar till sina anställda. Konsultchefen Jeanette Söderberg nappade direkt på det ekonomiskt mycket fördelaktiga erbjudandet.

– Jag hade funderat på att skaffa elcykel ganska länge, för jag ville få in den naturliga vardagsmotionen i tillvaron – den kan vara knepig att få till när man hybridarbetar som tjänsteman. Dessutom var jag rejält trött på det ständiga pendlingskaos som råder i Stockholm. Men, det är en rätt dyr investering, särskilt innan man vet riktigt hur en elcykel fungerar, så det kändes helt rätt att slå till när jag fick den här chansen.

Cykel konkurrenskraftig förmån

Jeanette Söderberg. Foto: Fredrik Bjering.

Jeanette Söderberg berättar att företaget vill kunna erbjuda sina anställda både konkurrenskraftiga förmåner och en bra balans mellan arbete och fritid. Just vardagsmotion är uppskattat och efterfrågat av många. Man har även några tjänstecyklar som man kan låna vid närliggande kundbesök.

– Men de används inte så jättemycket, vårt kontor ligger så centralt att det ofta är enklare att promenera. Då är intresset för förmånscyklar mycket större, vi var många som beställde i första omgången. Och jag upplever att intresset är fortsatt stort, många är väldigt hälsomedvetna här.

Aaro har tecknat avtal med ett företag som levererar cyklar åt medarbetarna, som fritt kan välja från ett stort utbud av både cyklar och utrustning, att använda såväl i tjänsten som privat.

Aaros hyresvärd har ett cykelrum inomhus i ett låst garage, där medarbetarna kan parkera sina cyklar.

– En annan sak jag tyckte är väldigt bra med förmånscykel är att det ingår en årlig cykelservice och att det går att välja till många tillbehör som hjälm och packväskor, säger Jeanette Söderberg.

Månadskostnaden för cykeln dras på den anställdas bruttolön och förmånen är kostnadsneutral för arbetsgivaren.

Lättare främja anställda att cykla

I januari 2022 blev det dessutom lättare för arbetsgivare att främja anställda att använda cykel, både i tjänsten och till och från jobbet, då de första 3 000 kronorna på förmåncykeln blev skattefria, en slags subvention av staten.

– Jag valde en cykel som kostade 20 000 kronor, det blir en total månadskostnad på 246 kronor, som dras från min bruttolön. Avdraget görs i tre år, sedan går det att köpa loss cykeln för ett pris som beräknas utifrån värdeminskningen. Eller så lämnar man tillbaka den och löser ut en ny.

Själva cykelturen har en positiv inverkan på hälsan, även om man väljer att få lite elektrisk hjälp. Enligt en norsk undersökning så var elcyklisters energiförbrukning 8,5 gånger större än vid vila, att jämföra med en vanlig cyklist som hade en energiförbrukning som var 10,9 gånger större än vid stillasittande.

– Jag har 17 kilometer enkel väg till jobbet, så för mig skulle det vara för stor tröskel att ta mig till jobbet med en vanlig cykel. Dessutom finns det inget omklädningsrum på jobbet, även om vi har duschmöjlighet. Med en elcykel är min ambition att cykla varje dag jag ska in till kontoret, så länge väglaget tillåter. Sedan får vi se vad som händer när det blir regn och rusk. Just nu känns i alla fall min cykeltur som en helt magisk start på dagen, säger Jeanette Söderberg.

Text: Lina Friberg. 

TIPS FÖR EN CYKELVÄNLIG ARBETSPLATS

➧ Bra cykelparkering, gärna inomhus.

➧ Omklädningsrum och dusch.

➧ Köp in cykelhjälmar, varför inte med
företagets logga?

➧ Anordna roliga tävlingar för att
motivera fler medarbetare att cykla.

➧ Använd cykel vid lokala kundbesök.

➧ Tillhandahåll första hjälpen-kit,
pump och cykelverktyg.

REGLER FÖR FÖRMÅNSCYKEL

➧ Arbetsgivaren köper, hyr eller leasar
cykeln.

➧ Förmånserbjudandet ska rikta
sig till alla tillsvidareanställda på
arbetsplatsen.

➧ Den anställda betalar skatt på
förmånen (utöver 3 000 kronor).

➧ Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter.

➧ Gäller för vanliga trampcyklar och
elcyklar, men inte för elsparkcyklar.
 

Källa: Skatteverket