Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
- Fem miljarder år tidigare träffar jag astronomen Alexis Brandeker på Alba Nova i Stockholm. Från en blå himmel kastar solen reflexer på den blanka kupolen med sitt teleskop riktat mot yttervärlden.
Var tar rymden slut? Vad finns utanför?
Redan som barn var Alexis Brandeker extremt intresserad av rymden och av astronomi. Men huvudvärksfrågor, som man aldrig kan få svar på, är inget han funderar över.
- Även om det finns ett slut så kommer man aldrig till ett slut. Här på jorden finns en begränsad area men man kommer aldrig till en vägg där man säger här tar jorden slut. Rymden kan vara som jorden. Åker man tillräckligt länge åt ett håll i rymden skulle man kunna tänka sig att man till slut kommer tillbaka från det andra hållet.
- Men nu kommer man aldrig att kunna göra det eftersom rymden expanderar. Det verkar som om den till och med expanderar accelererat och om man åker åt ett håll kommer man inte att hinna fram för rymden expanderar snabbare än man hinner röra sig.
Efter fasen som röd jätte kommer solen att krympa till en het, vit dvärg, för att slutligen svalna. Men andra stjärnor exploderar?
- Det beror på deras vikt. Tunga stjärnor lever kortare tid, kanske bara några miljoner år mot lätta stjärnor som kan leva i hundra miljarder år, och exploderar när de dör.
- Vi är alla gjorda av stjärnstoft. Från början fanns nästan bara vätgas och helium. Stjärnorna behövdes för att skapa kol och syre.
Du forskar inom området stjärnor, planeter och astrobiologi. Det låter ganska brett.
- Jag forskar på miljöerna som planeter bildas i runt unga stjärnor, de kallas för cirkumstellära skivor, och jag studerar hur skivorna beter sig, till exempel hur länge de överlever. De stjärnor jag är extra intresserad av befinner sig mellan trettio och trehundra ljusår bort (solen är åtta ljusminuter bort) och är mellan en och tio miljoner år gamla. Den här fasen är intressantast just för hur skivan utvecklas.
- Inom astrobiologin försöker vi hitta metoder att upptäcka liv. För att förstå vad en planet består av tittar man på den strålning som kommer från dess atmosfär. Om det var jorden skulle vi se att den innehöll mycket syre, vatten och koldioxid och då skulle det vara ett tecken på att det förekommer fotosyntesaktiviteter och därmed liv.
Finns det liv på andra planeter?
- Man kan aldrig säga att det inte finns liv. Vi vet ju inte, vi känner bara till vår egen typ av liv och det är möjligt att det finns annat som vi inte känner igen. Det kan också finnas liv under ytan på en planet som är täckt av ett tjockt istäcke, under kan det finnas varma källor. För att se det måste vi åka dit och det kommer inte att bli aktuellt förrän om flera hundra år.
- Om det finns jordlika planeter med liv som här, skulle man kunna se det inom vår livstid om man satsar på den sortens teleskop som ESA har föreslagit. Det heter Darwin och om det började utvecklas nu skulle det kunna skjutas upp inom femton år.
Kan man ta reda på om det finns liv på andra sätt?
- Ja, man kan lyssna efter intelligenta signaler. Det gör vi redan i dag. Om det finns ett tekniskt avancerat liv som kan skicka ut radiosignaler så kan vi i princip lyssna på dem och höra att det finns andra som vill kommunicera med oss.
Hur långt ifrån varandra kan vi och utomjordingarna befinna oss för att kunna höra?
- En riktad signal från Arecibo i Puerto Rico, som är 300 meter stort och det största radioteleskopet vi har på jorden, skulle kunna höras till andra sidan Vintergatan. Visserligen skulle det ta hundratusentals år för signalen att komma fram.
- På sjuttiotalet skickade vi en riktad signal mot en klotformad stjärna uppe i Herkules stjärnbild, men vi sänder oavsiktligt ut signaler hela tiden. Tidiga radio- och tv-sändningar skickas ut i alla riktningar, även uppåt, så det finns signaler sedan åttio år tillbaka som jorden har alstrat. Bubblan med ljud expanderar med ljusets hastighet och om det finns någon civilisation inom åttio ljusår från oss kan de lyssna på oss. De kanske redan vet att vi finns.
Ser andra solsystem ut som vårt?
- Man har hittat drygt åttahundra solsystem i vår galax Vintergatan och många av dem innehåller fler planeter. Men de planeter vi känner till är väldigt olika jorden. Det är inte för att det är sällsynt med jordliknande planeter, rent statistiskt ska de finnas och vara väldigt vanliga. Men de som finns i den beboeliga zonen, där det varken är för varmt eller för kallt för att vatten ska finnas i flytande form på ytan, är svåra att hitta. Jorden är liten och det tar ett helt år för den att gå runt solen. De flesta man hittar går runt på någon månad eller snabbare.
Vad vet man om svarta hål?
- Man kan inte se dem men man kan se de svarta hålens inverkningar på sin omgivning genom att titta på stjärnorna som går runt dem. Ju större massa det svarta hålet har, desto snabbare går stjärnorna. Svarta hålen fungerar som en motor, som matas med bränsle. I yngre galaxer där det finns mycket material kvar i galaxkärnan kan man se starka jetstrålar över väldigt stora avstånd.
Kan du som vetenskapsman känna att rymden är vacker?
- Det finns en oändlig skönhet. Som vetenskapsman ser man ofta något annat också, förutom komposition och sådant. Man kan se skönhet i en spektrallinje, som är ett ljus av en viss våglängd.
Vilken planet tycker du är finast?
- Saturnus, inte för färgen utan för ringarnas skull. Man kan se den själv med en amatörstjärnkikare. Många som ser den för första gången tror inte att det är sant att man kan se den så bra. Månen är också fin, man kan se bergskedjor, kratrar och sprickor.
På flera sajter kan man räkna ut sin vikt på olika planeter. Jag som väger sextio kilo på jorden väger fyra kilo på Pluto.
- Det gäller bara om du tar med dig en våg härifrån till Pluto. Vägde du dig på en Plutokalibrerad våg skulle du fortfarande väga sextio kilo. Det beror på att när man ställer sig på vågen så mäter man kraften i Newton, och så omvandlar man det till kilogram efter att man beaktat hur hög gravitationskraften är. Våra vågar stämmer alltså bara för jorden.
Vad anser du om astrologi?
- Stjärnor och planeter kan inte påverka oss. De är för långt borta och det finns ingen förklaringsmodell till hur det skulle kunna fungera.
Men månen kan flytta på vatten?
- Anledningen är att vatten är väldigt flyttbart. Tidvattenkraften bygger på att den sida av jorden som är närmast månen känner lite högre dragningskraft än den andra sidan. Eftersom jorden är så stor blir det skillnad. Men en människa är för liten, skillnaden i dragningskraft mellan mitt huvud och mina fötter från månen är otroligt försumbar. Den betyder ingenting.
Gillar du science fiction-filmer?
- Min favoritfilm är 2001 av Stanley Kubrick. Kontakt av Robert Zemeckis med bland annat Jodie Foster är också bra. I Star Wars är det inte mycket som stämmer, men det är fantasi och det är okej. Däremot kan jag störa mig otroligt mycket om det är fel på enkla saker i filmer som gör anspråk på att illustrera en närbelägen framtid, som till exempel Armageddon och Mission to Mars.
Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.
Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.
Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.
Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.
– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas
införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.
Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.
– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.
Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.
– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.
I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.
– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.
Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.
– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.
Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.
– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.
Han förordar det även vintertid.
– Skaffa bara ett sittunderlag.
Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.
– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.
Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?
– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.
Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.
– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.
Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.
Text: KATARINA MARKIEWICZ
1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.
2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.
3. Möten och samtal utomhus.
4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.
5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?
Källa: Arne Lowden