Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Nomofobi – Rädsla att vara utan sin mobil

Får du ångest om du går på toa och inser att du inte har din mobil med dig? Då kan du lida av nomofobi (no phone phobia). Ett syndrom i tiden: det närmast tvångsmässiga beroendet av den elektroniska manick vi numera kan använda för så oändligt mycket mer än att ringa och sms:a.
Joachim Stokstad Publicerad
Lider du av nomofobi? Illustration: Annelie Carlström

Enligt Siri Helle, som skrivit boken Smartare än din telefon, diskuterar forskarna rent av om nomofobi kan jämställas med heroinberoende.

Oavsett svaret på det är nog rätt många av oss benägna att erkänna att vår skärmtid (även det ett nytt ord) lätt går till överdrift.

I en brittisk studie konstaterades att över hälften av de tusen intervjuade kände oro när de inte hade tillgång till sin mobil. En av fem kollade mejlen i sängen, en av fyra kunde tänka sig att pilla med mobilen när de var på dejt. 42 procent tog med sig sin smarta mobil till stranden. Med tanke på att denna studie har runt fem år på nacken skulle siffrorna sannolikt visa sig vara högre i dag. Det är bara att ta sig en titt i bussen – så många huvuden hänger över mobilskärmarna att forskarna varnar för nackskador.

I grunden handlar nomofobi om att belöningshormonet dopamin frisätts när vi roar oss med mobilen. Vilket triggar oss att göra det ännu mer.

Siri Helle tycker att det viktigaste är att fråga sig själv om man tycker att ens pillande med telefonen har en negativ inverkan på det övriga livet, om det orsakar någon form av problem:

”Skillnaden mellan ett beroende och en uppslukande hobby är inte hur mycket tid den tar, utan om den tillför livet något snarare än att inkräkta på det.”

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.