Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Näsan styr din sinnesstämning

Vill du varva ner eller snabbt bli pigg? Använd näsan. Vänster näsborre fungerar lugnande och höger stimulerar.
– Det är ett biologiskt fenomen som inom både yoga och medicin kallas "näscykeln", säger forskaren och yogaläraren Marian Papp.
Eva Karlsson Publicerad

Andningsrytmen speglar hur vi mår. Andas vi snabbt och grunt är vi upprymda eller stressade. Andas vi långsamt och djupt är vi lugna och har oftast läget under kontroll.

Men vårt tillstånd är också knutet till den näsborre som det går lättast att andas genom, menar Marian Papp. När vänster näsborre dominerar är man oftast lugn och avslappnad och har låg energinivå. Man kan också vara trött eller nedstämd. Kanske ägnar man sig åt någon konstnärlig aktivitet eller lyssnar på någonting. Enligt traditionell indisk filosofi är den vänstra näsborren står för den passiva och känslomässiga sidan.

När höger näsborre dominerar är man oftast fysiskt eller mentalt aktiv, ibland kanske stressad. Man är utåtriktad och har en värmekänsla i kroppen. Den högra näsborren motsvarar den aktiva och kraftfulla sidan.

– Det är ofta lättare att andas genom en av de båda näsborrarna. Men efter två till fyra timmar kan riktningen ändra sig och då dominerar den andra näsborren. Det här är ett biologiskt fenomen som kallas för "näscykeln", säger Marian Papp som forskar om yogans effekter.

Det går också att påverka sitt eget tillstånd. Marian Papp brukar andas genom vänster näsborre några minuter om hon är stressad. 

– Jag går ner i varv. Det fungerar för mig.

Hon berättar att sömnexperter rekommenderar att man ska ligga på sin högra sida om man har svårt att somna. En reflex i kroppen får vänster näsborre att öppnas och man blir lugnare.

Gör övningarna så här: (Obs! Ny version)

Om du vill bli lugnare: Sitt rak i ryggen, håll hakan en aning sänkt. Håll för högra näsborren genom att trycka lätt med fingertoppen och andas fyra-fem djupa andetag genom vänstra näsborren. Andas sedan fyra-fem andetag genom båda näsborrarna. Fortsätt att växla andningen med stängd respektive öppen (höger) näsborre under högst fem minuter. Forcera inte andningen.

Om du vill bli piggare: Sitt rak i ryggen, håll hakan en aning sänkt. Håll för vänstra näsborren genom att trycka lätt med fingertoppen och andas fyra-fem djupa andetag igenom högra näsborren. Andas sedan fyra-fem andetag genom båda näsborrarna. Fortsätt att växla andningen med stängd respektive öppen (vänster) näsborre under högst fem minuter. Forcera inte andningen.

Fakta

Marian Papp är yogalärare och doktorand på Karolinska institutet. Hon är också författare och har skrivit boken Yoga på djupet - Funktionella övningar i naturen. Ica bokförlag. Hennes hemsida är www.marianpapp.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.