Måndagslunch: Yoghurt med lite skivad banan. Tisdag: Ostmacka. Onsdag: Yoghurt med lite skivad banan. Och så vidare.
Känner du som hemmajobbare igen dig i beskrivningen? Det är lätt att slarva med lunchen när man jobbar hemifrån under längre tid. Man har ju många bollar i luften och tycker inte att man hinner eller orkar lägga tid på matfiness.
Men att addera ytterligare en negativ faktor vid hemarbete är dumt. Vi vet ju sedan barnsben att vi behöver äta varierat för att få energi och må bra.
Vem f-n har tid att baka korvbröd, säger du kanske. Svar: Hemmajobbare.
Och det är faktiskt inga komplicerade grejer vi talar om här, tvärtom. Till och med barnfamiljernas basrätt nummer ett – pasta med köttfärssås – kan bli en kulinarisk upplevelse. Om du bara anstränger dig lite och har i oliver, lite hackade rotfrukter, soltorkade tomater, garnerar med parmesanost, ruccola och färsk basilika – det förhöjer inte bara smaken utan hela matupplevelsen.
Förutsättningen är förstås att du är förutseende och ser till att ha sådana förhöjande ingredienser hemma.
Samma sak med snabbmatens okrönta konung: korv med bröd. Baka brödet själv, välj en korv av hög kvalitet, toppa med surkål och du har inte bara en snabb och fullvärdig lunch utan också en väldigt god. Och du får ju många bröd att lägga i frysen för framtida måltider.
Vem f-n har tid att baka korvbröd, säger du kanske. Svar: Hemmajobbare. Själva bakandet tar ju inte lång tid, det är jäsningen – ju längre jäsningsprocess, desto smakrikare bröd – som kan ta tid. Sätt alarmet för varje gång degen ska bearbetas så får du automatiskt en välbehövlig paus från datorn.
Samma sak med långkok. Perfekt för den som jobbar hemma.
Ett självklart tips i matsvinnsdebattens tid är att ta tillvara även små mängder middagsrester. Antingen via en vakuumförpackare, som numera går att hitta för under 500 kronor och som kan förlänga matens livslängd i kylen upp till fem gånger. (Plasten kan diskas och återanvändas.) Eller så kan man frysa in (hett tips: skriv datum och innehåll och för att undvika det som brukar kallas Unidentified Frozen Object – att man inte vet vad påsen innehåller.)
Läs mer: Så kan vi minska matsvinn på jobbet
Och laga förstås gärna middag så att det BLIR rester över. Då är ju nästa dagens lunch redan fixad.
Rester kan med fördel ätas i till exempel tortillabröd. Antingen som en wrap eller gratinerad med ost.
Mikro är snabbt och enkelt när man värmer rester. Saknar du en sådan så skaffa ett grytlock till stekpannan. Tar bara aningen längre tid än mikron, men återigen: Med hemmet som kontor har du tid.
Kall kokt potatis är kanske hemmajobbarens bästa vän. Håller sig länge i kylen och kan i en handvändning bli olivoljestekta potatisstavar, mos, pytt i panna, stomp. Och det snabbt.
Har du grönsaker som börjar sjunga på sista versen? Grattis! När vatten avdunstat koncentreras smakerna. Rotfrukter gör sig utmärkt i en pytt.
PS: Asiatisk fisksås luktar illa, men en skvätt i maten sätter piff på det mesta. DS.
Enkla hemlunchrätter
Grekisk sallad
Tar inte många minuter att svänga ihop och är så gott, i synnerhet med en färsk brödbit att suga upp dressingen med. Ingredienserna – krångla inte till det med saker som inte hör hemma i en traditionell greksallad – är sådant som man oftast har hemma.
fetaost
kalamata-oliver
gurka
tomat
olivolja
rödvinsvinäger
rödlök
salt, peppar
mejram
Svamppasta
Pasta är väl sinnebilden för snabblagat käk. Ta vad du har för svamp, färsk, fryst eller torkad. (I det sistnämnda fallet ska den blötläggas i några timmar innan vätskan steks bort i panna utan fett, sedan steks den vidare i smör eller olja.) Det är gott att blanda flera sorter, som champinjon, karljohan, ostronskivling (finfin att knapersteka), shiitake.
pasta (favorit: linguine)
svamp
fett (rapsolja, smör eller en blandning)
gul lök
grädde
svampsoja
salt och peppar
toppa med:
persilja
Koka pastan. Stek under tiden lök och svamp i fett, tillsätt grädde och en skvätt svampsoja, smaka av med salt och peppar. Blanda pasta och svampsås.
Indisk kyckling- eller halloumigryta
Om du har lite kycklingrester går den här grytan snabbt att få ihop.
kycklingrester eller halloumi
garam masala (eller curry)
kardemumma (helst hel = pricken över i:et)
gurkmeja
tomatpuré
kokosmjölk
paprika, tärnad
asiatisk fisksås
salt
servera med:
kokt ris (utan salt)
Värm kryddorna i torr panna, tillsätt lök och olja och låt löken mjukna under lock. I med paprika, lite tomatpuré, kokosmjölk och låt puttra. Smaka av. Tillsätt lite chili i flytande form om du vill ha lite hetta. Köttet, som ju redan är tillagat en gång, lägger du i strax innan du drar stekpannan från plattan, så att det inte blir torrt. Funkar förstås utmärkt även med andra sorters köttrester.
Merguezkorv med lyxkorvbröd & surkål
Visst går det bra med köpekorvbröd, men de består ofta mest av luft – inte mättande och utan tuggmotstånd. Hembakat är en HELT annan historia. Nätsök på korvbröd för recept. (Sök på ”kalljäst bröd med autolys” om du är finsmakare. Receptet är lite omständligare, men roligt, och bröden blir fantastiska.)
merquezkorv (färsk är godast)
korvbröd
surkål
dijonsenap
ketchup
Bondomelett med parmesanost
Snabbt, lätt, billigt – och väldigt gott.
ägg
kokt potatis
gul lök eller purjolök
zucchini
tomat
olivolja
salt, peppar
toppa med:
parmesanost
persilja
Stek grönsakerna i olja så att de får lite färg, häll över vispade ägg (eventuellt med lite grädde och/eller mjölk i) och stek tills omeletten är krämig i konsistensen (den fortsätter att stelna även efter stekpannan).
Sanslöst smarrig Sardinmacka
Att något så enkelt kan vara så gott.
sardiner i tomatsås
smör
knäckebröd, typ Falu rågrut
tomat
svartpeppar
Att något så gott kan gå så snabbt.
Tonfisksallad
En pust från Medelhavet när utlandssemestern känns avlägsen.
tonfisk i vatten
sallad, krispig sort
oliver
ägg, kokt
rödlök
oliver
champinjoner
körsbärstomater
kapris
persilja, färsk
avokado
bacon, stekt
dressing:
olivolja
vitvinsvinäger
dijonsenap
vitlök
salt, peppar
honung
Börja med dressingen. Mixa alla ingredienser och smaka av. Sedan kan du ta vad du har i kylen – det enda som känns väldigt viktigt om vill kalla rätten för tonfisksallad är – tonfisken.