Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Lunchtips för hemmajobbare

Inte bara ergonomin och långa arbetsdagar kan vara ett problem för den som arbetar hemifrån. Även lunchvanorna kan lätt bli lidande. Här är några enkla tips och recept för att råda bot på matmisären.
Joachim Stokstad Publicerad
Shutterstock
Har distansarbetet lett till en tråkig diet? En grekisk sallad svänger du snabbt ihop och ingredienserna har du ofta hemma. Shutterstock

Måndagslunch: Yoghurt med lite skivad banan. Tisdag: Ostmacka. Onsdag: Yoghurt med lite skivad banan. Och så vidare.

Känner du som hemmajobbare igen dig i beskrivningen? Det är lätt att slarva med lunchen när man jobbar hemifrån under längre tid. Man har ju många bollar i luften och tycker inte att man hinner eller orkar lägga tid på matfiness.

Men att addera ytterligare en negativ faktor vid hemarbete är dumt. Vi vet ju sedan barnsben att vi behöver äta varierat för att få energi och må bra.

Vem f-n har tid att baka korvbröd, säger du kanske. Svar: Hemmajobbare.

Och det är faktiskt inga komplicerade grejer vi talar om här, tvärtom. Till och med barnfamiljernas basrätt nummer ett – pasta med köttfärssås – kan bli en kulinarisk upplevelse. Om du bara anstränger dig lite och har i oliver, lite hackade rotfrukter, soltorkade tomater, garnerar med parmesanost, ruccola och färsk basilika – det förhöjer inte bara smaken utan hela matupplevelsen.

Förutsättningen är förstås att du är förutseende och ser till att ha sådana förhöjande ingredienser hemma.

Samma sak med snabbmatens okrönta konung: korv med bröd. Baka brödet själv, välj en korv av hög kvalitet, toppa med surkål och du har inte bara en snabb och fullvärdig lunch utan också en väldigt god. Och du får ju många bröd att lägga i frysen för framtida måltider.

Vem f-n har tid att baka korvbröd, säger du kanske. Svar: Hemmajobbare. Själva bakandet tar ju inte lång tid, det är jäsningen – ju längre jäsningsprocess, desto smakrikare bröd – som kan ta tid. Sätt alarmet för varje gång degen ska bearbetas så får du automatiskt en välbehövlig paus från datorn.

Samma sak med långkok. Perfekt för den som jobbar hemma.

Ett självklart tips i matsvinnsdebattens tid är att ta tillvara även små mängder middagsrester. Antingen via en vakuumförpackare, som numera går att hitta för under 500 kronor och som kan förlänga matens livslängd i kylen upp till fem gånger. (Plasten kan diskas och återanvändas.) Eller så kan man frysa in (hett tips: skriv datum och innehåll och för att undvika det som brukar kallas Unidentified Frozen Object – att man inte vet vad påsen innehåller.)

Läs mer: Så kan vi minska matsvinn på jobbet

Och laga förstås gärna middag så att det BLIR rester över. Då är ju nästa dagens lunch redan fixad.

Rester kan med fördel ätas i till exempel tortillabröd. Antingen som en wrap eller gratinerad med ost.

Mikro är snabbt och enkelt när man värmer rester. Saknar du en sådan så skaffa ett grytlock till stekpannan. Tar bara aningen längre tid än mikron, men återigen: Med hemmet som kontor har du tid.

Kall kokt potatis är kanske hemmajobbarens bästa vän. Håller sig länge i kylen och kan i en handvändning bli olivoljestekta potatisstavar, mos, pytt i panna, stomp. Och det snabbt.

Har du grönsaker som börjar sjunga på sista versen? Grattis! När vatten avdunstat koncentreras smakerna. Rotfrukter gör sig utmärkt i en pytt.

PS: Asiatisk fisksås luktar illa, men en skvätt i maten sätter piff på det mesta. DS.

 

Enkla hemlunchrätter

Grekisk sallad

Tar inte många minuter att svänga ihop och är så gott, i synnerhet med en färsk brödbit att suga upp dressingen med. Ingredienserna – krångla inte till det med saker som inte hör hemma i en traditionell greksallad – är sådant som man oftast har hemma.

fetaost
kalamata-oliver
gurka
tomat
olivolja
rödvinsvinäger
rödlök
salt, peppar
mejram

 

Svamppasta

Pasta är väl sinnebilden för snabblagat käk. Ta vad du har för svamp, färsk, fryst eller torkad. (I det sistnämnda fallet ska den blötläggas i några timmar innan vätskan steks bort i panna utan fett, sedan steks den vidare i smör eller olja.) Det är gott att blanda flera sorter, som champinjon, karljohan, ostronskivling (finfin att knapersteka), shiitake.

pasta (favorit: linguine)
svamp
fett (rapsolja, smör eller en blandning)
gul lök
grädde
svampsoja
salt och peppar

toppa med:
persilja

Koka pastan. Stek under tiden lök och svamp i fett, tillsätt grädde och en skvätt svampsoja, smaka av med salt och peppar. Blanda pasta och svampsås.

 

Indisk kyckling- eller halloumigryta

Om du har lite kycklingrester går den här grytan snabbt att få ihop.

kycklingrester eller halloumi
garam masala (eller curry)
kardemumma (helst hel = pricken över i:et)
gurkmeja
tomatpuré
kokosmjölk
paprika, tärnad
asiatisk fisksås
salt

servera med:
kokt ris (utan salt)

Värm kryddorna i torr panna, tillsätt lök och olja och låt löken mjukna under lock. I med paprika, lite tomatpuré, kokosmjölk och låt puttra. Smaka av. Tillsätt lite chili i flytande form om du vill ha lite hetta. Köttet, som ju redan är tillagat en gång, lägger du i strax innan du drar stekpannan från plattan, så att det inte blir torrt. Funkar förstås utmärkt även med andra sorters köttrester.

 

Merguezkorv med lyxkorvbröd & surkål

Visst går det bra med köpekorvbröd, men de består ofta mest av luft – inte mättande och utan tuggmotstånd. Hembakat är en HELT annan historia. Nätsök på korvbröd för recept. (Sök på ”kalljäst bröd med autolys” om du är finsmakare. Receptet är lite omständligare, men roligt, och bröden blir fantastiska.)

merquezkorv (färsk är godast)
korvbröd
surkål
dijonsenap
ketchup

 

Bondomelett med parmesanost

Snabbt, lätt, billigt – och väldigt gott.

ägg
kokt potatis
gul lök eller purjolök
zucchini
tomat
olivolja
salt, peppar

toppa med:
parmesanost
persilja

Stek grönsakerna i olja så att de får lite färg, häll över vispade ägg (eventuellt med lite grädde och/eller mjölk i) och stek tills omeletten är krämig i konsistensen (den fortsätter att stelna även efter stekpannan).

 

Sanslöst smarrig Sardinmacka

Att något så enkelt kan vara så gott.

sardiner i tomatsås
smör
knäckebröd, typ Falu rågrut
tomat
svartpeppar

Att något så gott kan gå så snabbt.

 

Tonfisksallad

En pust från Medelhavet när utlandssemestern känns avlägsen.

tonfisk i vatten
sallad, krispig sort
oliver
ägg, kokt
rödlök
oliver
champinjoner
körsbärstomater
kapris
persilja, färsk
avokado
bacon, stekt

dressing:
olivolja
vitvinsvinäger
dijonsenap
vitlök
salt, peppar
honung

Börja med dressingen. Mixa alla ingredienser och smaka av. Sedan kan du ta vad du har i kylen – det enda som känns väldigt viktigt om vill kalla rätten för tonfisksallad är – tonfisken.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Amelia är introvert på supersocialt jobb

Amelia Lesniewicz är introvert. Ändå har hon ett socialt yrke som HR-specialist.
– Fika kan jag hoppa över många gånger, säger hon.
Elisabeth Brising Publicerad 19 augusti 2025, kl 06:01
Amelia Lesniewicz
Amelia Lesniewicz är introvert i ett socialt yrke som rekryterare. Det gör att hon behöver avskärma sig i bland för att värna sin energi genom att jobba hemma, eller hoppa fikan. Hon pratar sällan om sitt privatliv med kollegor. Foto: Johan Bäverman

Som ung kände sig Amelia Lesniewicz lite annorlunda och blyg. Först i vuxen ålder har hon insett att hon är introvert med stort behov av egen tid och mindre social kontakt än extroverta. 

– Jag har en rik inre värld och behöver vara själv för att reflektera och ladda batterierna. Jag älskar människor, men privat är jag en person som gärna tar det lugnare, säger hon. 

Hon har ingen full social kalender på fritiden, hoppar gärna över fika och gillar att vara hemma, läsa och skriva. Genom åren har hon läst om introverta personer och känt igen sig i personlighetsdraget. 

– Nu förstår jag mig själv. Jag behöver mitt space och det är viktigare än en social kalender, säger hon. 

”Jobbet är ett sätt för mig att bli inkluderad”

Arbetet inom HR med människorna på en arbetsplats står i skarp kontrast till hennes privata personlighet. 

Amelia Lesniewicz.
Amelia Lesniewicz. Foto: Johan Bäverman

– Jobbet är ett sätt för mig att bli inkluderad i ett sammanhang, även om jag är den som är lite utanför, säger Amelia Lesniewicz. 

Hon har arbetat på flera arbetsplatser inom HR genom åren och tror hon uppfattas som mer social på jobbet än hon känner sig. 

– Vi går alla in i olika roller och identifierar oss med en jobbidentitet. Den privata delen lämnar jag hemma. Jag vet vilka förväntningar som finns på mig i mitt yrke och levererar, men jag springer inte på stan och träffar kompisar efter jobbet. 

Hon är inte heller den som berättar om privatlivet på arbetsplatsen, möjligen för enstaka kollegor om en genuin vänskap växt fram. 

– Annars försöker jag hålla det livet utanför. 

Anpassar arbetsmiljön avskärmar sig 

För att trivas i ett socialt jobb behöver hon planera dagarna utifrån sitt behov av att avskärma sig lite från andra för att få ny energi. Har hon hållit en halvdagsutbildning behöver hon jobba hemma dagen därpå.

Hybridarbetet två dagar i veckan har bara varit positivt för henne. Efter pandemin insåg hon hur mycket energi det tog att bege sig till kontoret varje dag. 

– Jag är mer effektiv hemma. Så känner nog många, men särskilt introverta, säger hon.

Amelias tycker inte att hennes lågmälda personlighet hindrat henne i arbetssökandet. Hon har alltid kunnat marknadsföra sig och är inte blyg. 

– Jag är mig själv och framhäver mina förmågor. Jag vet vad jag går för, vet mina kompetenser och är trygg i mig själv. 

Har du någonsin känt dig förbigången på jobbet som introvert?

– Ja, det har kanske hänt att jag har haft en idé som jag delat med mig till någon och den personen har tagit vidare min idé till ett möte.  

Att prata på ett gruppmöte spontant är inget hon gillar, men hon har övat. 

– Jag är mycket modigare och mer medveten i dag. 

”Fika kan jag hoppa över många gånger”

En annan utmaning är att jobba i öppna sorliga kontorslandskap. 

– Jag sätter mig gärna i ett eget rum. Jag kan inte ha någon som pratar med mig konstant eller avbryter mig, vilket vi tyvärr många gånger gör i landskap. 

Fikar du på jobbet?

– Fika kan jag hoppa över många gånger, särskilt i ett nyare sammanhang. Då sitter jag hellre vid min skärm och säger ”jag har mycket att göra”.

Äter du gemensam lunch?

– Ja, jag tycker om att luncha med mina kollegor, men jag går ut och äter själv ibland.

Har inte sagt något på jobbet

Amelia Lesniewicz
Amelia Lesniewicz är HR-specialist. Foto: Johan Bäverman

Amelia Lesniewicz har aldrig sagt på jobbet att hon ser sig som introvert. 

– De hade blivit förvånade, jag går in i mina jobbroller, tycker om människor och uppfattas nog som social, säger hon. 

Men hon lyssnar hellre än hon pratar och lyfter fram styrkorna med en mer lågmäld social kompetens. 

– Jag är analytisk och reflekterad, har empati och förståelse för helheten. Jag kan se saker ur andras perspektiv och hitta bra lösningar. 

 Viktigt att se introverta vid rekrytering

Att vara introvert är inget att skämmas för, tycker hon, tvärtom. 

– Det är inte fult eller dåligt. Jag är lika bra i mitt yrke för det. 

I yrket som rekryterare tänker hon också på att det kan vara klokt att träffa en mer tystlåten person flera gånger för att få en reell uppfattning om kandidaten. 

– Jag som rekryterare har ett ansvar att inkludera introverta och få dem att känna sig trygga på intervjun i en miljö som passar dem. En enda intervju kanske inte säger allt, då kanske vi missgynnar någon som är jätteduktig.

Testa dig: Är du introvert? 

Vad brukar du göra när du inte behöver göra något alls? 

  1. Lägger mig i badkaret med en bok.
  2. Ringer / messar en kompis.
  3. Svårt att välja. Beror på. 

Svar: 1) Du är troligen introvert. 2) Du är troligen extrovert 3) Du är troligen ambivert – mitt emellan. Obs: Testet ger bara en fingervisning.

Läs mer: Handbok för introverta: karriären, familjen, relationerna av Linus Jonkman