Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Alvedon ska säljas på apotek

Från och med 1 november stoppas försäljningen av alvedon och panodil i andra butiker än apotek, det meddelade Läkemedelsverket i dag. Äntligen, säger Carina Jansson, seniorkonsult på Unionen Farmaci och Hälsa.
Gabriella Westberg Publicerad
Nora Lorek/TT
Från och med 1 november 2015 kommer tabletter med verkningsämnet paracetamol inte längre att säljas i vanliga butiker. Nora Lorek/TT

- Jag blev jätteglad i morse när jag såg det! Nu har vi kommit en bit på väg.

Unionen Farmaci och Hälsa, fd Farmaciförbundet, har i flera år uppvaktat Socialstyrelsen och Läkemedelsverket för att få bort paracetamolbaserade läkemedel från vanliga butikshyllor.

Nu visar en studie som Läkemedelsverket gjort att antalet förgiftningsfall fördubblats mellan 2000 och 2013, med ett tydligt trendbrott efter 2009 då paracetamol började säljas även utanför apotek. Särskilt gäller det unga kvinnor som tar tabletterna i i självskadande syfte.

Från och med 1 november i år kommer paracetamol i tablettform att återigen bara kunna köpas från apotek, meddelade Läkemedelsverket i dag.

- Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamoltabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, i en presskommentar

På tiden, tycker Carina Jansson, men hon hade gärna sett att det även gällde andra läkemedel.

- Det krävs kompetens för att sälja läkemedel, en kund måste kunna få kompetent rådgivning, säger hon.

Det blir fortfarande tillåtet för vanliga butiker att saluföra tabletter med acetylsalicylsyra, som Treo, liksom paracetamol i flytande form, som stolpiller eller i brustabletter.

- Flytande paracetamol är ju för barn, det krävs ganska mycket för att överdosera. Jag antar att Läkemedelsverket resonerat likadant med brustabletterna. Men lite besviken är jag, egentligen hade jag velat att de drog tillbaka alla läkemedel från försäljning i vanliga butiker.

Är det inte en fråga om tillgänglighet också? Även om ett av syftena med avregleringen var att tillgängligheten skulle bli bättre finns fortfarande orter där det inte finns något apotek i dag.

Är det inte bra att de som bor där också har möjlighet att köpa smärtstillande läkemedel?

- Vi har fått fler apotek med längre öppettider, generellt. Men visst är det så att det ändå saknas apotek på vissa orter. Fast där har Apoteket AB möjlighet att utse apoteksombud.

Apoteksombuden är också vanliga butiker?

- Ja, men kommer det en fråga från en kund där finns en direkt kontakt med Apoteket AB. Det går inte att få lika mycket information den vägen som på direkt på ett apotek, men det är en början.

Läkemedel i butik

  • Det finns ca 900 receptfria läkemedel godkända i Sverige, varav ca 600 får säljas utanför öppenvårdsapotek. 
  • Paracetamol kan i hög dos ge svåra leverskador och dödsfall.
  • Antalet samtal till Giftinformationscentralen (GIC) från hälso- och sjukvård och allmänhet avseende paracetamolförgiftning steg från 2 500 st under år 2006 till knappt 4 200 under år 2013.
  • Antalet samtal till GIC från hälso- och sjukvård, som direkt kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, ökade från 529 under år 2006, till 1 161 under år 2013. Samma tendens sågs fortsatt under 2014.
  • Läkemedelverkets studie har förgiftningsfall identifierats med hjälp av blodprovsresultat (ca 68 000 enskilda provsvar) med förhöjda nivåer av paracetamol från 20 landsting, data från Socialstyrelsens patientregister, läkemedelsregistret och dödsorsaksregistret. 2013 registrerades 1 558 fall, vilket motsvarar en ökning på ca 40 % sedan 2009.

Läkemedelsverket

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.