Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

"Apotek ska sälja läkemedel"

Unionen instämmer i Läkemedelsverkets förslag om att paracetamol endast bör säljas på apotek. Helst vill förbundet gå ännu längre och förbjuda all läkemedelsförsäljning i vanliga butiker. Det skriver Dagens Apotek.
Linnea Andersson Publicerad 26 augusti 2014, kl 15:59
Hasse Holmberg/TT
Det är apoteken som har den kompetens som behövs för att ge rätt rådgivning och rätt läkemedel, menar Unionen Farmaci och Hälsa. Hasse Holmberg/TT

Läkemedelsverkets förslag som kom i förra veckan välkomnas av de två fackförbunden inom farmaciområdet, Unionen Farmaci och Hälsa samt Sveriges Farmaceuter. Båda facken vill gå längre än Läkemedelsverket och allra längst vill Unionen gå genom att helt förbjuda försäljning av läkemedel i allmän handel. Det är apoteken som har den kompetens som behövs för att ge rätt rådgivning och rätt läkemedel, enligt förbundet.

- När det gäller just paracetamol är det många kunder som kommer med en förpackning Alvedon och en förpackning Panodil och tänker att hjälper inte den ena så tar jag av den andra, men då överdoserar man eftersom de innehåller samma substans. Det är sådant som vi upptäcker på apoteken och kan ge råd om, säger Carina Jansson, seniorkonsult på Unionen Farmaci och Hälsa.

Ett annat exempel är högkonsumenter av Treo som plockar på sig både ett rör av brustabletterna och läkemedel mot magbesvär. Magbesvären beror då oftast på en för hög konsumtion av acetylsalicylsyra, som finns i just Treo. En åkomma som i längden kan leda till blödningar i magsäcken.

Det är även vanligt att kunder köper nässpray fast de egentligen borde ha allergispray och tvärtom, då de inte vet om de lider av en vanlig förkylning eller allergi.

- Det är många frågor av den här typen som vi tycker är så viktiga för att det ska hjälpa och inte stjälpa läkemedelskunden. Och därför anser vi att alla läkemedel, även de receptfria, ska säljas på apotek, säger Carina Jansson.

Hälsa

Sopa banan med kollegorna

Europamästerskapen i curling avgörs i skotska Aberdeen nu i dagarna. Läs om sporten som fick lag Edin och lag Wranå att sopa fram segrar. Och som passar för gammal som ung.
Lina Björk Publicerad 24 november 2023, kl 06:05
Curlingklot på en nyspolad is.
Curling sägs innehålla allt: åldersoberoende, gemenskap, individanpassad motion, taktik, strategi och känsla. Foto: Colourbox.

Svenska Curlingförbundet bildades 1916, men då hade sporten redan 70 år på nacken. Från norr till söder finns ett helt gäng klubbar för den som är sugen på att utöva den idrott som, enligt generalsekreteraren Sara Carlsson, har ”allt”.

Sara Carlsson
Sara Carlsson

– Det är mycket gemenskap, spel över generationsgränser, lagom med motion för den som är ovan och hård träning för den som vill satsa. Du kan lägga dig helt på den nivå som passar dig, säger hon.

Och vill man bli bra så finns det många förebilder i landet. På herrsidan har lag Edin kammat hem flertalet medaljer, på damsidan känner de flesta till lag Norberg och Hasselborg. Klubbarna har också lite draghjälp av de svenska framgångarna.

– Vi märker att intresset ökar efter till exempel en olympiad. Det är roligt eftersom vi haft det kämpigt de senaste åren, framför allt under pandemin, säger Sara Carlsson.

Kommunikation är ett måste

I en curlingmatch är inget slag det andra likt och förutsättningarna förändras ständigt. Att tänka taktik och fler steg framåt är därför ett måste, egenskaper som är bra att öva på om du vill klättra i seriesystemet.

– Du behöver kunna kommunicera. I ett lag är man fyra personer och den som spelar stenen har ansvar för den i några sekunder, sedan tar nästa över. Det är hög precision så det gäller att hålla nerverna i styr.

Många varianter

För den som vill testa på sporten finns flera varianter att välja mellan: Figurspel för singelspelare, den mest traditionella med fyra spelare, mixade lag eller stickcurling, där du i stället för att glida fram på knä, använder en pinne för att fösa fram stenen.

– Träningen går att anpassa helt efter hur din kropp mår. Vill du ha mycket träning kan du lära dig att sopa hårt, om du vill undvika belastning så tar du det lugnare. Du kan komma ensam eller som lag, det finns alltid någon att spela med. Och som motionärspelare behöver du inte tänka på material, bara klä dig för vinterväder.

Hur hjälper curling dig att bli en bättre chef?

Klas Holmesson, produktionschef i bergmaterialindustrin, Skanska.

Klas Holmesson

- Jag leder mitt lag i curlingen och då handlar det mycket om att få de andra spelarna att prestera sitt bästa. Likadant är det egentligen på jobbet. Seden är det ett skönt sätt att koppla av. 
Det är inte lika hetsigt tävlingsmoment som i andra sporter och du kan spela långt upp i åldern.

 

 

 

Karin Lindmark, enhetschef Örnäsets hälsocentral:

Karin Lindmark

- I curling behöver man se enskilda personers behov och svårigheter för att kunna stötta på rätt sätt. På träningar försöker vi ge varandra feedback löpande. I lagspel gäller det även att känna sina medspelare och försöka ge dem rätt uppgift, om passar deras kapacitet. Jag spelar skip i vårt lag och då är det min primära uppgift att ha en tanke om strategi och kommunicera den inom laget så alla vet vad vi ska göra och vad det ska syfta till.

 

 

Jan Österberg, försäljningschef Ahlsell: 

Jan Österberg

- Det är ett lagspel och i curling, liksom i chefsrollen, handlar det om att få ihop sitt team och dra åt samma håll. 

I den här sporten måste man också fördela uppgifterna på ett strategiskt sätt, på samma sätt som i arbetslivet. 
För mig är curling en komplett sport för den innehåller allt: taktik, känsla, strategi och träning.

Curling - Hur gör man?

  • Ett curlinglag består oftast av fyra spelare som kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dem, oftast fyran, kallas för skip och leder laget och bestämmer taktik.
  • Medan en dirigerar spelet, sopar två andra isen för att få stenen i rätt riktning. I varje omgång spelar man om åtta poäng.
  • En normalmatch går i åtta till tio omgångar och tar cirka två timmar.