Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

7 tips för att undvika stressmage

Både hur du sitter när du jobbar och vad du stoppar i dig påverkar dina tarmar och mage. Här är tipsen för att undvika en stressad skrivbordsmage.
Lina Björk Publicerad 20 maj 2021, kl 09:55
Colourbox
Att röra på sig och undvika lök, vitlök och bönor hindrar gaser från att bildas i magen. Colourbox

En macka framför datorn till lunch och lite smågodis till mellanmål. Fortsätt med det under en längre tid och sitt stilla under långa perioder så kommer en trög mage som ett brev på posten.

Men det finns sätt att vara snäll mot sina tarmar och få igång matsmältningen.

Här är dietisten Sofia Antonssons bästa tips för att undvika stressmage:

1. Undvik att sitta i ”ostkroksställning” framför datorn. Det mest skonsamma mot tarmarna är att stå upp och jobba men om du måste sitta, stoppa en kudde bakom ryggen så att du får svank. Då rätar magpaketet ut sig.

2. Tänk på vad du äter. Gaser i magen kan bli både smärtsamt och jobbigt, men påverkas inte så mycket av hur du sitter utan mer vad du stoppar i dig. Lök, vitlök, bönor, vete, råg, avokado och svamp kan vara riktiga matbovar.

3. Välj snälla fibrer så som havre framför vete. Grönsaker, frukt, baljväxter och nötter kommer att göra dig både piggare och stärka immunförsvaret. Tugga maten ordentligt och ät långsamt så att magen hinner med.

4. Ät inte samtidigt som du jobbar. Det ökar risken för att du inte känner efter om du är riktigt mätt utan slevar i dig tills du får paltkoma.

5. Rör på dig. Vi vet inte hur länge pandemin kommer att fortsätta. Hitta en daglig rutin där du får in pauser för frukt och rörelse. Ta en kort promenad efter lunchen för att få igång matsmältningen.

6. Prioritera ditt mående. Hjärna och tarm hänger ihop. Om du någonsin har varit väldigt nervös, orolig eller rädd vet du hur det kan påverka din mage. Mår knoppen bra gör magen det också och vice versa.

7. Ta hjälp. Om du har mycket problem med magen, försök inte att parera det och gå runt och ha ont. Det finns mycket hjälp att få både vad gäller kost och rörelse.

Läs mer: Framtidens kollega varnar för stillasittande

Läs mer: Ökade skador och besvär av hemarbete