Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen vill ha avtal med Tesla – utesluter inte strejk

IF Metall har meddelat att de är ”väldigt nära” en strejk mot elbilsjätten Tesla. Nu säger Unionen att de också vill ha kollektivavtal - och att förhandlingarna har strandat.
Noa Söderberg Publicerad 9 oktober 2023, kl 06:30
Till vänster Martin Wästfelt från Unionen. Till höger en röd Tesla-bil.
Nu kräver även Unionen kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har strandat. Foto: Christine Olsson/TT/David Zalubowski/AP.

I förra veckan rapporterade Sveriges Radio att IF Metall förbereder en eventuell strejk mot den amerikanska elbilsjätten Tesla. Konflikten gäller de som servar och reparerar bilarna i bland annat Göteborg och Umeå. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har meddelat att en strejk är ”väldigt nära” om Tesla inte går med på att teckna kollektivavtal.

Nu står det klart att Unionen kräver kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har nu strandat, vilket lämnar fältet öppet för strejk.

– Vår huvudingång, och där har IF Metall detsamma, är att man vill förhandla sig fram till en lösning. Men man måste ju vara två för att dansa, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, till Kollega.

IF Metall ligger före

Samtidigt säger han att IF Metall ligger ”en bit före i det arbete med medlemsförankring, diskussion och stöd som man behöver ha”. Wästfelt jämför Unionens situation på Tesla med läget på Spotify. Där strandade kollektivavtalsförhandlingarna i somras och facket har sedan dess varit tystlåtet. I båda fall pågår ett arbete för att stärka förhandlingspositionen, enligt Wästfelt.

– Och såklart, med det yttersta syftet, om det inte går på andra sätt, att vidta stridsåtgärder. Det är det som finns i vårt regelverk i Sverige. Det är en stark rätt vi har, men till syvende och sist är det medlemmarna på arbetsplatsen som ska bära en konflikt.

Starkt fackmotstånd i USA

I USA har anställda fått sparken efter försök att starta fackklubb på Tesla, vilket företaget nyligen dömdes för i landets arbetsdomstol. Grundaren Elon Musk dömdes också för ett Twitter-inlägg om att anställda skulle förlora sina personaloptioner om de bildade klubb.

I amerikansk företagskultur är tjänstemannafack dessutom ovanliga och tjänstemän anses stå närmare arbetsgivaren. Trots det säger Martin Wästfelt att han inte hört talas om några bestraffningar i Sverige.

– Inte vad jag känner till. Men alltid i sådana här situationer blir det ganska heta känslor. Kollektivavtal betyder ju att arbetsgivaren släpper sin inte alldeles egna beslutanderätt, det är ändå en inskränkning av arbetsgivarens makt i ett antal avseenden.

Tesla har en historia av antifacklighet och har relativt få anläggningar i Sverige. Har det kommit hot om att lägga ned verksamheten om man tvingas teckna kollektivavtal?

– Inte vad jag känner till. Det är inget ovanligt heller att det framförs sådana saker, men det är inget jag känner till.

Fackligt

Så jobbar Unionen för bättre arbetsmiljö på apoteken

Mindre ensamarbete, bättre kollektivavtal och lokala diskussioner om schemat. Så jobbar Unionens klubbar vidare med arbetsmiljön på apotekskedjorna.
Elisabeth Brising Publicerad 23 april 2024, kl 14:34
Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.