Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen vill ha avtal med Tesla – utesluter inte strejk

IF Metall har meddelat att de är ”väldigt nära” en strejk mot elbilsjätten Tesla. Nu säger Unionen att de också vill ha kollektivavtal - och att förhandlingarna har strandat.
Noa Söderberg Publicerad
Till vänster Martin Wästfelt från Unionen. Till höger en röd Tesla-bil.
Nu kräver även Unionen kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har strandat. Foto: Christine Olsson/TT/David Zalubowski/AP.

I förra veckan rapporterade Sveriges Radio att IF Metall förbereder en eventuell strejk mot den amerikanska elbilsjätten Tesla. Konflikten gäller de som servar och reparerar bilarna i bland annat Göteborg och Umeå. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har meddelat att en strejk är ”väldigt nära” om Tesla inte går med på att teckna kollektivavtal.

Nu står det klart att Unionen kräver kollektivavtal även för tjänstemännen på Tesla. Förhandlingarna har pågått under en längre tid och har nu strandat, vilket lämnar fältet öppet för strejk.

– Vår huvudingång, och där har IF Metall detsamma, är att man vill förhandla sig fram till en lösning. Men man måste ju vara två för att dansa, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, till Kollega.

IF Metall ligger före

Samtidigt säger han att IF Metall ligger ”en bit före i det arbete med medlemsförankring, diskussion och stöd som man behöver ha”. Wästfelt jämför Unionens situation på Tesla med läget på Spotify. Där strandade kollektivavtalsförhandlingarna i somras och facket har sedan dess varit tystlåtet. I båda fall pågår ett arbete för att stärka förhandlingspositionen, enligt Wästfelt.

– Och såklart, med det yttersta syftet, om det inte går på andra sätt, att vidta stridsåtgärder. Det är det som finns i vårt regelverk i Sverige. Det är en stark rätt vi har, men till syvende och sist är det medlemmarna på arbetsplatsen som ska bära en konflikt.

Starkt fackmotstånd i USA

I USA har anställda fått sparken efter försök att starta fackklubb på Tesla, vilket företaget nyligen dömdes för i landets arbetsdomstol. Grundaren Elon Musk dömdes också för ett Twitter-inlägg om att anställda skulle förlora sina personaloptioner om de bildade klubb.

I amerikansk företagskultur är tjänstemannafack dessutom ovanliga och tjänstemän anses stå närmare arbetsgivaren. Trots det säger Martin Wästfelt att han inte hört talas om några bestraffningar i Sverige.

– Inte vad jag känner till. Men alltid i sådana här situationer blir det ganska heta känslor. Kollektivavtal betyder ju att arbetsgivaren släpper sin inte alldeles egna beslutanderätt, det är ändå en inskränkning av arbetsgivarens makt i ett antal avseenden.

Tesla har en historia av antifacklighet och har relativt få anläggningar i Sverige. Har det kommit hot om att lägga ned verksamheten om man tvingas teckna kollektivavtal?

– Inte vad jag känner till. Det är inget ovanligt heller att det framförs sådana saker, men det är inget jag känner till.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.