Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen tände inte på motion om tänder

Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Unionens förbundsstyrelse kom fram till att försäkringspremien för tandvårdsförsäkring skulle bli för hög för flertalet medlemmar. Colourbox

Tänk dig att kunna ta en knäck på julbordet, utan att ha ångest för att en plomb ryker och hela januarilönen med den. Sara Ortsäter, ledamot i GE Healthcares Unionenklubb, fick en vision av att Unionen skulle kunna erbjuda sina medlemmar en tandvårdsförsäkring som kostar lika mycket för alla oavsett om man tillhör en riskgrupp eller inte. Hon har också föreslagit att Unionen erbjuder tandreglering och förskönande tandvård.

– Att ha dåliga tänder skapar otrygghet och begränsar folk även i arbetslivet – hur många gånger har man inte pratat med människor som nästan håller handen för munnen för att slippa visa sina dåliga tänder? säger Sara Ortsäter.

Hon skickade in sina tre motioner utan att egentligen fundera så mycket på vilken motionsinstans de skulle hamna i slutändan, och fick beskedet att de omdirigerades till förbundsstyrelsen.

Jag har alltid, både privat och i arbetslivet, tyckt att det är viktigt med förbättringsarbete. Förbättringsarbete kan naturligtvis se ut på många sätt, men även en liten förbättring kan göra stor skillnad, säger Sara Ortsäter.

– Ett sätt att göra sina idéer till förbättringar hörda är att skriva motioner. Det värsta som kan hända är ju att man får avslag.

Nu avslog förbundsstyrelsen (FS) bara två av motionernas att-satser – de som föreslog ett samarbete mellan förbundet och privata tandläkare. FS menar att Unionen inte kan begränsa förmåner till enskilda aktörer inom en bransch.

Förslagen om tandvårdsförsäkring, tandreglering och förskönande tandvård ansåg förbundsstyrelsen vara besvarad, vilket vanligtvis innebär att motionen handlar om något som inte Unionen kan påverka. Frågan om tandvårdsförsäkring har utretts tidigare, men man kom då fram till att försäkringspremien skulle bli för hög för flertalet medlemmar.

Sara Ortsäters tredje motion handlade om att förbundet ska erbjuda medlemmarna bättre utbildning för att dessa ska bli friskare och attraktivare på arbetsmarknaden. Hon föreslog också att Unionens kurser ska vara poänggrundande på högskolenivå.

– Att ge en bra grund och möjlighet till vidareutveckling är att samtidigt förebygga viss sjukdom. Det kan vara viktigt för det egna måendet, den personliga utvecklingen men också för att ge större möjlighet att göra karriär, få högre lön och därmed också högre pension, säger Sara Ortsäter.

Förbundsstyrelsen svarade att de delar Saras syn på kompetensutveckling och att det finns en koppling mellan utbildning och hälsa. Motionen ansågs beaktad, vilket betyder att FS gillar intentionen, men att det kanske finns bättre sätt att nå samma resultat.

– Jag tyckte att det gick snabbt och smidigt att få svar och det var rimliga svar, inga konstigheter, säger Sara Ortsäter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.