Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Linnea fick fart på facket på callcentret

Länge drog Linnea Fältström ett tungt lass för att hålla Unionenklubben på Releasy vid liv. Men efter en facklig nytändning på callcentret har hon nu nio engagerade kollegor i styrelsen.
Anita Täpp Publicerad 24 oktober 2022, kl 10:29
Linnea Fältström och Johan Skarp stående på Releasys kontor.
Sedan Johan Skarp blev ny ordförande för fackklubben har Linnea Fältström någon att diskutera fackliga frågor med. Foto: Catharina Johnson

När Linnea Fältström började jobba på callcentret Releasy i Borlänge för ett tiotal år sedan var det fackliga engagemanget litet. Även om många var medlemmar i Unionen satt endast tre i klubbstyrelsen och få gick på årsmötena. När hon ändå beslöt att vara med på ett sådant 2018 blev hon genast vald till vice ordförande i styrelsen.

Även om jag tyckte att det var viktigt att ställa upp så hade jag ingen större koll på vad uppdraget innebar. Därför höll jag mig i bakgrunden. Men ett år senare avgick ordföranden och då trillade det uppdraget över på mig. Och eftersom jag inte hade koll blev jag faktiskt panikslagen då, säger hon.

Tio blev invalda i styrelsen

Efter att ha gått några av Unionens fackliga kurser kände Linnea Fältström sig säkrare i rollen. Men hon upplevde ändå att ordförandeskapet ofta var ensamt, tråkigt och tungt. Men inför det senaste årsmötet, i februari i år, lyckades hon ändå få med ett par kollegor dit.

Linnea Fältström
Foto: Catharina Johnson

Och då visade det sig också att fler hörsammat styrelsens önskemål om att fler skulle engagera sig i styrelsearbetet. Därför var man tio på årsmötet, där samtliga också blev invalda i styrelsen. Däribland Johan Skarp som tog på sig ordföranderollen.

 Jag vet faktiskt inte varför så många ville vara med nu. Själv beslöt jag engagera mig efter att det hänt en del saker på jobbet som inte kändes okej. Då insåg jag hur viktig klubben är och att det fanns risk att den kunde läggas ned om inte fler engagerade sig, säger han.

Att kunna ha diskussioner med så många
gör det fackliga så mycket roligare

För Linnea Fältström har tillskottet av ledamöter inneburit en stor förändring.

Som ordförande blev jag ibland väldigt stressad över allt jag behövde ta tag i själv. Men nu har vi alla egna ansvarsområden och hjälps åt med allt. Och att kunna ha diskussioner med så många gör det fackliga så mycket roligare, säger hon.

I dagsläget är klubbens synlighet på arbetsplatsen högprioriterad.

Ett problem har varit att de många unga som börjar här ofta har haft dålig kunskap om vad facket är och gör. Därför presenterar vi oss och välkomnar till Unionenklubben så snart det kommer en nyanställd, för att alla ska veta att det finns en klubb. På det viset hoppas vi också kunna växa och få mer engagerade medlemmar, säger Johan Skarp.

Har redan fått fler medlemmar

Andra nya insatser är att man skickar ut regelbundna månadsbrev, där man även uppmanar medlemmarna att ge feedback och föreslå vad klubben ska jobba med, och att alla i styrelsen går runt på callcentret när tillfälle ges för att inbjuda till samtal med medlemmarna.

Nu förhandlar även klubben med ledningen, och har som mål att ha en bestämd tid varje vecka då någon i styrelsen kan sitta med öppen dörr så att alla medlemmar vet att man kan komma och prata då. Enligt Johan Skarp har den ökade synligheten och de olika insatserna gett resultat.

Vi har redan både fått fler medlemmar och fler frågor och synpunkter, säger han.

Releasy 

  • Callcenterföretag med verksamhet i Borlänge, Borås, Karlskoga, Linköping, Stockholm och Barcelona. Huvudkontoret ligger i Solna.
  • Grundades på 1980-talet och ägs av det svenska it-företaget Pulsen AB.
  • Jobbar med kundservice och försäljning åt bland andra Hemnet, C more, Telia, Bilprovningen, Aller Media och Hemköp.
  • Har runt 1 600 anställda. Av de 450 som finns i Borlänge är 125 medlemmar i Unionen.
Fackligt

Risk att vara med i fel fackförbund

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund, i synnerhet om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Ändå är många Unionenmedlemmar felorganiserade.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av tre personer ovanpå en människoarm och en person stående under den.
Unionen tar även hand om dem som är felorganiserade, men hjälpen kan bli begränsad. Illustration: Bo Lundberg.

Drygt 12 000 av Unionens medlemmar borde egentligen vara med i ett annat fackförbund eftersom de jobbar på en arbetsplats som tillhör ett annat facks sfär.  Så länge allt är frid och fröjd spelar det kanske inte så stor roll om du är felorganiserad, som det heter, men den dag det smäller kan det få allvarliga konsekvenser, enligt Agnes Blom, verksamhetssamordnare på Unionens rådgivning.

– Vi uppmanar alltid felorganiserade medlemmar att ta kontakt med rätt fackförbund. Sedan tvingar vi aldrig någon att byta fack. Det är upp till medlemmen att avgöra, säger Agnes Blom.

Många av de felorganiserade är nog omedvetna om riskerna med att vara med i fel fack, gissar Agnes Blom. En del väljer troligen medvetet att stanna i förbundet efter att de börjat ett nytt jobb, för att deras ”rätta” förbund kanske har sämre, eller helt saknar, inkomstförsäkring. Andra blir kvar enbart för att de gillar förbundet eller ogillar förändring. 

Enda skälet till att faktiskt skjuta på byte av fackförbund är om du har en pågående tvist eller befarar att du snart kan behöva förhandlingshjälp. Fackförbunden har ofta en karenstid innan de ger nya medlemmar individuell hjälp. 

Begränsad hjälp till felorganiserade

Unionen hjälper visserligen alla sina medlemmar, oavsett om de är felorganiserade eller inte, men hjälpen blir begränsad, i synnerhet om det finns ett kollivavtal med ett annat förbund på arbetsplatsen, enligt Agnes Blom.

– Vi gör så klart så gott vi kan, men vi kan inte ge medlemmen full valuta för sitt medlemskap. En lönefordran kan vi exempelvis hjälpa till med, men handlar det om övertidsersättning som är reglerad i kollektivavtal tar det stopp. 

Det tar stopp vid alla tvister som handlar om brott mot kollektivavtal, till exempel fel sjuklön, utebliven semesterersättning eller orätt föräldralön.

– Det är oerhört frustrerande att möta medlemmar som hamnat i en svår situation och som vi inte kan hjälpa på grund av att de är felorganiserade. Vi vill hjälpa men är tyvärr bakbundna, säger Agnes Blom

Inte heller vid uppsägningar kan Unionens bistå den felorganiserade medlemmen fullt ut. 

– I normalfall kan vi på ett tidigt stadium ifrågasätta, i bästa fall förhindra eller mildra överilade beslut från arbetsgivarens sida. Men när det gäller felorganiserade kommer vi i regel in för sent, där kan vi bara bevaka att uppsägningen blir rätt hanterad, säger Agnes Blom. 

Ingen strejkersättning

Om förbundet skulle gå i strejk i samband med avtalsförhandlingar ligger man också pyrt till om man är felansluten eftersom man inte har rätt till konfliktersättning.

 – Vi har ingen möjlighet alls att hjälpa till vid arbetsmiljöfrågor, där måste man vända sig till det fackförbund som har kollektivavtal, säger Agnes Blom.

Ett sätt att gardera sig mot riskerna, om man nu av olika skäl vill fortsätta vara Unionenmedlem, är att vara dubbelansluten, alltså att vara med i två förbund samtidigt. Men Unionen har numer enbart dubbelanslutningsavtal med fyra andra förbund, så såvida man inte vill betala dubbla fackföreningsavgifter, är det få medlemmar förunnat att dra nytta av den möjligheten. 

 Dubbelslutningsavtal finns med följande förbund:

Svenska Journalistförbundet. Dubbelanslutningen avser enbart journalister som verkar inom Unionens avtalsområde och i huvudsak har journalistiska arbetsuppgifter. 

Vårdförbundet. Gäller enbart sjuksköterskor som arbetar inom apotek och inbyggd företagshälsovård 

Fackförbundet Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) För att bli dubbelansluten krävs att arbetet är 50 procent inom vardera båda förbundens organisationsområden (eller återkommande inom båda förbundens områden). 

Fackförbundet ST Certifierade flygledare med privata arbetsgivare har möjlighet att ansöka om dubbelanslutning.