Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Då får du vara medlem i två fackförbund

Det går att vara medlem i två fackförbund – men bara betala en avgift. Kravet är att du har en anställning som kan företrädas av två förbund. Här är allt du behöver veta om dubbelanslutning.
David Österberg Publicerad 26 oktober 2022, kl 10:14
Glad man väljer håller upp händerna och väljer mellan två alternativ.
I vissa fall kan du vara medlem i två olika fackförbund men bara betala avgiften i ett. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund. Grundregeln är att du ska gå med i det förbund som har kollektivavtal för den tjänst du har. Men i vissa fall kan du ha ett jobb som kan företrädas av två förbund.

Om du till exempel är biomedicinsk analytiker vill du kanske vara med i Vårdförbundet som organiserar biomedicinska analytiker och arbetar för att förbättra villkoren för just det yrket. Samtidigt jobbar du kanske på ett läkemedelsföretag där Unionen har kollektivavtal.

I så fall kan du ansöka om att bli dubbelansluten. Det innebär att du är medlem i två fackförbund men bara betalar avgift till ett. Att vara dubbelansluten kan ha flera fördelar. Dels är du med och stöttar det fackliga arbetet på fler områden, dels får du tillgång till fler medlemsförmåner och två medlemstidningar.

Förbunden måste ha avtal

För att bli dubbelansluten krävs att fackförbunden har avtal med varandra. Unionen har till exempel dubbelanslutningsavtal med Vårdförbundet, Fackförbundet scen & film, Svenska journalistförbundet och ST (för yrkesgruppen flygledare med privat arbetsgivare).

Det är dock alltid tillåtet att vara medlem i två (eller fler) fackförbund – så länge du uppfyller medlemsvillkoren – men då får du betala två medlemsavgifter. Om du har två helt olika yrken, exempelvis it-tekniker på dagtid och servitör på kvällstid, kan det vara ett alternativ.

Det finns också kritik mot att möjligheten till dubbelanslutning finns. Kritikerna anser bland annat att konstruktionen kan leda till problem vid en arbetsmarknadskonflikt. De två fackförbunden kan ge olika instruktioner till sina medlemmar och medlemmen riskerar då uteslutning ur ett av förbunden.

Fackligt

Det svänger om Bajens kansli

Andreas Jonsson är inte bara evenemangsansvarig för Bajens elitdamfotbollslag. Han har också kickat i gång en ny fackklubb på Hammarby Fotbolls kansli – något som är ovanligt i branschen.
Elisabeth Brising Publicerad 15 mars 2024, kl 06:04
Hammarby Fotbolls Unionenklubb har startats av Andreas Jonsson, säkerhetsansvarig, Emma Fyhr Vikström, biljettkoordinator, Love Gustafsson, redaktör och Aylin Wallin projektledare. 
Foto: Anders G Warne.

Förra året bestämde Andreas Jonsson och några kollegor på Hammarby Fotbolls kansli att de ville starta en lokal Unionenklubb. Det är mycket ovanligt på elitfotbollens kanslier för tjänstemän. Bara IFK Göteborg har också en. 

Själv hade Andreas Jonsson aldrig haft ett fackligt uppdrag tidigare. Nu är han både styrelseordförande och arbetsmiljöombud. 

Andreas Jonsson, Hammarby Fotboll.
Andreas Jonsson, Hammarby Fotboll. Foto: Anders G Warne

– Vi hade blivit så många att vi behövde börja föra kommunikationen med arbetsgivaren på ett mer strukturerat sätt. 

När han började jobba på kansliet  2016 var de 66 anställda men bara 25 på kansliet. Nu är de 144 heltidare och 50 på kontoret. 

"Unionen har varit fantastiska från start"

Han har två svar på varför just han blev den förtroendevalda. 

– Det roliga svaret är: jag tycker det är sjukt intressant, jag tycker om att ta reda på saker och lär mig väldigt mycket. Det tråkiga svaret är: jag satt på mötet och alla pekade på mig. 

Var det svårt att starta fackklubb? 

– Ja, alla dessa regler man aldrig hört talas om, som lagen om medbestämmande, mbl. Men Unionen har varit helt fantastiska från första kontakt. Efter två dagar hade vi fått hjälp av en representant som drev processen åt oss. Vi har haft en direktlina för våra frågor på Unionens regionkontor i Stockholm. 

Andreas Jonsson har även gått facklig grundkurs och lovordar den. Rollen som ordförande har hittills mest handlat om att sparka i gång klubben och kommunicera med medlemmar. Vilka frågor de ska driva beslutar de snart på ett medlemsmöte. 

Oreglerad arbetstid en utmaning

En utmaning i arbetet är att kansliet har oreglerad arbetstid i sitt avtal – en nödvändighet i ett jobb där bollen är rund. 

– Det svänger fort, matcher ska spelas och arbetet anpassas helt efter det. Vi kanske vinner en match i Europa och får ytterligare sex matcher på grund av det, säger Andreas Jonsson. 

De flestas jobb är flexibla i dag, påpekar han, men att jobba med elitfotboll är extremt snabbrörligt. Det kan bli för mycket av det goda. 

– Många av oss är idrottsintresserade, drivna och lägger hjärtat i jobbet. Men vi måste också prata om hur vi tar vara på medarbetarna. 

Vill öka kunskapen om dygnsvila och veckovila

Som arbetsmiljöombud försöker han sprida information och finns till hands för alla som behöver prata om jobbfrågor.

– Jag vill öka kunskapen och medvetenheten om hur vi arbetstagare ska förhålla oss till dygnsvila och veckovila, att man behöver stänga av och måna om sig själv, säger han. 

Som skyddsombud driver han även på skyddsronder i den fysiska miljön. Runt fotbollen är hot och våld mellan supportrar ett samhällsproblem. 

Finns det risk för trakasserier som anställd på en känd klubb? 

– Vi på kansliet är inte direkt utsatta, men frågan är en viktig del i vår verksamhet. Mycket görs strategiskt bakom kulisserna och proaktivt, i dialog med våra supportrar. 

Arbetsplats: Tele 2 arena

Relationen med arbetsgivaren beskrivs som positiv och de ska skriva ett samverkansavtal med fackklubben. 

– De är behjälpliga och har velat skapa en struktur, säger Andreas Jonsson. 

Förutom att arbetstiden är oreglerad jobbar de anställda ofta på olika platser. Distansarbete är tillåtet i samråd med närmaste chef, men kontoret ska vara huvudarbetsplats. 

Själv har Andreas Jonsson fem arbetsplatser skojar han: kansliet i Årsta, Årsta idrottsplats, hemmakontoret, Tele 2 arena och Hammarbys idrottsplats. 

– Jag har datorn på armen generellt.

HAMMARBY FOTBOLLS KANSLI 

➧ Hammarby är en idrottsförening i södra Stockholm som funnits sedan 1800-talet, kallas Bajen. 

➧ Kansliet har 144 anställda varav cirka 50 jobbar på kontoret med dam- och herrlagen, ungdomslag, kommunikation, försäljning och marknad, ekonomi och HR. 

➧ Den lokala fackklubben representerar tjänstemännen runt elitspelarna och ungdomsverksamheten. Proffsspelarna i Bajen har egna kollektivavtal med Unionen.