Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund. Grundregeln är att du ska gå med i det förbund som har kollektivavtal för den tjänst du har. Men i vissa fall kan du ha ett jobb som kan företrädas av två förbund.
Om du till exempel är biomedicinsk analytiker vill du kanske vara med i Vårdförbundet som organiserar biomedicinska analytiker och arbetar för att förbättra villkoren för just det yrket. Samtidigt jobbar du kanske på ett läkemedelsföretag där Unionen har kollektivavtal.
I så fall kan du ansöka om att bli dubbelansluten. Det innebär att du är medlem i två fackförbund men bara betalar avgift till ett. Att vara dubbelansluten kan ha flera fördelar. Dels är du med och stöttar det fackliga arbetet på fler områden, dels får du tillgång till fler medlemsförmåner och två medlemstidningar.
Förbunden måste ha avtal
För att bli dubbelansluten krävs att fackförbunden har avtal med varandra. Unionen har till exempel dubbelanslutningsavtal med Vårdförbundet, Fackförbundet scen & film, Svenska journalistförbundet och ST (för yrkesgruppen flygledare med privat arbetsgivare).
Det är dock alltid tillåtet att vara medlem i två (eller fler) fackförbund – så länge du uppfyller medlemsvillkoren – men då får du betala två medlemsavgifter. Om du har två helt olika yrken, exempelvis it-tekniker på dagtid och servitör på kvällstid, kan det vara ett alternativ.
Det finns också kritik mot att möjligheten till dubbelanslutning finns. Kritikerna anser bland annat att konstruktionen kan leda till problem vid en arbetsmarknadskonflikt. De två fackförbunden kan ge olika instruktioner till sina medlemmar och medlemmen riskerar då uteslutning ur ett av förbunden.