Amerikanskägda life science-företaget Cytiva är den näst största privata arbetsgivaren i Umeå, enligt uppgifter från kommunen. Drygt 750 personer jobbar med att tillverka medicinsk utrustning som sedan säljs till bland annat vaccinforskare och företag som tillverkar insulin.
I slutet av september rapporterade Västerbottens-Kuriren att hela IF Metalls arbetsplatsklubb lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. I ett brev till medlemmarna skrev den avgående styrelsen att de under en längre tid känt sig ”hotade, trakasserade och kränkta” i sitt fackliga engagemang. De skrev också att företaget ”medvetet kränker föreningsrätten”.
Cytiva kallas antifackligt
Förra veckan rapporterade Dagens Arbete att företaget ska ha tvingat anställda att stämpla ut vid samtal med sin fackliga representant och velat begränsa antalet ledamöter i IF Metalls klubbstyrelse. Förbundsjurist Darko Davidovic sade till tidningen att Cytiva är ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”.
Nu uttalar sig Roine Karlsson, klubbordförande för Unionen på Cytiva i Umeå, om situationen.
– Det var med viss förvåning vi mottog det här. Sedan har vi förståelse för, utifrån det vi hört, och sett själva också, att någonstans går det en gräns. Men det är beklagligt, säger han till Kollega.
Vad är det ni har hört och sett?
– Det har historiskt sett varit lite gnissligt mellan IF Metall och företaget och det har pågått i många, många år. Sedan är det två parter och vad som är sant... vi sitter utanför och är inte med i deras förhandlingsrum och enskilda diskussioner, så vi kan bara bilda oss en uppfattning utifrån vad respektive sida säger.
Roine Karlsson säger att Unionen vanligtvis har ett gott samtalsklimat med Cytiva och ett välfungerande samarbete med IF Metall. Samtidigt uttrycker han frustration över att samarbetet nu är ”i limbo”. På tvärfackliga möten står numera en stol tom.
– Det här är inget hållbart scenario och långt ifrån vad vi inom svensk fackföreningsrörelse, oavsett varifrån vi kommer, är vana vid, säger han och fortsätter:
– Jag och mina kollegor i tjänstemannafacken, även Unionen, har påpekat för företaget hur negativt det här påverkar hela verksamheten, i och med att det är en stor del av de anställda som hör till dem (IF Metall, reds. anm). Våra kollegor jobbar med dem dagligdags. Vi ska lyckas producera. Det här är oerhört tråkigt och oerhört frustrerande.
Men ni har inte behandlats på ett antifackligt vis?
– Nej. Inte några av våra medlemmar har varit inbegripna i något sådant. Det är ingenting vi har märkt.
Dagens Arbetes artikel inleds med ett konstaterande om att konflikten stått mellan IF Metall-klubben och cheferna på Cytiva. Unionen organiserar chefer. Har det varit några konflikter mellan Unionen och IF Metall?
– Nej. Vi har ett antal medlemmar i chefsroll, men vi har inte haft några förhandlingar där vi behövt företräda någon av våra medlemmar gentemot IF Metall. Det har inte varit något som berört oss som facklig organisation.
"Behandlar facket på bästa sätt"
Dodi Axelsson, kommunikatör på Cytiva, har tidigare sagt till Dagens Arbete att företaget beklagar IF Metall-styrelsens beslut att avgå. Han sade samtidigt att företaget behandlat klubben med ”ömsesidig respekt och professionalism”. På en följdfråga om hur företaget ställer sig till anklagelserna om antifackligt beteende säger Dodi Axelsson:
– Jag har inga fler kommentarer. Jag tycker vi har behandlat facket på bästa sätt. Vi har verkligen behandlat dem med respekt på samma sätt som vi gör med alla våra fackföreningar.