Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fackligt massavhopp på Cytiva – Unionen sitter kvar

Umeåföretaget Cytiva anklagas för grovt antifackligt beteende. Hela IF Metall-styrelsen har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar.
Noa Söderberg Publicerad 2 oktober 2023, kl 14:05
Till vänster en person med munskydd i ett laboratorium, till höger Unionen-skylt på en fasad.
Hela IF Metall-styrelsen på Umeå-företaget Cytiva har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar. Foto: Colourbox/Anders Wiklund/TT.

Amerikanskägda life science-företaget Cytiva är den näst största privata arbetsgivaren i Umeå, enligt uppgifter från kommunen. Drygt 750 personer jobbar med att tillverka medicinsk utrustning som sedan säljs till bland annat vaccinforskare och företag som tillverkar insulin.

I slutet av september rapporterade Västerbottens-Kuriren att hela IF Metalls arbetsplatsklubb lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. I ett brev till medlemmarna skrev den avgående styrelsen att de under en längre tid känt sig ”hotade, trakasserade och kränkta” i sitt fackliga engagemang. De skrev också att företaget ”medvetet kränker föreningsrätten”.

Cytiva kallas antifackligt

Förra veckan rapporterade Dagens Arbete att företaget ska ha tvingat anställda att stämpla ut vid samtal med sin fackliga representant och velat begränsa antalet ledamöter i IF Metalls klubbstyrelse. Förbundsjurist Darko Davidovic sade till tidningen att Cytiva är ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”.

Nu uttalar sig Roine Karlsson, klubbordförande för Unionen på Cytiva i Umeå, om situationen.

– Det var med viss förvåning vi mottog det här. Sedan har vi förståelse för, utifrån det vi hört, och sett själva också, att någonstans går det en gräns. Men det är beklagligt, säger han till Kollega.

Vad är det ni har hört och sett?

– Det har historiskt sett varit lite gnissligt mellan IF Metall och företaget och det har pågått i många, många år. Sedan är det två parter och vad som är sant... vi sitter utanför och är inte med i deras förhandlingsrum och enskilda diskussioner, så vi kan bara bilda oss en uppfattning utifrån vad respektive sida säger.

Roine Karlsson säger att Unionen vanligtvis har ett gott samtalsklimat med Cytiva och ett välfungerande samarbete med IF Metall. Samtidigt uttrycker han frustration över att samarbetet nu är ”i limbo”. På tvärfackliga möten står numera en stol tom.

– Det här är inget hållbart scenario och långt ifrån vad vi inom svensk fackföreningsrörelse, oavsett varifrån vi kommer, är vana vid, säger han och fortsätter:

– Jag och mina kollegor i tjänstemannafacken, även Unionen, har påpekat för företaget hur negativt det här påverkar hela verksamheten, i och med att det är en stor del av de anställda som hör till dem (IF Metall, reds. anm). Våra kollegor jobbar med dem dagligdags. Vi ska lyckas producera. Det här är oerhört tråkigt och oerhört frustrerande.

Men ni har inte behandlats på ett antifackligt vis?

– Nej. Inte några av våra medlemmar har varit inbegripna i något sådant. Det är ingenting vi har märkt.

Dagens Arbetes artikel inleds med ett konstaterande om att konflikten stått mellan IF Metall-klubben och cheferna på Cytiva. Unionen organiserar chefer. Har det varit några konflikter mellan Unionen och IF Metall?

– Nej. Vi har ett antal medlemmar i chefsroll, men vi har inte haft några förhandlingar där vi behövt företräda någon av våra medlemmar gentemot IF Metall. Det har inte varit något som berört oss som facklig organisation.

"Behandlar facket på bästa sätt"

Dodi Axelsson, kommunikatör på Cytiva, har tidigare sagt till Dagens Arbete att företaget beklagar IF Metall-styrelsens beslut att avgå. Han sade samtidigt att företaget behandlat klubben med ”ömsesidig respekt och professionalism”. På en följdfråga om hur företaget ställer sig till anklagelserna om antifackligt beteende säger Dodi Axelsson:

Jag har inga fler kommentarer. Jag tycker vi har behandlat facket på bästa sätt. Vi har verkligen behandlat dem med respekt på samma sätt som vi gör med alla våra fackföreningar.

Fackligt

Klubben på Spotify hoppas fortfarande på kollektivavtal

I somras drog sig Spotify ur förhandlingarna om kollektivavtal. Men för den lokala klubben är frågan fortfarande aktuell.
– Vi ser ett värde i att säkerställa att anställda kan lita på att villkoren kommer att finnas kvar, säger Jonas Sundberg, klubbordförande på Spotify.
David Österberg Publicerad 23 november 2023, kl 06:03
Till vänster Jonas Sundberg, Unionenklubbens ordförande på Spotify, till höger Spotifys huvudkontor i Stockholm.
I somras drog sig Spotify ur förhandlingarna om kollektivavtal. Men för den lokala klubben är frågan fortfarande aktuell, enligt klubbordförande Jonas Sundberg. Foto: Peter Knutsson/Magnus Hjalmarsson Neideman/TT.

I januari i år bildades den första Unionen-klubben på Spotify. Strax efteråt meddelade företaget att personalstyrkan skulle minskas med sex procent – vilket innebar runt 100 personer i Sverige.

– Då blev de fackliga frågorna extra aktuella. Det gjorde också att vi fick fler engagerade. I dag är engagemanget fortfarande stort, men inte på den nivån som vi hade i januari, säger Jonas Sundberg som är klubbordförande sedan några månader tillbaka.

Spotify körde kampanj mot kollektivavtal

Under våren hamnade Spotify åter i rampljuset när Unionen krävde kollektivavtal på företaget. Förhandlingar inleddes och tonen mellan företag och fack var bitvis hätsk. Efter att Unionen stått utanför Spotifys kontor för att informera om fördelarna med kollektivavtal svarade Spotify med att dela ut en flyer till sina anställda. På den fanns två kolumner. I den ena listades de förmåner som anställda på Spotify har, i den andra om förmånen finns med i det kollektivavtal som bland andra Unionen vill att företaget ska teckna. Budskapet var att ett kollektivavtal skulle försämra villkoren på Spotify. 

I juni drog sig företaget ur förhandlingarna.

– Vi träffades några gånger, men kom aldrig in på exakt hur ett kollektivavtal skulle kunna se ut innan Spotify drog sig ur. Vi är förstås missnöjda med det och vill gärna återuppta diskussionerna, säger Jonas Sundberg. 

Har ni fått några sådana signaler?

– Vi har inte hört något i dagsläget. Just nu fokuserar klubben mer på vilka sakfrågor som medlemmarna vill att vi ska driva, oavsett om det är via kollektivavtal eller inte.

Finns det intresse bland medlemmarna att ha kollektivavtal?

– Det finns ett intresse att reglera anställningsvillkoren. Vårt mål är att förbättra och säkerställa villkoren för de anställda och kollektivavtal är det vanligaste verktyget för att göra det.

Håller ni med arbetsgivaren om att villkoren är väldigt goda?

– Över lag så gör vi det. Men villkoren är i dag till stor del är ensidiga utfästelser från arbetsgivarens sida vilket innebär att de har möjlighet att förändra villkoren på egen hand. Vi ser ett värde i att säkerställa att anställda kan lita på att villkoren kommer att finnas kvar, även om de ekonomiska förutsättningarna förändras eller företagsledningen byts ut, till exempel. 

Vilka frågor jobbar klubben med just nu?

– Att säkerställa att de villkor vi har kommer att finnas kvar och att få mer transparens kring lönesättning och lönerevision. Ytterligare en fråga är en ny policy för att kunna välja om man vill arbeta från kontoret eller på distans. I dag säger policyn att Spotify kan besluta om olika lösningar för varje enskild anställd. Vi vill att den regleras tydligare så att man som anställd kan lita på att man får fortsätta jobba på distans, så att man till exempel vågar flytta från de orter där vi har kontor.