Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Frilans Finans startar "gul" fackklubb

Under lång tid har företaget Frilans Finans diskuterat möjligheterna att teckna kollektivavtal med Unionen. Men parterna visade sig stå för långt ifrån varandra. Nu har arbetsgivaren startat en så kallad gul fackklubb.
Lina Björk Publicerad 13 augusti 2018, kl 15:21
Colourbox.com
"För mig känns det som ett utspel för att röra om i grytan och verka mer legitima", säger Unionens chefsjurist om Frilans Finans arbetsgivarstyrda fackklubb. Colourbox.com

Unionen har fört diskussioner med egenanställningsföretaget Frilans Finans och dess branschorganisation under längre tid för att försöka få till ett kollektivavtal. Utgångspunkten har varit att företaget säger sig ta ansvar för sina anställda likt ett bemanningsföretag, men så har inte varit fallet.

– Grundläggande problem som vi trodde var barnsjukdomar har visat sig finnas kvar. Till exempel om en person blir sjuk så har det hänt att det inte betalas ut någon sjuklön, eller om kunden inte betalat fakturan så har det hänt att lön uteblivit. Det är allvarligt för de anställda och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt, som är chefsjurist på Unionen.

Frilans Finans har en affärsmodell som går ut på att frilansare blir anställda av företaget och därmed inte själva behöver skaffa sig f-skattsedel. Parterna har inte enbart varit oense om hur arbetsgivaransvaret ska se ut, utan också om tryggheten i kollektivavtalen så som uppsägningslön, omställning, semester och anställningsformer. Här har Frilans Finans kommit med en del konkreta förslag, men de har legat långt under den lägstanivå som Unionen kan acceptera.

– Då bedömde vi att det inte var meningsfullt att fortsätta diskussionen, säger Martin Wästfelt.  

Nu har Frilans Finans också tagit initiativ till att förse sina egenanställda med fackliga tjänster, genom att starta en egen så kallad gul fackklubb. Alltså en facklig sammanslutning som styrs av arbetsgivaren.

– För mig känns det mer som ett utspel för att röra om i grytan och verka mer legitima än någonting annat.

Fackklubben, som enligt tidningen Arbetsvärlden går under namnet Frilans Finans Råd, bildades i maj och fokuserar enligt företagets VD Stephen Schad på frågor som arbetsmiljö, löneutveckling och trygghet. Än så länge är tio egenanställda med i fackklubben. Frilans Finans hade under 2017 drygt 18 000 egenanställda.

Oavsett tidigare diskussioner är egenföretagarbranschen en växande bransch, och därmed värd att hålla koll på.

– Vi kan som fackförbund ha två ingångar. Antingen tycker vi att allt nytt är dåligt eller så kan vi se att de finns ett behov av de här tjänsterna på arbetsmarknaden och titta på vad vi kan göra för att skapa trygghet för de anställda. Unionen har valt det senare alternativet, förutsatt att arbetsgivaren visar ett genuint intresse av att svara upp för ett skydd som vi aldrig kommer att ge avkall på, säger Martin Wästfelt.

Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.