Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facken representeras av män i bolagsstyrelser

Det sitter män på 81 procent av de fackliga representantstolarna i bolagsstyrelserna. Det visar en undersökning av 20 bolag som presenteras i Svenska Dagbladet i dag, och som också avslöjar att facken därmed är sämre på jämställdhet än vad näringslivet är. Men i fackförbundens styrelser är jämställdheten betydligt bättre.
Johanna Rovira Publicerad
Maja Suslin/TT
Jernkontorets styrelserum på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Maja Suslin/TT

Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökar för första gången på tre år meddelade Andra AP-fondens årliga kvinnoindex tidigare i år. Enligt Svenska Dagbladet, som granskat 20 storbolag är andelen kvinnor som valts in i styrelserna 25 procent medan de kvinnor som fått sin styrelseplats som fackliga representanter är 19 procent. Facken är alltså sämre på jämställdhet än direktörerna, konstaterar SvD.

- Att det är mansdominerade företag som undersökts kan vara en förklaring, säger Peter Tai Christensen, likabehandlingsexpert på Unionen.

- Det kan också finnas rent praktiska skäl.  Många förtroendevalda vittnar om att uppdrag sker på bekostnad av den egna tiden. Eftersom de inte får någon  avlastning från sitt ordinarie arbete utan förväntas jobba ifatt på egen tid blir det ett hinder för kvinnor som i högre utsträckning än män upplever att det är svårt att få ihop livspusslet.

I de tjugo bolag SvD granskat har facken mellan en och tre representanter. I Volvo (både PV och AB), Skanska, SSAB, NCC, SCA är samtliga tre ledamöter män.

- Det finns definitivt ingen anledning att  bortförklara detta genom att skylla på omständigheter och arbetsgivare, utan vi behöver se över om det finns strukturer som gör att män i högre utsträckning lyfts fram till de styrelseuppdragen, säger Peter Tai Christensen.

Kollegas genomgång av industrifackens styrelser tidigare i år visar att facken har ett betydligt högre snitt - 35,4 procent kvinnor i sina egna styrelser. I Unionens egen styrelse är nästan varannan ledamot kvinna (46 procent), tätt följt av Livs (45 procent). Den enda fackförbundsstyrelse som är sämre än bolagsstyrelserna inom industrin är GS-facket där bara två av tio ledamöten är kvinnor.

Fakta

Enligt lagen om styrelserepresentation för de privatanställda så har företag med 25 arbetstagare rätt till två ledamöter i styrelsen. Arbetstagarrepresentanterna utses av de lokala fack som har kollektivavtal på företaget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.

Unionen

Martin Johansson lämnar sitt uppdrag

Noa Söderberg Publicerad 31 maj 2024, kl 17:47
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag
I måndags konfronterades Unionens andre vice ordförande av organisationen Dumpen. Nu uttalar sig förbundet för första gången om vad som kommer hända härnäst.
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag