
Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökar för första gången på tre år meddelade Andra AP-fondens årliga kvinnoindex tidigare i år. Enligt Svenska Dagbladet, som granskat 20 storbolag är andelen kvinnor som valts in i styrelserna 25 procent medan de kvinnor som fått sin styrelseplats som fackliga representanter är 19 procent. Facken är alltså sämre på jämställdhet än direktörerna, konstaterar SvD.
- Att det är mansdominerade företag som undersökts kan vara en förklaring, säger Peter Tai Christensen, likabehandlingsexpert på Unionen.
- Det kan också finnas rent praktiska skäl. Många förtroendevalda vittnar om att uppdrag sker på bekostnad av den egna tiden. Eftersom de inte får någon avlastning från sitt ordinarie arbete utan förväntas jobba ifatt på egen tid blir det ett hinder för kvinnor som i högre utsträckning än män upplever att det är svårt att få ihop livspusslet.
I de tjugo bolag SvD granskat har facken mellan en och tre representanter. I Volvo (både PV och AB), Skanska, SSAB, NCC, SCA är samtliga tre ledamöter män.
- Det finns definitivt ingen anledning att bortförklara detta genom att skylla på omständigheter och arbetsgivare, utan vi behöver se över om det finns strukturer som gör att män i högre utsträckning lyfts fram till de styrelseuppdragen, säger Peter Tai Christensen.
Kollegas genomgång av industrifackens styrelser tidigare i år visar att facken har ett betydligt högre snitt - 35,4 procent kvinnor i sina egna styrelser. I Unionens egen styrelse är nästan varannan ledamot kvinna (46 procent), tätt följt av Livs (45 procent). Den enda fackförbundsstyrelse som är sämre än bolagsstyrelserna inom industrin är GS-facket där bara två av tio ledamöten är kvinnor.
Fakta
Enligt lagen om styrelserepresentation för de privatanställda så har företag med 25 arbetstagare rätt till två ledamöter i styrelsen. Arbetstagarrepresentanterna utses av de lokala fack som har kollektivavtal på företaget.