Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Cecilia Fahlberg föreslås bli ny ordförande

Valberedningen föreslår Cecilia Fahlberg som ny ordförande för Unionen. I den högsta ledningen vill valberedningen också se Peter Hellberg från IBM i Kista och Krista Loiske från ABB i Västerås.
Göran Jacobsson Publicerad 5 september 2008, kl 11:58
Cecilia Fahlberg, Peter Hellberg och Krista Loiske

- Jag är jätteglad, stolt och hedrad över att valberedningen föreslår mig som ordförande. Jag är spänd och förväntansfull. Valberedningens förslag är dock bara ett steg på vägen, säger Cecilia Fahlberg.

Det var henne som flest regioner förespråkade som ny ordförande när Kollega i juni ringde runt. Hon är just nu andre vice ordförande. Hon är 48 år och kommer från HTF. Hennes första fackliga uppdrag var som vice klubbordförande på Transwede. Cecilia Fahlberg bor i Sigtuna.

Som viktiga frågor pekar hon på att Unionen ska försöka få fler att förstå medlemskapets värde och att det är särskilt viktigt att facket når fler unga. Dessutom vill hon utveckla kollektivavtalet - både i diskussioner med arbetsgivarna och genom att fler omfattas av avtal. Hon lyfter också fram fram Unionens starka närvaro på arbetsplatser och ute i regionerna.

- Om jag blir vald till ordförande så blir det självklart annorlunda än i dag för jag är en annan person än Mari-Ann Krantz, men det grundläggande kommer att vara detsamma med bland annat industrins tunga roll i lönebildningen, säger hon.

Cecilia Fahlberg pekar på att det finns utrymme att pröva nya arbetssätt som till exempel alternativa medlemskap för unga och för visstidsanställda.

Krista Loiske är den stora överraskningen i valberedningens förslag till nytt presidium. Hon sitter i dag inte i förbundsstyrelsen. Krista Loiske är klubbordförande för tjänstemännen på ABB i Västerås och hon är koncernfackets ordförande. Valberedningen vill ha henne som andre vice ordförande.

- Jag är glatt överraskad och hedrad över att bli föreslagen. Jag tycker valberedningens förslag är bra, säger hon.

Även hon lyfter fram medlemskapets värde och hon vill också ändra bilden av facket, som hon vill ska uppfattas som något positivt och inte alls grått och trist.

Krista Loiske fyller 36 år i höst. Hon är uppvuxen i Virsbo norr om Västerås. De senaste åren har hon arbetat heltid fackligt. Hon arbetar som konstruktör av drivsystem till pappersmaskiner.
Som ordförande har hon arbetat mycket med jämställdhet och lokala avtal. För henne har det också varit viktigt att få det koncernfackliga arbetet att fungera.

Peter Hellberg är föreslagen som förste vice ordförande.
- Det viktigaste nu är att fortsätta att arbeta för att Unionen ska vara det nya och fräscha facket för tjänstemän i det privata näringslivet, säger han.

Han sitter i nuvarande presidium. Peter Hellberg är IT-specialist och arbetar fram datasystem. De senaste åren har han arbetat heltid fackligt.

Lars Eliasson, valberedningens ordförande, säger:
- Det var lättare än jag trodde att komma överens. Det är dessutom ett enigt förslag vi lägger fram.

Förutom den högsta ledningen, presidiet, på tre personer lägger valberedningen fram förslag på de övriga tio i förbundsstyrelsen och tre suppleanter. Valberedningen anser att det är ett balanserat förslag. De nominerade kommer från olika delar av landet. Det finns dock ingen från de sydligaste regionerna. Det är åtta män och lika många kvinnor och medelåldern sänks med sju år till 45 år.

Det är kongressen i början av oktober som till slut väljer ny ledning för Unionen.

- Valberedningens förslag har alltid stor tyngd, säger Lars Eliasson.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.