Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Efter krav om sänkt lön – anställda på Ving sägs upp

Vings flygbolag Sunclass Airlines säger upp samtliga 175 anställda i Sverige. Det efter att förhandlingarna om sänkta löner med Unionen slutat i oenighet.
Linnea Andersson Publicerad 13 augusti 2020, kl 12:39
Janerik Henriksson/TT
Petter Stordalen gick in som ägare i Ving under hösten 2019. Janerik Henriksson/TT

Coronakrisen har drabbat flygbranschen hårt. Med anledning av det gav Vinggruppens flygbolag Sunclass Airlines sina kabinanställda ett ultimatum tidigare i år – gå med på sänka löner eller bli av med jobbet.

Läs mer Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet  

Ledningen krävde att personalen skulle gå med på en permanent lönesänkning på 20 procent och menade att korttidspermittering inte var en lösning.

Unionen vägrade dock att gå med på sänkta löner för sina medlemmar i Sverige. Fackförbundet menade bland annat att risken var stor att bolaget ändå skulle behöva säga upp medarbetare. I stället öppnade man för att förhandla om andra besparingar, till exempel ändrade villkor för de anställda.

– Det kan låta bra att gå ner i lön och behålla jobbet men det finns inga garantier för att jobbet finns kvar och då står man där med sänkt SGI, sämre ersättning från a-kassan och även pensionen påverkas. Vi går aldrig med på saker som försämrar för medlemmarna, säger Unionens pressekreterare Johanna Green.

Nu har förhandlingarna slutat i oenighet och Sunclass Airlines meddelar att de säger upp samtliga kabinanställda i Sverige.

"Unionens krav om enstämmighet gör dessvärre att förhandlingarna strandat och de svenska kabinanställda tvingas sägas upp, trots att en överväldigande majoritet ställt sig bakom de nya villkoren som presenterats", skriver Sunclass Airlines i ett pressmeddelande.

Är du en av de anställda på Ving som blivit uppsagd? Hör av dig till Kollegas reporter [email protected]

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.