I slutet av förra året blev mannen anvisad till Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, en åtgärd för långtidsarbetslösa. I februari i år fick han besked att ett företag som säljer lotter ville träffa honom. Mannen förklarade då att han inte kan ta ett sådant jobb, och i ett intyg framförde han att orsaken är religiös då han är med i Jehovas vittne där en arbetsuppgift som att sälja lotter går emot hans övertygelse.
Arbetsförmedlingen drog då tillbaka mannens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin. Myndigheten ansåg att han misskött sig eftersom han aldrig tog sig till anställningsintervjun hos företaget. Därmed fick han heller ingen ersättning under 45 dagar.
Nu tar Diskrimineringsombudsmannen (DO) fallet vidare, och förbereder en stämning mot Arbetsförmedlingen för indirekt diskriminering.
– När det handlar om religionsfrihet måste man bedöma om det är skäligt att stänga av personen ifråga, och i det här fallet har Arbetsförmedlingen inte tagit tillräcklig hänsyn. De religiöst motiverade förutsättningar som mannen hänvisade till uteslöt honom inte från andra arbeten i någon större utsträckning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.
Indirekt diskriminering handlar om att till exempel en arbetsgivare ställer ett krav som ser neutralt ut. Men som i praktiken missgynnar en grupp, på grund av till exempel kön, tro, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. En arbetsgivare, eller som i det här fallet en myndighet, får ställa särskilda krav men de måste vara skäliga, vilket DO inte anser att det var i det här fallet.