Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Berättade att hon var gravid - fick inte jobbet

En kvinna fick erbjudande om ett jobb på ett callcenterföretag. När hon berättade att hon var gravid drogs erbjudandet tillbaka. Nu har DO, Diskrimineringsombudsmannen, inlett en utredning.
David Österberg Publicerad 2 maj 2022, kl 12:59
Kvinna med tidig gravidmage vid skrivbord.
Den gravida kvinnan anmälde Transcom till Diskrimineringsombudsmannen, DO, när hon inte fick jobbet efter att ha berättat om sin graviditet. Foto: Shutterstock

I början av mars var en kvinna på jobbintervju på callcenterföretaget Transcom i Eskilstuna. Intervjun gjordes via telefon och avslutades med ett erbjudande om en provanställning på sex månader. Dagen efter fick hon ett digitalt kontrakt som hon skulle skriva under.

Innan kvinnan skrev under ringde hon till företaget för att berätta att hon var gravid, men att det inte hindrade henne från att arbeta. Transcom svarade då att de skulle återkomma men gjorde inte det. Två dagar senare upptäckte hon att länken till kontraktet inte längre fungerade. En vecka efter intervjun fick kvinnan ett mejl där företaget meddelade att de hade gått vidare med andra sökande. Det skriver tidningen Eskilstuna-Kuriren.

Anmälde företaget till DO

Kvinnan anmälde Transcom till Diskrimineringsombudsmannen som nu har inlett en utredning. Eskilstuna-Kuriren har varit i kontakt med Transcom via mejl. I mejlet skriver företaget att de ser allvarligt på anmälan, att det inte är okej att dra tillbaka ett kontraktserbjudande utan motivering, att de har nolltolerans mot diskriminering och att alla gruppchefer ska utbildas i likabehandling och diskriminering.

Förbjudet att diskriminera på grund av kön

Det är förbjudet att diskriminera någon på grund av:

  • Kön.
  • Könsöverskridande identitet eller uttryck.
  • Etnisk tillhörighet.
  • Religion eller annan trosuppfattning.
  • Funktionsnedsättning.
  • Sexuell läggning.
  • Ålder.
David Österberg
David Österberg
[email protected]