Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Corona skjuter upp avtalsrörelsen

Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.
Ola Rennstam Publicerad
AP, Izzabelle Nordfjell/TT
Avtalsrörelsen skjuts upp till hösten på grund av coronakrisen. AP, Izzabelle Nordfjell/TT

Det nya industriavtalet skulle varit klart 31 mars, men i torsdags föreslog medlarna att alla förhandlingar bör skjutas upp grund av det osäkra ekonomiska läget kring coronaviruset. Det är det en unik åtgärd som inte inträffat tidigare.

I dag, fredag, meddelade arbetsgivarna och Facken inom industrin, där Unionen ingår, att man går med på detta. Det innebär att Industriavtalet skjuts upp till i höst och att kollektivavtalens giltighetstid förlängs till den 31 oktober 2020. Fram till dess fortsätter det gamla avtalet att gälla.

Industriavtalet omfattar löner och villkor för runt en miljon personer. Avtalet sätter det så kallade märket, takten för löneökningarna i större delen av samhället. Att avtalet nu skjuts upp innebär att i princip hela avtalsrörelsen får vänta. Under 2020 påverkar det 2,8 miljoner personer, vars avtal skulle ha förhandlats om.

Unionens ordförande Martin Linder anser att beslutet var en nödvändighet.

– Vi har kommit fram till att det i den extrema situation vi befinner oss i inte finns förutsättningar att på ett ansvarstagande sätt teckna avtal som vinner acceptans hos våra medlemmar, företagen och övriga på arbetsmarknaden. Då är det mest ansvarsfulla att skjuta på förhandlingarna.

Vad får det för konsekvenser för medlemmarna?
– Konkret blir att det nuvarande avtalet löper på till 31 oktober och att vi med start 1 oktober går in i nya förhandlingar för att få till bästa möjliga nya avtal.

Var det ett svårt beslut att fatta?
– I dessa dagar när det är en sådan extrem situation i samhället och på arbetsmarknaden så är det många svåra beslut som måste fattas och detta har såklart varit det också. Men vi är helt trygga från Unionen och alla inblandade parter att detta är det mest ansvarsfulla att göra.

Kan det finnas någon fördel för medlemmarna att det skjuts upp?
– Detta är ett gemensamt ställningstagande och i det ligger inte några spekulationer att ena eller andra sidan skulle vinna på det.

Bild: Jessica Gow/TT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken avblåst – avtal klart

Det blir ingen strejk på fyra av fem områden i tjänstesektorn där Unionen och Sveriges ingenjörer varslat. Parterna har kommit överens om nya kollektivavtal. Men strejkhotet på SVT kvarstår.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2025, kl 18:33
Bild på besiktningstekniker och Handelshögskolan i Stockholm.
Det blir ingen strejk för besiktningstekniker och för anställda på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Foto: Colourbox, Henrik Montgomery/TT

AVTAL  2025. 
Strejken i tjänstesektorn är avblåst. I dag har Unionen enats om nya kollektivavtal med Almega på fyra områden. Det gäller Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega.

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu - efter långa förhandlingar - lyckats få till.

– Vi har nu kommit överens på fyra av fem områden där Unionen tidigare varslat om konflikt. Det innebär att strejken för dessa områden är avblåst. Det är glädjande och helt rimligt att medlemmar även inom Almega nu får löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för ersättning till deltidsanställda, säger Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande i en kommentar.

Anpassade lösningar

Även arbetsgivarsidan är nöjda över att ha nått en lösning på konflikten.
– Vi har efter tuffa förhandlingar och medling kommit fram till avtal som gör att strejken blåses av. I avtalen slår vi tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer fast att vi nu träffar lösningar anpassade till tjänstesektorns och de specifika avtalsområdenas villkor och förutsättningar, säger Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

De nya avtalen gäller för avtalsperioden den 1 april 2025 till den 31 mars 2027 och har ett avtalsvärde på sammanlagt 6,4 procent.
Sammanlagt var cirka 4 500 Unionen-medlemmar på tio företag uttagna till den nu avvärjda strejken.

Fortsatt strejkhot på SVT

Förhandlingarna fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen vilket innebär att varsel om konflikt kvarstår på detta område. Kommer inte parterna överens bryter strejk ut på SVT den 25 april.  
– Det är anmärkningsvärt att Medieföretagen fortfarande håller i sitt motstånd och inte kan gå med på de rimliga krav som Unionen ställer och som övriga parter på arbetsmarknaden accepterat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

De nya kollektivavtalen med Almega:

  • Avtalsvärdet är 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026.
  • Avsättningen till arbetstidsförkortning är 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
  • Avsättningen till flexpension är 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
  • Avtalen gäller från den 1 april i år och löper, precis som Industriavtalet, över 24 månader.