Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Corona påverkar inte Unionens lönekrav

Avtalskraven kommer inte att påverkas av corona. Det konstaterar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad
Anders Wiklund/TT, Izabelle Nordfjell/TT
Enligt Unionens förhandlingschef påverkar inte coronasmittan årets avtalsrörelse då förbundet har ett långsiktigt perspektiv på lönebildningen. Anders Wiklund/TT, Izabelle Nordfjell/TT

Den 31 mars ska löneavtalet inom industrin vara klart. Löneökningarna kommer att styra nivån på hela arbetsmarknaden i den stora avtalsrörelsen som berör nära tre miljoner anställda. Avtalsförhandlingarna är inne i ett intensivt skede och enligt arbetsgivarsidan bör löneökningarna hållas nere eftersom det är osäkert hur allvarligt coronaviruset kommer påverka ekonomin.

– Det ser ju inte bra ut. Det ser ut som att riskerna ökar för varje dag som går och då leder väl det till att vi kommer att kanske fastna för att vi behöver ha ett kort avtal den här gången, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin, till Sveriges Radio.

Men enligt Unionen kommer osäkerheten kring viruset inte få någon inverkan på avtalskraven.

– Vi har en genomtänkt syn på hur en lämplig löneökningstakt och andra viktiga saker ska regleras, och den överger vi inte till följd av corona. I stället kan korttidsarbete vara en viktig komponent för att hantera mer tillfälliga problem som uppstår, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Martin Wästfelt understryker att Unionen har ett långsiktigt perspektiv på lönebildningen. De huvudfaktorer som man tar hänsyn till är industrins konkurrenskraft, produktivitetsutveckling och inflation.

– Men om det påverkar produktivitetsutvecklingen och alla prognoser ser annorlunda ut – så kan det självklart få betydelse, men det är långt ifrån säkert. Det är ett svårbedömt läge just nu och därför är det klokt att vara lite försiktig, säger han.

Läs mer: Märket - så funkar det

– Konkurrenskraften slår mot företag i många länder, inte bara i Sverige. Arbetsgivarna kan få problem kortsiktigt med brist på komponenter och stopp i produktionen men det är mer en korttidsfråga. Även om vi självklart följer utvecklingen noga.

Det har varit oroligt på världens börser senaste tiden till följd av corona. Hur mycket påverkar utvecklingen förhandlingarna?
– Börserna har väldigt liten betydelse. Det är produktivitet och internationell konkurrenskraft som är de viktigaste faktorerna för att säkra sysselsättning och långsiktig reallöneökning.

Kan corona komma att försvaga konfliktvapnet?
– Det är klart att om hela Sverige står stilla så kan corona komma att påverka. Men huvudparametrarna som styr är konkurrenskraft, produktivitetsutveckling och sysselsättning och inte vinster och konjunktur.

Bortsett från corona - hur är läget i avtalsförhandlingarna just nu?
– Det är ganska likt som det brukar vara i förhandlingar vid den här tidpunkten; det går trögt på vissa områden, lite bättre på andra. Det är också skillnad i vissa frågor mellan arbetare och tjänstemän.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken avblåst – avtal klart

Det blir ingen strejk på fyra av fem områden i tjänstesektorn där Unionen och Sveriges ingenjörer varslat. Parterna har kommit överens om nya kollektivavtal. Men strejkhotet på SVT kvarstår.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2025, kl 18:33
Bild på besiktningstekniker och Handelshögskolan i Stockholm.
Det blir ingen strejk för besiktningstekniker och för anställda på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Foto: Colourbox, Henrik Montgomery/TT

AVTAL  2025. 
Strejken i tjänstesektorn är avblåst. I dag har Unionen enats om nya kollektivavtal med Almega på fyra områden. Det gäller Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega.

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu - efter långa förhandlingar - lyckats få till.

– Vi har nu kommit överens på fyra av fem områden där Unionen tidigare varslat om konflikt. Det innebär att strejken för dessa områden är avblåst. Det är glädjande och helt rimligt att medlemmar även inom Almega nu får löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för ersättning till deltidsanställda, säger Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande i en kommentar.

Anpassade lösningar

Även arbetsgivarsidan är nöjda över att ha nått en lösning på konflikten.
– Vi har efter tuffa förhandlingar och medling kommit fram till avtal som gör att strejken blåses av. I avtalen slår vi tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer fast att vi nu träffar lösningar anpassade till tjänstesektorns och de specifika avtalsområdenas villkor och förutsättningar, säger Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

De nya avtalen gäller för avtalsperioden den 1 april 2025 till den 31 mars 2027 och har ett avtalsvärde på sammanlagt 6,4 procent.
Sammanlagt var cirka 4 500 Unionen-medlemmar på tio företag uttagna till den nu avvärjda strejken.

Fortsatt strejkhot på SVT

Förhandlingarna fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen vilket innebär att varsel om konflikt kvarstår på detta område. Kommer inte parterna överens bryter strejk ut på SVT den 25 april.  
– Det är anmärkningsvärt att Medieföretagen fortfarande håller i sitt motstånd och inte kan gå med på de rimliga krav som Unionen ställer och som övriga parter på arbetsmarknaden accepterat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

De nya kollektivavtalen med Almega:

  • Avtalsvärdet är 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026.
  • Avsättningen till arbetstidsförkortning är 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
  • Avsättningen till flexpension är 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
  • Avtalen gäller från den 1 april i år och löper, precis som Industriavtalet, över 24 månader.