Annons
Annons
  • Åklagaren menar att kvinnorna aldrig var anställda utan att planen hela tiden var att lura till sig arbetslöshetsersättning. Foto: Janerik Henriksson TT, Fredrik Sandberg TT

Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

Publicerad 28 september 2020, kl 16:29

Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

1,6 miljoner kronor i bidrag till nystartsjobb pungade Arbetsförmedlingen ut till en man i Borås som startade ett aktiebolag 2011 och anställde sin dåvarande fru, hennes syster och systrarnas svägerska i företaget, vilket Borås Tidning var först med att rapportera.

– Jag påstår att kvinnorna aldrig har jobbat i företaget, utan att planen från början var att de skulle bli arbetslösa, så de såg till att försäkra sig, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt, vid Åklagarkammaren i Borås.

Läs mer: 30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

Efter att Arbetsförmedlingen mjölkats på pengar var det Unionens och a-kassans tur. Kvinnorna sökte och fick både ersättning från Unionens a-kassa baserat på den lön som de hade på pappret på företaget (80 000 i månaden i en av kvinnornas fall) och från Unionens inkomstförsäkring.

– En av kvinnorna bytte sedan till en annan a-kassa och fortsatte få ut pengar därifrån, säger Ove Jäverfelt.

Åtalspunkterna mot Boråsfamiljen är många och de åtalade nekar till samtliga brott. Förutom Unionens a-kassa, Inkomstförsäkringen och Arbetsförmedlingen misstänks två av de inblandade också ha svindlat Försäkringskassan på bland annat sjukersättning och tillfällig föräldrapenning. Mannen är dessutom åtalad för grovt bokföringsbrott.

Unionens a-kassa inväntar inte någon dom i brottsmålet mot Boråsfamiljen, utan har gjort en egen utredning och återkräver pengar för ersättning på felaktig grund från de tre kvinnorna.

– Vi driver alltid in skulderna så långt vi kan och visst får vi tillbaka pengar, även om det inte går att förutsäga hur det kommer att gå i enskilda fall, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Läs mer: Ökat fusk med a-kassa

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]