Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.
Johanna Rovira Publicerad
Janerik Henriksson TT, Fredrik Sandberg TT
Åklagaren menar att kvinnorna aldrig var anställda utan att planen hela tiden var att lura till sig arbetslöshetsersättning. Janerik Henriksson TT, Fredrik Sandberg TT

1,6 miljoner kronor i bidrag till nystartsjobb pungade Arbetsförmedlingen ut till en man i Borås som startade ett aktiebolag 2011 och anställde sin dåvarande fru, hennes syster och systrarnas svägerska i företaget, vilket Borås Tidning var först med att rapportera.

– Jag påstår att kvinnorna aldrig har jobbat i företaget, utan att planen från början var att de skulle bli arbetslösa, så de såg till att försäkra sig, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt, vid Åklagarkammaren i Borås.

Efter att Arbetsförmedlingen mjölkats på pengar var det Unionens och a-kassans tur. Kvinnorna sökte och fick både ersättning från Unionens a-kassa baserat på den lön som de hade på pappret på företaget (80 000 i månaden i en av kvinnornas fall) och från Unionens inkomstförsäkring.

– En av kvinnorna bytte sedan till en annan a-kassa och fortsatte få ut pengar därifrån, säger Ove Jäverfelt.

Åtalspunkterna mot Boråsfamiljen är många och de åtalade nekar till samtliga brott. Förutom Unionens a-kassa, Inkomstförsäkringen och Arbetsförmedlingen misstänks två av de inblandade också ha svindlat Försäkringskassan på bland annat sjukersättning och tillfällig föräldrapenning. Mannen är dessutom åtalad för grovt bokföringsbrott.

Unionens a-kassa inväntar inte någon dom i brottsmålet mot Boråsfamiljen, utan har gjort en egen utredning och återkräver pengar för ersättning på felaktig grund från de tre kvinnorna.

– Vi driver alltid in skulderna så långt vi kan och visst får vi tillbaka pengar, även om det inte går att förutsäga hur det kommer att gå i enskilda fall, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.