Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.
Johanna Rovira Publicerad
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Sedan 2018 har åtta myndigheter samarbetat för att förhindra brottslighet på arbetsmarknaden. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Det förekommer en hel del fiffel och båg på den svenska arbetsmarknaden. Många företag startas av kriminella enbart i syfte att användas för bidragsfiffel, pengatvätt och som fasad för brottslig verksamhet. Kreditupplysningsföretaget UC:s analys av konkursstatistiken visar exempelvis att det hos var fjärde bolag som konkade i fjol, fanns tecken på oseriöst eller bedrägligt beteende.

Läs mer: Konkurs affärsidé för kriminella

Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Skatteverket, Migrationsverket och polisen har samarbetat sedan 2018 för att hitta metoder att förhindra brottsligheten på arbetsmarknaden. Samarbetet ledde bland annat till 1 833 gemensamma kontroller varav 245 förelägganden och förbud och nästan lika många sanktionsavgifter. Man upptäckte dessutom förseelser som kan komma att leda till kontroll- och sanktionsavgifter på över 10 miljoner kronor.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår nu regeringen att anslaget till Arbetsmiljöverket, som har samordnat uppdraget, ska ökas permanent med 30 miljoner kronor, så att de inblandade myndigheterna kan ta ett krafttag mot fifflet.  

Första januari 2021 kan förslaget komma att träda i kraft om överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna får gehör i riksdagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.