Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Lönespelet kan börja

Snart är det dags för avtalsrörelse. Det är där din lön och dina arbetsvillkor avgörs – i ett förhandlingsspel som redan har inletts.
Anita Täpp Publicerad
Tycker du avtalsrörelsen är svårbegriplig? Med lite baskunskaper blir det lättare att hänga med. Illustration: Stockfoto

Nästa år går de flesta av Unionens kollektivavtal ut. Även om den verkliga kampen om de nya avtalen inleds först efter nyåret, när arbetsgivarna och facket börjar förhandla, har båda sidor redan börjat bädda för det som ska komma.

Under våren har parterna på olika vis försökt ta reda på vad de egna medlemmarna vill ska prioriteras i de nya avtalen.

För Unionens del har det bland annat skett via webbenkäter och genom att medlemmarna har uppmuntrats att skriva avtalsmotioner liksom att nominera medlemmar till förbundets branschdelegationer. Dessa kommer att följa avtalsförhandlingarna och ska då också komma med konkreta förslag och lämna rekommendationer kring ett nytt avtal.

På förbundsrådet i juni, där 130 valda ombud från förbundets alla regioner deltog, togs ett inriktningsbeslut som bland annat grundar sig på de åsikter som samlats in från medlemmarna.

Läs mer: "Situationen börjar bli ohållbar"

Utifrån inriktningsbeslutet kommer nu branschdelegationerna under hösten att ta fram avtalsförslag som är anpassade till respektive bransch. Förslagen fastställs sedan av förbundsstyrelsen.

Inför avtalsrörelsen samverkar också Unionen med fyra andra fackförbund i ett samarbete som kallas Facken inom industrin*. I november presenterar dessa fack en gemensam avtalspolitisk plattform. I den ingår en överenskommelse om hur stor löneökning och vilka förbättrade villkor man ska kräva av arbetsgivarna. Lönekravet grundas bland annat på en bedömning av hur stora kostnader exportindustrin klarar utan att den internationella konkurrenskraften sätts ur spel.

När facken och de berörda arbetsgivarorganisationerna har utväxlat sina krav före jul sätter avtalsförhandlingarna i gång efter årsskiftet.

Förhandlingarna sker sedan branschvis. Industrin brukar vara först innan det är dags för exempelvis tjänster, handel och transport, liksom ideella organisationer och byggsektorn.

Om parterna inte har kommit överens innan de gällande kollektivavtalen går ut kan en medlare kallas in för att konfliktåtgärder – som strejk eller lockout – ska undvikas.

För industrins del är opartiska ordförande med från början av förhandlingarna, för att sedan ta över och leda dem under den sista månaden.

På andra områden är det först om parterna begär det, eller om det varslas om konfliktåtgärder, som medlare från Medlingsinstitutet kallas in.

När industrin har fått nya kollektivavtal är ”märket” satt. Det är en lönenivå som sedan fungerar som en riktlinje för vilket utrymme som finns för löneökningar vid de övriga avtalsförhandlingarna.

De nya avtalen ska sedan tillämpas på de berörda arbetsplatserna, så att det som står i avtalen omsätts i lokala löneavtal, med instruktioner om hur de ska tillämpas.

* Facken inom industrin består av Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, GS och Livs.

KOLLEKTIVAVTAL

… kompletterar eller ersätter svensk lagstiftning så att bättre villkor ges exempelvis vad gäller arbetstider, semesterdagar och föräldraledighet. Annat som regleras i avtalen kan handla om vilket inflytande anställda ska ha och vad som gäller om man har en tidsbegränsad anställning, blir sjuk eller sägs upp.

… ger dig i de flesta fall rätt till lönesamtal och lönerevision varje år.

… reglerar också andra krav som kan tas upp vid en löneförhandling, som pensionsvillkor och kompetensutveckling.

  • Om du inte har kollektivavtal måste du själv förhandla med din arbetsgivare om vad som ska gälla i ditt anställningsavtal.
  • Avtal om löner och allmänna villkor gäller oftast i mellan ett och tre år medan många avtal som exempelvis reglerar pensioner och försäkringar gäller tills vidare.

RÄTTVISA LÖNER
Om det finns en klubb på ditt jobb är det den som ser till att alla anställda får en rättvis lönesättning enligt de intentioner som finns i det centrala löneavtalet. Om det saknas klubb är det viktigt att du själv sätter dig in i vad avtalet ger innan du har ditt lönesamtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Så tycker medlemmarna om avtalet: ”Fortfarande lågt”

Bra förhandlat, men arbetstidsförkortningen är för liten. Så säger medlemmar som Kollega pratat med om det nya märket på svensk arbetsmarknad.
Noa Söderberg, Johanna Rovira Publicerad 1 april 2025, kl 11:41
Enligt facken innehåller avtalen även avsättningar för arbetstidsförkortning och delpension samt en lösning för övertidskompensation för deltidsanställda.
Parterna inom industrin är nu överens om ett nytt tvåårigt avtal – med löneökningar på 6,4 procent. Bra förhandlat, men arbetstidsförkortningen är för liten. Det anser medlemmar som Kollega pratat med om det nya märket på svensk arbetsmarknad. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom beskedet: märket på svensk arbetsmarknad ger 6,4 procents löneökningar på två år. Dessutom införs system för arbetstidsförkortning i hela industrin. Unionens ambition är att den ordningen ska spridas till fackets alla kollektivavtal.

Så vad tycker medlemmarna? Alexandra Koch är IT-konsult och arbetsplatsombud på Unicus i Malmö. Hon säger att löneökningarna inte matchar de ökade kostnaderna i vardagen.

Alexandra Koch
Alexandra Koch Foto: Privat

– Det är synd att vi inte fick igenom våra anspråk. Jag tycker att det fortfarande är lite lågt. Min hyra är redan satt i år, den kommer gå upp 4,9 procent och det är min största utgift.

Hon hoppas att systemen för arbetstidsförkortning blir en del av avtalen även utanför industrin.

– Jag känner inte att det finns någon skillnad mellan en tjänsteman på ett industriföretag och en tjänsteman på ett IT-företag, i vilket jobb som är svårare. Jag tycker personligen att alla ska ha kortare arbetstid.

Hur mycket arbetstid vore rimligt?

– På lång sikt tycker jag man ska jobba mot 6 timmars arbetsdag. Sen tycker jag att alla steg mot det är bra.

Rikard Densloe är IT-tekniker på Aros electronics i Göteborg. Han har engagerat sig i frågan om arbetstidsförkortning och bland annat skrivit en debattartikel i ämnet hos Kollega. Han tycker att det behövs en ”större push” än det som fack och arbetsgivare nu presenterar.

Rikard Densloe
Rikard Densloe Foto: Privat

Det är ett bra första steg. Men med tanke på att vi har haft fem dagars arbetsvecka sedan 70-talet, innan vi ens jobbade med datorer, så kommer det krävas mycket mer.

Han menar att den produktivitetsutvecklingen som skett sedan dess, som nu också påverkas av nya AI-verktyg, gör att alla i Sverige borde kunna jobba fyra dagar i veckan.

Däremot är han nöjd med förhandlingarna om löneökning.

– Med tanke på att erbjudandet först var 7,7 procent på tre år så var det bra förhandlat, säger han och fortsätter:

– Det är ytterligare en ökning, och om två år ytterligare en liten ökning, och så går det runt och runt. Det känns inte som att det är någon större förändring direkt.

”Nivån landade okej”

Martin Nyman, Holmen Iggesund.
Martin Nyman.

Martin Nyman, klubbordförande på Holmen, Iggesund, samt vice ordförande i Unionen Gävleborg  har suttit med i branschdelegationen Industri Industriarbetsgivarna (Gruvor, Massa- & Papper, Sågverk, Stål- och Metall et cetera). Han är på det hela taget nöjd med utfallet.  

–   Jag tycker att nivån landade okej.  Det är klart att man alltid hoppas på högre, men jag tror inte vi hade kunnat gå längre. Strejk är absolut sista utvägen, men vi har en tradition av att reda ut saker även om det är knöligt. 

– Vi har stått långt ifrån arbetsgivarna när det gäller nivån och våra krav på arbetstidsförkortning har gjort förhandlingarna extra utmanande. Att vi fick ett genombrott vad gäller arbetstidsförkortning är viktigt, eftersom det är otroligt uppskattat och efterfrågat av våra medlemmar. 

Hur arbetstidsförkortningen kommer att se ut varierar mellan olika avtalsområden, påpekar Martin Nyman. På hans eget avtalsområde tillämpas så kallat arbetstidskonto (ATK) treval: 

– Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig. Själv kommer jag att välja pension.