Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Konjunkturen kan slå mot löneutvecklingen

Den senaste tiden har tecken på en kommande lågkonjunktur duggat tätt. För facket kan det innebära en nackdel i den kommande avtalsrörelsen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Charnsitr/Colourbox och Henrik Montgomery/TT.
Charnsitr/Colourbox och Henrik Montgomery/TT.

Samtidigt som Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet varslade om en ökande arbetslöshet konstaterade Konjunkturinstitutet nyligen att den svenska ekonomin har bromsat in oväntat snabbt.

Det är fakta som arbetsgivarna skulle kunna nyttja i avtalsrörelsen som argument för att hålla nere löneökningarna.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, vill inte föregripa processen med att ta fram kraven inför förhandlingarna, men menar att det finns all anledning att följa utvecklingen noga.

– Tittar man på Unionens prognos från i våras visar den på lägre tillväxt i år, men att det vänder uppåt nästa. En av de risker som pekas på i prognosen var dock ett handelskrig mellan USA och Kina. Något som självfallet kommer att påverka förutsättningarna, säger han.

– Innan vi ställer våra krav så gör vi ordentliga analyser. Dels gör ekonomerna i Industrins ekonomiska råd, IER, en analys och så gör ekonomerna på de olika förbunden i Facken inom industrin en ekonomisk bedömning.

IER består av fyra ekonomer som inte är anställda i arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer, som lämnar utlåtande om ekonomin på uppdrag av industrins parter. En ny rapport väntar under hösten.

Läs också: Allt tuffare få till ökande reallöner

Enligt Niklas Hjert handlar inte avtalsrörelsen i första hand om att ”vinna”, med innebörd att man får till ett avtal som är bra just för den ena parten.

– För oss är det viktigt att hitta en långsiktigt hållbar nivå som är bra för både de anställda och företagen. Ska lönerna kunna fortsätta att öka och villkoren förbättras måste företagen vara konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.

Som ett led i arbetet att få samsyn mellan arbetsgivare och fack har parterna också sedan flera år ett samarbete mellan ekonomerna från de arbetsgivare och fack som anslutit sig till industriavtalet, däribland Unionen.

Med tanke på den ekonomiska osäkerheten, kan det bli aktuellt med korta avtal?
– Fördelen med långa avtal är att de skapar utrymme att jobba med andra frågor under avtalsperioden både lokalt på arbetsplatserna och centralt. Under den här avtalsperioden har vi t ex träffat avtal om etableringsjobb. Korta avtal kan vara nödvändiga när arbetsgivarna och vi har olika syn på den framtida konjunkturen eller när den anses svårbedömd. Samtidigt kan det vara bra med långa avtal i oroliga tider för att skapa stabila förutsättningar, säger Niklas Hjert.

– Men det viktigaste är ändå avtalens innehåll, inte deras längd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Så tycker medlemmarna om avtalet: ”Fortfarande lågt”

Bra förhandlat, men arbetstidsförkortningen är för liten. Så säger medlemmar som Kollega pratat med om det nya märket på svensk arbetsmarknad.
Noa Söderberg, Johanna Rovira Publicerad 1 april 2025, kl 11:41
Enligt facken innehåller avtalen även avsättningar för arbetstidsförkortning och delpension samt en lösning för övertidskompensation för deltidsanställda.
Parterna inom industrin är nu överens om ett nytt tvåårigt avtal – med löneökningar på 6,4 procent. Bra förhandlat, men arbetstidsförkortningen är för liten. Det anser medlemmar som Kollega pratat med om det nya märket på svensk arbetsmarknad. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom beskedet: märket på svensk arbetsmarknad ger 6,4 procents löneökningar på två år. Dessutom införs system för arbetstidsförkortning i hela industrin. Unionens ambition är att den ordningen ska spridas till fackets alla kollektivavtal.

Så vad tycker medlemmarna? Alexandra Koch är IT-konsult och arbetsplatsombud på Unicus i Malmö. Hon säger att löneökningarna inte matchar de ökade kostnaderna i vardagen.

Alexandra Koch
Alexandra Koch Foto: Privat

– Det är synd att vi inte fick igenom våra anspråk. Jag tycker att det fortfarande är lite lågt. Min hyra är redan satt i år, den kommer gå upp 4,9 procent och det är min största utgift.

Hon hoppas att systemen för arbetstidsförkortning blir en del av avtalen även utanför industrin.

– Jag känner inte att det finns någon skillnad mellan en tjänsteman på ett industriföretag och en tjänsteman på ett IT-företag, i vilket jobb som är svårare. Jag tycker personligen att alla ska ha kortare arbetstid.

Hur mycket arbetstid vore rimligt?

– På lång sikt tycker jag man ska jobba mot 6 timmars arbetsdag. Sen tycker jag att alla steg mot det är bra.

Rikard Densloe är IT-tekniker på Aros electronics i Göteborg. Han har engagerat sig i frågan om arbetstidsförkortning och bland annat skrivit en debattartikel i ämnet hos Kollega. Han tycker att det behövs en ”större push” än det som fack och arbetsgivare nu presenterar.

Rikard Densloe
Rikard Densloe Foto: Privat

Det är ett bra första steg. Men med tanke på att vi har haft fem dagars arbetsvecka sedan 70-talet, innan vi ens jobbade med datorer, så kommer det krävas mycket mer.

Han menar att den produktivitetsutvecklingen som skett sedan dess, som nu också påverkas av nya AI-verktyg, gör att alla i Sverige borde kunna jobba fyra dagar i veckan.

Däremot är han nöjd med förhandlingarna om löneökning.

– Med tanke på att erbjudandet först var 7,7 procent på tre år så var det bra förhandlat, säger han och fortsätter:

– Det är ytterligare en ökning, och om två år ytterligare en liten ökning, och så går det runt och runt. Det känns inte som att det är någon större förändring direkt.

”Nivån landade okej”

Martin Nyman, Holmen Iggesund.
Martin Nyman.

Martin Nyman, klubbordförande på Holmen, Iggesund, samt vice ordförande i Unionen Gävleborg  har suttit med i branschdelegationen Industri Industriarbetsgivarna (Gruvor, Massa- & Papper, Sågverk, Stål- och Metall et cetera). Han är på det hela taget nöjd med utfallet.  

–   Jag tycker att nivån landade okej.  Det är klart att man alltid hoppas på högre, men jag tror inte vi hade kunnat gå längre. Strejk är absolut sista utvägen, men vi har en tradition av att reda ut saker även om det är knöligt. 

– Vi har stått långt ifrån arbetsgivarna när det gäller nivån och våra krav på arbetstidsförkortning har gjort förhandlingarna extra utmanande. Att vi fick ett genombrott vad gäller arbetstidsförkortning är viktigt, eftersom det är otroligt uppskattat och efterfrågat av våra medlemmar. 

Hur arbetstidsförkortningen kommer att se ut varierar mellan olika avtalsområden, påpekar Martin Nyman. På hans eget avtalsområde tillämpas så kallat arbetstidskonto (ATK) treval: 

– Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig. Själv kommer jag att välja pension.