
- För att vi företräder anställda på den svenska arbetsmarknaden och där finns inte bara tjänstemannen i grå kostym. Där finns också den queera säljaren, den bisexuella tandköterskan och revisorn som är transperson. Om samhället innehåller mångfald så måste vi också göra det och ha ett normkritiskt perspektiv.
Varför är Unionen på Pride?
- Det är en viktig ideologisk ståndpunkt. Facket är till för alla och alla har lika rättigheter och det är ju också vad Pride handlar om. Vi väljer att lägga lite pengar på att synas och för att visa att vi stödjer en bra sak.
Vad får ni för frågor i tältet?
- Många undrar vad vi gör rent konkret för att alla ska ha samma chans i arbetslivet. Sedan får vi en del frågor om diskriminering, vad som gäller vid exempelvis föräldraledighet.
Hur arbetar Unionen med hbtq-frågorna?
- Vi har hbt-nätverket, även om det ligger lite på is nu. Vi delade ut ett pris under onsdagen till Sodexo för deras arbete med mångfald och likabehandling. Arbetet med Pride är en självklarhet, sedan har vi tagit ställning i viktiga frågor, även om jag tycker att vi kunde vara modigare. Man skyller på att det är ett ungt förbund, men ibland tror jag att vi skulle tjäna på att inte vara så rädd att stöta oss med andra.
Vart vänder man sig om man blir diskriminerad på jobbet?
- Man ska vända sig till facket oavsett av vilken anledning du blir illa behandlad på jobbet. Finns det en lokal klubb så ska du vända dig dit i första hand. Är du klubblös så kan du ringa till ditt regionkontor eller Unionen direkt. De kommer att hjälpa dig.
Hur ska ett öppet arbetsliv vara?
- Ett helt öppet arbetsliv är en utopi. Men det är viktigt att sträva mot, vilket man gör genom att vara normkritisk, ifrågasätta varför det är på ett visst sätt. Kan man ställa frågan varför, utan att för den skull råka illa ut har man kommit en bit på väg.