Men att uppleva sig som diskriminerad är inte samma sak som att vara diskriminerad enligt lagtexten, hur kränkt man än känner sig. Inom lagen skiljer man också på olika typer av trakassering och diskriminering. Under tisdagen föreläste Lukas Romsom om vad diskriminering är, ur lagens perspektiv under parollen Transperson och diskriminerad-så funkar det!
- Till att börja med brukar man prata om direkt och indirekt diskriminering. Om du kommer till en arbetsgivare som säger: Vi anställer inga bögar här, har du blivit direkt diskriminerad. Jobbar du på ett företag som har dresscode och chefen tvingar dig att gå i kläder som tillhör ett kön du inte definierar dig med, kan det handla om indirekt diskriminering.
Om du upplever dig diskriminerad eller trakasserad på jobbet, anmäl det till ditt fackförbund eller en antidiskrimineringbyrå. Studerar du kan du anmäla det till din närmaste lärare som har en skyldighet att agera. Dokumentera vad som har hänt, vem som sade och gjorde vad, om det finns vittnen och hur det kändes.
- Det är viktigt att dokumentera eftersom man ofta mår väldigt dåligt i en sådan situation och det är svårt att komma ihåg alla detaljer. Sedan tror jag att det är viktigt för en själv att skriva ner hur situationen känns för att inse att det är en annan person som har gjort något mot dig och att du inte ska behöva må dåligt över det.
Även om det känns jobbigt, är det viktigt att inte vänta allt för länge med att anmäla diskriminering. Inom arbetslivet preskriberas ärenden snabbt.
- Är du sedan inte nöjd med den hjälp du fått, ta ärendet vidare till Diskrimineringsombudsmannen.
Lukas Romsom pekar också på vikten av att agera som vän, kollega eller chef.
- Visa ryggrad och säg ifrån och informera om de rättigheter man har. Men försök inte att driva ärenden åt någon annan. Man måste få känna efter själv.