Många chefer har känt av stressens avigsida och känner igen symptom som ångest, hjälplöshet, svårmod, hörselproblem, hudsjukdomar, sömnproblem - och kanske utmattning, om stressen pågått tillräckligt länge. Boven är många gånger brist på avkoppling, enligt docent Dan Hasson vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
- Det finns ett stort antal studier, bland annat av Bruce McEwen vid Rockefeller University, som visar de negativa konsekvenserna av att vara utsatt för en långvarig stress utan tillräckligt med återhämtning, säger han.
Det går att råda bot på. Botemedlet heter tid för nedvarvning.
Visst kan man åka på retreat och ägna flera dagar åt kontemplation och avkoppling, men den vardagliga avkopplingen är viktigare. Bland det vardagligaste är nog avslappnings- och andningsövningar. Medan man andas, slappnar av, koncentrerar sig på övningarna och bejakar lugnet skiftas fokus från jobbets stress till våra sinnen.
En annan fördel är att övningarna, som inte behöver ta mer än 5-10 minuter åt gången, i princip kan utövas var som helst. Dan Hasson "ordinerar" övningarna i förebyggande syfte ett par gånger om dagen eller närhelst stressdjävulen sätter in.
För att tillgodogöra sig en rejält avkopplande aktivitet måste man lämna kontoret och bege sig ut i naturen. Men det kan löna sig.
- Det finns studier, däribland av Marc Berman vid University of Michigan, som visar att aktiviteter som promenader i naturmiljö kan stimulera tillväxt och återhämtning i ett område i hjärnan som är viktigt för minne och inlärning, säger Dan Hasson.
Även "stressdoktorn" Tomas Danielsson är inne på samma spår och talar varmt om skogspromenader som en optimal nedfasning efter en fullspäckad arbetsdag. För det vanligaste misstaget när man varvar ner är att man gör det för drastiskt - från chefens hektiska tillvaro raka vägen till tv-soffan. Då har man inte blivit av med stressen, utan låter den fördärva nästa aktivitet. En långpromenad skapar lugnande ämnen i kroppen alltmedan muskelspänning töms och "stressens batteri" laddas ur och vi blir kvitt stressen.
- Man kan gå av bussen några hållplatser tidigare och ta en 29-minuters avledande och meditativ promenad på väg hem innan man börjar laga mat. Då har man bromsat lite redan, och hjärnan har hunnit tänka och avleda sig. Och då ska man våga stänga av så man inte går med musslan i örat och försöker att klara av resterande telefonsamtal, säger Tomas Danielsson.
Andra sätt att koppla av på är att träffa vänner med positiv energi, ägna sig åt något fritidsintresse eller träna.
Men om man tränar "på liv och död", ständigt pressar sig mot allt högre mål med minutiös koll på sina prestationer, utan att känna efter - då gäller en rejäl brasklapp: i stället för avkoppling och glädje kan hälsan ta stryk.
- Kroppen bryts ned mer än den byggs upp. Om slitaget är större än återuppbyggnaden blir man till slut utmattad, säger Dan Hasson.
Konsten är att stanna upp ibland, känna efter och ställa sig frågan: Mår jag verkligen bra av det jag håller på med? n