Vilka rättigheter har man som provanställd?
- Det är i princip diskrimineringslagen. Du får inte avsluta en provanställning på grund av exempelvis kön, etnicitet eller ålder. Det är egentligen det enda vi kan stämma på.
När tycker du att det är befogat att skriva ett sådant avtal?
- Det ska vara när man är oprövad i yrket, eller på den befattningen. Ibland kan det kanske vara befogat att pröva om man passar in i arbetsorganisationen.
När är det inte befogat?
- När man har erfarenhet av yrket. Man kan säga att det handlar om en maktbalans. Vill arbetsgivaren gärna anställa dig, ja då blir det ingen provanställning. Vill du gärna ha jobbet? Då är det du som tar risken om du går med på en provanställning. Kraven är högre ju högre befattning.
Men man gör väldigt olika.
Hur länge kan man vara provanställd?
- Som längst sex månader. Det kan vara längre i något enstaka kollektivavtal.
Vad händer när provanställningen tar slut?
- Arbetsgivaren kan lämna besked om att provanställningen ska ta slut och inte övergå till en tillsvidareanställning senast vid prövotidens utgång, alltså efter sex månader. Arbetstagaren har dock rätt till två veckors varseltid, enligt lag. Om nu inte provanställningen övergår till en tillsvidareanställning vill säga.
Är det någon skillnad om arbetsgivaren är bunden till kollektivavtal?
- Det är varseltiden som kan vara på en månad och något avtal kan innehålla villkor för att få provanställa.
Vad händer efter att provanställningen gått över till en tillsvidareanställning?
-. De anställningsvillkor som fanns i provanställningen fortsätter att gälla. Det går att upprätta ett nytt avtal, men det är inte nödvändigt