Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionens krav i valrörelsen diskuterades i Almedalen

En balanserad sjukförsäkring, förbättrade möjligheter till kompetensutveckling och en förbättrad arbetslöshetsförsäkring. Det är några av Unionens krav i valrörelsen 2010.
Lina Jonsson Publicerad

Det börjar dra ihop sig till val. Och även om Unionen är ett partipolitiskt obundet förbund så vill man ändå ställa vissa krav på politikerna. Under onsdagen diskuterades förbundsstyrelsens valplattform under ett seminarium i Almedalen.

- Vi har frågat medlemmarna vilka frågor de tycker är viktigast inför valet. Resultatet blev fem punkter som vi tagit med oss till politikerna, sade Cecilia Fahlberg, förbundsordförande i Unionen.

Bland de fem punkterna finns bland annat en förbättrad arbetslöshetsförsäkring, med höjt ersättningstak i a-kassan, ett avskaffande av den differentierande a-kasseavgiften och en bättre beräkningsgrund. Medlemmarna ansåg också att förbättrade möjligheter till kompetensutveckling var en viktig punkt. Unionen vill se ett generösare studiestöd för vuxna som vill studera på grundskole- eller gymnasienivå och införa ett skattegynnat sparande för kompetensutveckling i företagen, som ska pågå i likväl hög- som lågkonjunktur.

Men den allra viktigaste punkten är enligt medlemmarna sjukförsäkringen.

- En sjukförsäkring måste skapa trygghet och rättssäkerhet. Det gör den inte idag. Vi kräver därför att man överväger en mer fristående sjukförsäkring där rehabilitering får större utrymme. Man bör också satsa mer på förebyggande arbetsmiljöarbete, sade Cecilia Fahlberg.

Ytterligare en punkt handlade om att stärka näringslivet genom en bättre innovationspolitik. Unionen vill se en nationell innovationsstrategi samt tillföra mer resurser till organisations- och arbetslivsforskningen. Sist men inte minst kräver Unionen att arbetsmarknadspolitiken blir mer utbildningsorienterad. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.