Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen toppar stämningsligan

För fyra år sedan stämde Unionen 63 arbetsgivare. Förra året fick mer än dubbelt så många företag det hett om öronen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Sedan Unionen bildades har antalet tvister mot arbetsgivare ökat stadigt. De allra flesta stämningarna handlar om att man inte fått ut någon lön. Andra vanliga orsaker är turordningsbrott och att man blivit felaktigt uppsagd eller avskedad.
Orsakerna till ökningen är flera. Dels har förbundet vuxit mycket de senaste åren, dels har det skett en attitydförändring bland medlemmarna.

- Vårt intryck är att många nya medlemmar kommer från företag där vi inte har kollektivavtal. Man har inte välutvecklade regelverk och det leder till fler tvister. Dessutom upplever vi att allt fler unga medlemmar vågar stå på sig, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.

Enligt tidningen Lag & Avtal fick Arbetsdomstolen in 237 tvister 2012, Unionen stod för de allra flesta, 44 stycken, vilket historiskt sett är ett trendbrott.

- På tjänstemannasidan har vi historiskt sett varit vana vid att LO-förbunden plogade och tog matchen i många frågor, då de var gemensamma eller snarlika i kollektivavtalen. Men i takt med att LO- förbunden blir svagare har vi fått den rollen. Förr tog IF Metall matchen om det uppstod en tvist. I dag har det fallit på vår lott, säger Martin Wästfelt.

2008, då SIF och HTF gick samman till ett förbund stämde man 63 arbetsgivare i Arbetsdomstolen och tingsrätterna. 2011 stämde Unionen 101 företag, och förra året hann man med över 150 stycken, en ökning med drygt 138 procent på fyra år.

- Det är naturligtvis inte positivt att medlemmar råkar illa ut. Men den stigande siffran visar också att rättshjälpen når fram. Att unga medlemmar på nya företag vågar stå på sig borgar för ett engagemang och möjligheten att teckna kollektivavtal. Och det är positivt.

Går det att lösa tvister innan domstol, är det dock att föredra enligt Martin Wästfelt.

- Domstol är inte någon simsalabimlösning. Min bild är att de bästa uppgörelserna träffas i ett tidigt skede, kanske redan innan en lokal förhandling. Där har man stora möjligheter att påverka, men många tror att ju mer juridik, desto bättre. Men då måste man vara beredd på att det blir en jobbig resa.

Enligt Lag & Avtal lämnade det största LO-förbundet, Kommunal in 14 stycken stämningsansökningar till Arbetsdomstolen. Handelsanställdas förbund lämnade in 29 och sex av Saco-förbunden stod bakom sammanlagt 13 stämningsansökningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.