Sedan Unionen bildades har antalet tvister mot arbetsgivare ökat stadigt. De allra flesta stämningarna handlar om att man inte fått ut någon lön. Andra vanliga orsaker är turordningsbrott och att man blivit felaktigt uppsagd eller avskedad.
Orsakerna till ökningen är flera. Dels har förbundet vuxit mycket de senaste åren, dels har det skett en attitydförändring bland medlemmarna.
- Vårt intryck är att många nya medlemmar kommer från företag där vi inte har kollektivavtal. Man har inte välutvecklade regelverk och det leder till fler tvister. Dessutom upplever vi att allt fler unga medlemmar vågar stå på sig, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.
Enligt tidningen Lag & Avtal fick Arbetsdomstolen in 237 tvister 2012, Unionen stod för de allra flesta, 44 stycken, vilket historiskt sett är ett trendbrott.
- På tjänstemannasidan har vi historiskt sett varit vana vid att LO-förbunden plogade och tog matchen i många frågor, då de var gemensamma eller snarlika i kollektivavtalen. Men i takt med att LO- förbunden blir svagare har vi fått den rollen. Förr tog IF Metall matchen om det uppstod en tvist. I dag har det fallit på vår lott, säger Martin Wästfelt.
2008, då SIF och HTF gick samman till ett förbund stämde man 63 arbetsgivare i Arbetsdomstolen och tingsrätterna. 2011 stämde Unionen 101 företag, och förra året hann man med över 150 stycken, en ökning med drygt 138 procent på fyra år.
- Det är naturligtvis inte positivt att medlemmar råkar illa ut. Men den stigande siffran visar också att rättshjälpen når fram. Att unga medlemmar på nya företag vågar stå på sig borgar för ett engagemang och möjligheten att teckna kollektivavtal. Och det är positivt.
Går det att lösa tvister innan domstol, är det dock att föredra enligt Martin Wästfelt.
- Domstol är inte någon simsalabimlösning. Min bild är att de bästa uppgörelserna träffas i ett tidigt skede, kanske redan innan en lokal förhandling. Där har man stora möjligheter att påverka, men många tror att ju mer juridik, desto bättre. Men då måste man vara beredd på att det blir en jobbig resa.
Enligt Lag & Avtal lämnade det största LO-förbundet, Kommunal in 14 stycken stämningsansökningar till Arbetsdomstolen. Handelsanställdas förbund lämnade in 29 och sex av Saco-förbunden stod bakom sammanlagt 13 stämningsansökningar.