Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO vill samarbeta med LO

TCO:s ordförande Sture Nordh bjuder in LO till samarbete och diskussion för att bekämpa medlemsflykten från fackföreningarna.
Göran Jacobsson Publicerad 2 juni 2008, kl 14:17
Sture Nordh, TCO-ordförande

- Jag tänker mig ett praktiskt samarbete för att lära av varandra, exempelvis om hur vi ska försöka finnas på arbetsplatserna. Huvuduppgiften är att rekrytera nya medlemmar - inte värva medlemmar från varandra, säger Sture Nordh.

Det var i sitt tal på den pågående LO-kongressen som TCO-ordföranden bjöd in LO:s styrelse till samarbete och diskussion. Han lyfter fram ett av de förslag som kommit till TCO-förbundens rosa förslagslåda. Det innebär att facken i alla städer ska ordna "Facklig lördag" en gång i månaden för att visa upp sig, svara på frågor och argumentera.

I talet sa han att facken är dåliga på att förklara värdet av kollektivavtalen. Många tror att årliga löneökningar är en naturlag och att lagar reglerar arbetsvillkoren i övrigt.

- Vi pratar inte ens om att de som har kollektivavtal har bättre villkor som är värt flera tusen kronor mer i månaden än dem som inte har avtal. Även om lönen kanske är ungefär lika så finns de bättre förhållandena i övertids- och semesterersättning, avtalsförsäkringar, pensions- och sjukregler, säger han.

Sture Nordh säger att det är fackets eget fel att kunskapsnivån är så låg om kollektivavtalens värde och innehåll.

Han tror att TCO kan lära av LO. Han avundas LO:s förmåga att hålla samman i besvärliga situationer och att ta itu med och lösa kontroversiella frågor som lönebildningen som diskuterats tidigare under LO-kongressen.

Sture Nordh tror dessutom att LO kan lära av TCO. Det handlar om den öppna och självkritiska diskussionen om fackens tillbakagång. LO lägger alltför stor skuld på regeringen. Facken har ett eget ansvar för utvecklingen också, anser TCO-ordföranden.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.