På SVT arbetar cirka 2 200 tillsvidareanställda. Därtill är 120 tjänster besatta via bemanningsföretag. Facklubbarna har sedan länge ifrågasatt företagets personalpolitik och även anklagat SVT för att runda las och skapa ett B-lag med sämre anställningsvillkor.
- Det är speciella anställningsformer i den här branschen. Företaget har ett stort behov av att anställa personer till olika programprojekt. De vill också kunna välja vilka de vill ha, men låter ingen vara kvar så länge att de blir inlasade, säger Gun Karlsson, som är vice ordförande i Unionenklubben.
Sammanlagt har SVT tecknat avtal med fem olika bemanningsföretag. Avtalen för de anställda via bemanningsföretagen är många gånger sämre än på SVT. Det handlar framförallt om övertidsersättning, kortare uppsägningstid och kortare framförhållning vad gäller schemat.
För att komma förbi de dåliga villkoren vill facken inrätta en intern vikariepool, där fast anställda journalister kan hoppa in där det finns behov.
- Vi har diskuterat det här en längre tid, men endast en gång tillsammans med ledningen. Vi hoppas kunna hitta en lösning på det ständiga intaget av bemanningsanställda, men måste samtidigt se till att deras arbetsvillkor inte blir sämre än för de SVT-anställda.
Fackens hjärtefrågor handlar framför allt om varseltider för inhopp och stationering för dem i vikariepoolen.
- I dag har alla en varseltid på fyra veckor, men det vill företaget komma runt så att man ska kunna hoppa in direkt. Dessutom vill vi inte att man ska tvingas flytta mellan orter. Är man anställd i Stockholm så ska basen vara där, anser vi, säger Gun Karlsson.