Varje år dör sammanlagt omkring 1 400 personer i arbetsrelaterade sjukdomar i Sverige. I dag kan brott mot arbetsmiljölagen straffas med böter eller fängelse, men det kan komma att ändras. En utredning som regeringen beställt, " En bättre arbetsmiljö genom effektivare sanktioner" föreslår att straffen ska bytas ut mot avgifter i syfte att skapa klarare regler och en mer effektiv rättsskipning.
- Det är bra att man ser över lagen, då det nuvarande upplägget gör att verktyget inte är tillräckligt kraftfullt. Men de förändringar som utredningen föreslår är för stora och vi vet inte hur de kommer att slå, säger Arturo Vasques, arbetsmiljöhandläggare på Unionen.
Regeringens utredare föreslår att det ska införas väl tilltagna sanktionsavgifter istället för rättsliga straff. Det skulle innebära att Arbetsmiljöverket kan utdöma sanktioner mot de företag som inte gör det de ska enligt arbetsmiljölagen. Taket för avgifterna höjs från dagens 100 000 kronor till en miljon kronor. Ytterligare ett förslag är att man i framtiden skulle kunna bötfälla arbetsgivare för redan begångna brott.
- Det är ett välkommet förslag. Det vi saknar från utredningen är vår syn på arbetsmiljö. Man har inte tagit med fackförbundens roll i arbetsmiljöarbetet. Vi besöker cirka 3 000 arbetsplatser per år och kommer i kontakt med väldigt många anställda, säger Arturo Vasques.
Ytterligare en oro från fackens sida är att dagens hot om rättsliga straff fungerar preventivt och i viss mån avskräcker arbetsgivare från att begå brott.