Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Snökaoset gjorde anställda sena till jobbet

Det var många, i delar av Sverige, som hamnade i snökaoset på väg hem från jobbet igår. Andra lyckades inte ens ta sig dit. Hur flexibla är arbetsgivarna och får man löneavdrag om man fastnar i en snödriva? Kollega kollade läget.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Christer Karlsson, klubbordförande för kabinpersonalen på SAS.

Var det många som inte tog sig till jobbet igår?
- Ja det kan man lugnt säga. Men för de flesta som fastnade var det inte så farligt för deras jobb förflyttade sig ju inte. Det var många som inte kunde ta sig hit och de som kunde det blev sittande eftersom det inte gick några flyg. Men det var ju kaos överallt. Bara Arlanda Express tog en timme, när jag skulle ta mig till jobbet.
Som tur är bor många av våra anställda i Märsta och Sigtuna och resvägen är inte så farligt lång. Det var de som skulle ta sig hit med buss och tåg som hade mest problem.

Har ni möjlighet att jobba hemma?
- Nej, det är ju flygpersonal. Det skulle vara jag då och kanske några till. Det var ytterst få som följde sitt ursprungliga schema igår, men det löste sig rätt bra ändå. Andra fick kliva in och vara standby.

Får de anställda löneavdrag för att de är sena på grund av snön?
- Med tanke på situationen igår så tror jag inte det. Jag har inte hört något om det i alla fall. Det var ju lite av en katastrofsituation och man gjorde vad man kunde.

Sylvia Kristensen, klubbordförande och konsultchef på Proffice:

Var det många som inte tog sig till jobbet igår?
- Det var en del som blev sena. Sedan var det ett antal som inte tog sig in över huvud taget. Själv skulle jag och min kollega på ett medlemsmöte i Göteborg, men vi tog oss inte dit utan satt där och väntade mellan tåget och flygplatsen. Det gick dock ganska bra ändå, då vi kunde meddela oss via telefonen. Men hela dagen försvann i snökaoset.

Har ni möjlighet att jobba hemma?
- Ja, kontorspersonalen har ju möjlighet att hålla kontakten via dator och telefon. Det är värre för de uthyrda.

Får de anställda löneavdrag för att de är sena på grund av snön?
- Jag är inte säker, men jag tror att man brukar ha en generös inställning hos oss. Ingen kan ju hjälpa att de är sena på grund av snön.

Maria Björkman, klubbordförande på Addici:

Var det många som inte tog sig till jobbet igår?
- På huvudkontoret var det många som hade svårt att ta sig till jobbet. Våra anställda jobbar ju ute hos kund och vad jag har hört från igår hade de det väldigt besvärligt igår, men kämpade på bra ändå. Många kom på plats, men en bra stund senare än planerat. Bussar, tunnelbana och tåg gick ju inte. Det var en tuff dag helt enkelt.

Har ni möjlighet att jobba hemma?
- Ja, på huvudkontoret finns den möjligheten och det var många som gjorde det igår.

Får de anställda löneavdrag för att de är sena på grund av snön?
- Nej det får de inte om sånt här händer. Vi klockar inte personalen, och jobbar man mindre en dag så jobbar man kanske mer en annan dag. Det brukar jämna ut sig. Man får vara lite flexibel när det händer oväntade saker. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.