Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Semesterfirare struntar i miljön

I vardagen tänker vi på miljön. Vi källsorterar, åker kanske kollektivt och väljer gärna ekologiskt. På semestern däremot sätter vi våra egna intressen först, före natur och välstånd hos andra. Det visar en avhandling från Umeå universitet.
Eva Karlsson Publicerad

Vart ska vi resa och hur ska vi bo? När turister planerar sin semester verkar det som om man inte vill ta ansvar för miljön utan det är andra saker som får styra besluten, har Therese Hedlund på Handelshögskolan i Umeå kommit fram till i sin avhandling.

- Att ta flyget för att snabbt och bekvämt kunna ta sig fram ligger närmare till hands när man har tidsbrist eller reser med barn. De negativa miljökonsekvenserna som drabbar oss kollektivt känns då långt borta, säger hon i ett pressmeddelande.

Avhandlingen visar också att turister kan tänka sig att välja ett miljömärkt, oftast dyrare boende framför ett icke-miljömärkt boende. På så sätt kan man visa andra att man både vill och har råd att betala för något som är gynnsamt för miljön.

Det är beteende som kan ge status i dagens samhälle, menar Therese Hedlund:

- Men att betala mer till en researrangör för att främja miljön är en dold handling och ger därmed inte samma status. Det är mer troligt att en turist väljer gröna alternativ om det ger en fördel.

Fakta

På sajten Schyst resande, som är ett nätverk där bland annat Unionen ingår, finns många råd om hur man som miljömedveten turist ska tänka och agera. Här kan man också testa sin klimatpåverkan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.