Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SD startar fackförbund

Efter att SD-anhängare uteslutits ur olika fackförbund startar partiet nu ett nytt förbund. Enligt Sverigedemokraterna ska förbundet vara politiskt obundet och öppet för alla, det skriver Dagens Opinion. På Unionen tror man det blir svårt för det nya facket att få något reellt inflytande.
Linnea Andersson Publicerad

Fackförbund, bland annat Transport, har uteslutit flera SD-sympatisörer sedan Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti. Efter Expressens avslöjande om partianhängare som skrivit rasistiska kommentarer på sajten Avpixlat, vill även Lärarförbundet utesluta en medlem. I protest startar nu SD fackförbundet Löntagarna.

Trots att partiets egen kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein står bakom initiativet, kommer förbundet enligt honom vara politiskt obundet. Löntagarnas slogan "bara ett fackförbund" verkar genomsyra bildandet.

-  Det här är ett fack som endast jobbar med att hjälpa till med juridisk rådgivning vid problem med arbetsgivaren. Vi kommer inte att bedriva opinionsbildning, äga krimskrams-saker som hotell och fastigheter, eller som LO sponsra Socialdemokraternas valrörelse, säger Joakim Wallerstein till Dagens Opinion.  

Facket kommer till en början att upphandla de juridiska tjänsterna men tanken är att man på sikt ska ha ett eget kansli. Avsaknaden av "krimskrams" gör enligt honom att man kan ha en låg medlemsavgift, som ändå ska räcka till hela finansieringen.

Att Löntagarna inte kommer företräda medlemmar ur en specifik bransch ser inte Joakim Wallerstein som något problem. Han jämför deras roll med den som Syndikalisterna spelar på arbetsplatserna i dag.

- Som det ser ut i dag så drivs ju till exempel kollektivavtal av det fackförbund som är störst och först på arbetsplatsen. Sedan ansluts övriga till det, säger Joakim Wallerstein till Dagens Opinion.

Martin Linder, Unionens andre vice förbundsordförande, menar att den svenska modellen gör det svårt för ett fackförbund som Löntagarna att påverka kollektivavtalsförhandlingar. Han tror dessutom inte att det finns något behov av ett nytt förbund. 

- Med reservation för att jag inte känner till det här initiativet, har jag svårt att se att de skulle kunna få något reellt inflytande över arbetsmarknaden, precis som Syndikalisternas inflytande har varit begränsat. Det krävs att man blir erkänd av någon arbetsgivarmotpart och det har visat sig vara svårt i Sverige, beroende på att vi traditionellt har starka fackförbund som organiserar medlemmarna på ett bra sätt, säger Martin Linder.

- På tjänstemannasidan finns det redan väldigt bra fackförbund som är partipolitiskt obundna, så i den meningen känns det lite onödigt. Till exempel Unionen.

Har Unionen någon policy för eventuellt uteslutande av medlemmar?

- Utgångspunkten i vår linje är att vi inte åsiktsregistrerar våra medlemmar och därmed har vi ingen koppling till vilken privat värdering eller partipolitisk koppling du har. Men de värderingar vi står för i Unionen går i stora delar på tvärs med exempelvis Sverigedemokraternas. Skulle man på något sätt utnyttja sitt medlemskap eller framför allt sin roll som förtroendevald för att propagera för en uppfattning som står i konflikt med Unionens värderingar så får vi titta på den frågan, vi har sagt att det inte är okej.

Har ni uteslutit någon medlem för något liknande?

- Det vet jag faktiskt inte så jag vågar inte svara på det, säger Martin Linder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.