Arbetsförmedlingens ansvar är brett. Man ska rusta och stötta dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, ge stöd och arbetslivsintroduktion till personer som varit sjuka, hjälpa nyanlända att snabbt komma in i arbete och samtidigt sammanföra personer som söker arbete med dem som söker arbetskraft.
Hur myndigheten lägger upp sitt arbete berör många människor och har stor betydelse för hur väl arbetsmarknaden fungerar. Därför har Unionen tagit fram sju punkter, där man fastställt vilken inriktning man anser att Arbetsförmedlingen bör ha.
- Vi såg ett behov av att finnas med på den här arenan. Och det finns mycket att göra inom arbetsmarknadsfrågorna. Därför är det viktigt för oss att vara tydliga med våra prioriteringar, för att kunna göra skillnad, säger Peter Hellberg, 1: e vice ordförande för Unionen.
Till att börja med anser förbundet att Arbetsförmedlingen bör inspireras av Trygghetsrådets arbetssätt.
- Personer som blivit av med jobbet kommer tidigt in i en process där de får stöd och hjälp. TRR har väldigt fina resultat och samarbetet mellan myndigheterna skulle kunna underlättas för att man tidigare ska komma till ett nytt jobb, säger Peter Hellberg.
Man anser också att det är viktigt att Unionenmedlemmarna möts av personal som kan deras bransch. Och att arbetsförmedlarna ska få större frihet att styra när en insats ska sättas in.
- Det handlar om att lyfta arbetsförmedlarnas roll och ge dem fler möjligheter. Ser man att en person behöver en specifik utbildning som gör att man kommer ut i jobb snabbare så ska man kunna ta det beslutet och inte behöva vänta, säger Carin Hallerström som är utredare på Unionen.
I dag prioriterar Arbetsförmedlingen dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det handlar till exempel om ungdomar med bristfällig utbildning, utrikesfödda och personer med funktionsnedsättning. Helt i sin ordning, anser Unionen.
- Vi inser att man inte kan kräva allt till alla. Det är rimligt att lägga störst kraft på arbetssökande som står längst ifrån arbetsmarknadenså att de med låg sannolikhet att snabbt komma i arbete får stöd i större omfattning än dem som beräknas komma i arbete inom kort, säger Carin Hallerström.
Finns det privata aktörer som gör arbetet med arbetssökande lika bra eller bättre, så ska de också finnas med. Kvaliteten på arbetet ska stå i centrum, inte vem som utför det.
För att säkerställa att allt går rätt till föreslår man att uppföljningen av de privata förmedlingarna förbättras och att man ställer högre krav på upphandlingarna.
- När man låter privata aktörer komma med i systemet måste det finnas en vettig uppföljning av hur man lyckas med sitt arbete.
Slutligen anser Unionen att Arbetsförmedlingen bör utöka sitt samarbete med regionala aktörer.
- Det är viktigt att lyfta blicken och se, vad är det vi behöver just här?
I höstbudgeten tog regeringen beslut om att se över Arbetsförmedlingen och dess arbetssätt. Den utredningen hoppas Unionen kunna påverka.
- Det här handlar inte endast om Arbetsförmedlingens arbetssätt utan även hur tydligt uppdraget är från regeringens sida. Om myndigheten har ett tydligt uppdrag kommer de att göra ett bra jobb. Vi träffar företrädare för såväl Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsdepartementet med jämna mellanrum och vi kommer att föra fram vår politik, säger Peter Hellberg.