Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så förbereder du dig inför högskoleprovet

Fler än någonsin vill testa sina kunskaper på högskoleprovet i år. Sammanlagt har 49 100 personer anmält sig, vilket är nästan dubbelt så många som förra året. Kraven för att komma in på högskolor och universitet hårdnar med konkurrensen och vikten av goda förberedelser är därför a och o.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Om drygt en månad, lördagen den 24 oktober, är det dags för höstens högskoleprov. I år bänkar sig nästan 50 000 personer i skolsalar runt om i landet, med en banan i ena handen och druvsockret i den andra. Men hur förbereder man sig inför den stora dagen och kan man påverka sina resultat?

Hälsopedagog Anette Berntsson, som till vardags arbetar på Väddö folkhögskola, anser att bra planering är en förutsättning för att prestera goda resultat på högskoleprovet. 

- Börja planera för provet redan dagen innan. Ät en god middag enligt tallriksmodellen, ju färggladare desto bättre för då innehåller maten mycket antioxidanter. Ta sedan ett motionspass efter maten för att vara riktigt trött till kvällen så att du får en god natts sömn, säger hon.

Till själva provdagen rekommenderas en god matsäck, riklig på frukt. En ordentlig frukost är också att föredra.

- Det gäller att planera när du äter och vad. Det är viktigt att även komma ihåg att äta senare under provtiden, annars kan den önskade energikicken komma för tidigt och sedan sjunka igen, då insulinnivån ökar, säger Christin Nyman, Friskvårdskonsulent som driver bolaget Matbordet.se.

Både kroppen och knoppen behöver förberedas för en heldag i skolbänken. Tänk därför på att röra dig under pauserna. En kort promenad räcker för att väcka en trött hjärna.

- Om man sitter still en hel dag så börjar hjärnan gå på lågvarv. En kort promenad och lite armrörelser är ett effektivt sätt att få snabb energi, säger Anette Berntsson.

Slutdatum för anmälning till högskoleprovet var den 15 september. Men varje lärosäte avgör själva om de har möjlighet att ta in eftersläntrare. Så än är det inte för sent.

Provet består av fem delar som testar olika förmågor: engelsk - och svensk läsförståelse, förmågan att tolka diagram och ord, och slutligen förmågan att lösa matematiska och logiska problem.

Det finns ingen åldersgräns och man får göra hur många prov man vill. När man ansöker till en skola är det bästa resultat som gäller.

Resultatet är giltigt i fem år.

Fakta

  • Slutdatum för anmälning till högskoleprovet var den 15 september. Men varje lärosäte avgör själva om de har möjlighet att ta in eftersläntrare. Så än är det inte för sent.
  • Provet består av fem delar som testar olika förmågor: engelsk - och svensk läsförståelse, förmågan att tolka diagram och ord, och slutligen förmågan att lösa matematiska och logiska problem.
  • Det finns ingen åldersgräns och man får göra hur många prov man vill. När man ansöker till en skola är det bästa resultat som gäller.
  • Resultatet är giltigt i fem år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.